Životna sredina

Nordijski stručnjaci na konferencijama u Srbiji prenose iskustva za jačanje cirkularne ekonomije

Nordijski strucnjaci predavanja o cirkularnoj ekonomiji projekat

Ambasador Norveške u Srbiji Jorn Gjelstad (slika: Dobrica Mitrović)

Objavljeno

10.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasade Danske, Finske Norveške i Švedske uz podršku Nordijskog saveta ministara započele su projekat Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva.

Kroz nekoliko konferencija tokom septembra i oktobra u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu na temu cirkularne ekonomije, stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazaće primere dobre prakse i ukazati na važnost i benefite cirkularne ekonomije.

Namera ambasada nordijskih zemalja je da podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, da podele iskustva svojih zemalja i podignu svest lokalnih partnera o važnosti i koristima primene cirkularne ekonomije, koja utiče kako na svakog pojedinca, tako i na društvo u celini, saopštili su ambasade.

Cirkularna ekonomija štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara radna mesta

Prva konferencija biće održana u Novom Sadu 15. septembra i moguće je pratiti konferenciju onlajn.

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Jelstad izjavio je da prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju od vitalnog značaja za ostvarivanje promene ka zelenijoj budućnosti. Cirkularna ekonomija, kako je istakao, štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara nova radna mesta.

On je naveo da je borba protiv klimatskih promena i promovisanje klimatski neutralnog rasta postalo političko pitanje broj jedan u Evropi.

Cirkularna ekonomija podjednako je važna i za zaštitu životne sredine i za „novčanik“

Kao pioniri održivog razvoja i cirkularne ekonomije, nordijske zemlje u potpunosti dele viziju Evropske komisije o Evropskom zelenom dogovoru i zelenijem, netoksičnom i efikasnijem procesu proizvodnje, i rado će podeliti svoje najbolje primere i iskustvo sa Srbijom, rekao je Gjelstad prilikom predstavljanja projekta tokom prijema u bašti rezidencije.

Ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lahdevirta istakao je da je cirkularna ekonomija podjednako važna i za zaštitu životne sredine, kao i za „novčanik“.

Otpad jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju

„Ključni akteri u ovoj oblasti, uključujući poslovni sektor i građane, moraju razumeti kako funkcioniše cirkularna ekonomija, kako bi bili deo prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju“, naveo je Lahdevirta, i dodao da otpad jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju.

Partneri nordijskih ambasada u projektu su: Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, kao i gradovi Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

10. septembar 2021. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

10. septembar 2021. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

10. septembar 2021. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

10. septembar 2021. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata