OIE

Zelena transformacija je u ekonomskom interesu Srbije, istakao norveški ambasador Jelstad

odrziva resenja Zelena transformacija ekonomskom interesu Srbije norveski ambasador Jelstad

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena transformacija nije samo borba s klimatskim promenama i unapređenje životne sredine i javnog zdravlja, već se isto toliko tiče racionalnih ekonomskih interesa i racionalnih ekonomskih odluka neke zemlje, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad na skupu povodom završetka Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je Norvešku nazvala uzorom za upravljanje državnim energetskim kompanijama.

Ambasade Norveške, Švedske, Danske i Finske, Nordijska poslovna alijansa i njihovi domaći partneri svečano su obeležili kraj Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju. Širom zemlje su održane konferencije sa nordijskim stručnjacima i kompanijama, koji su predstavili svoja zelena iskustva i znanje.

To je bio drugi takav projekat kojeg su pokrenule navedene četiri ambasade.

Stvaranje zajedničke strateške vizije zelene tranzicije Srbije

„Namera nam je bila da stvorimo svest, motivaciju, angažovanost i zajedničku stratešku viziju zelene tranzicije društva u Srbiji putem predstavljanja nordijskih zelenih tehnologija, metoda proizvodnje i poslovnih modela kao i upućivanjem u najbolju praksu“, izjavio je ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad, u čijoj je rezidenciji događaj održan.

Učenje o cirkularnoj ekonomiji je bilo veoma važan segment projekta, navela je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević

Poenta zelene transformacije koju Evropa forsira nije samo u borbi protiv klimatskih promena, sprečavanju nepovratne degradacije životne sredine i unapređenju javnog zdravlja, po Jelstadovom mišljenju. „Isto toliko se tiče racionalnih ekonomskih interesa i racionalnih ekonomskih odluka neke zemlje, u smislu zadržavanja pristupa evropskim tržištima te da ona radi na tome da bude privlačna za strane investitore“, naglasio je.

Vrlo važan segment projekta bilo je učenje o cirkularnoj ekonomiji, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ocenjujući da je u toj koncepciji potencijal razvoja te da je linearna ekonomija „stvar prošlosti“.

Norveška je uzor za energetski sektor u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović podsetila je da je Norveška partner Srbiji u procesu energetske tranzicije kako sa svojom savetodavnom ulogom, tako i u investicijama.

„Našem energetskom sektoru su potrebne investicije u nove kapacitete, pre svega kapacitete iz obnovljivih izvora energije, da bismo sproveli našu zelenu agendu. U Srbiji je započeto ili je u toku više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega u vetar i solar, u kojima učestvuju nordijske kompanije. Želimo da nastavimo da budemo njihov dobar partner i da naša zemlja bude destinacija za nove investicije, pre svega u zelenu energiju“, izjavila je Đedović.

Ambasade nordijskih zemalja su organizovale konferencije o održivoj poljoprivredi, energiji iz obnovljivih izvora, ozelenjavanju industrije i upravljanju otpadom

Ministarka je za Norvešku rekla da je uzor za efikasno upravljanje državnim energetskim kompanijama i energetskim resursima u korist građana i države. „To je ono čemu Srbija teži. Pre svega energetska nezavisnost i odgovorno upravljanje našim energetskim kompanijama“ tokom tranzicije, podvukla je Đedović. Po njenim rečima, prioritet je da se bolje upravlja rizicima.

U okviru poslednje nordijske zelene inicijative, Danska je organizovala događaj posvećen održivoj poljoprivredi, a Norveška je održala konferenciju o obnovljivoj energiji. Finska je prikazala svoja održiva rešenja za ozelenjavanje poslovanja i industrijskih procesa, a Švedska svoju najbolju praksu u domenu razdvajanja otpada i recikliranja. Ovi skupovi su sazvani u saradnji sa naučno-tehnološkim parkovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Čačku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. februar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. februar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

22. februar 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

22. februar 2023. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto