OIE

Raspisivanje prve aukcije za vetroelektrane u Srbiji predviđeno za april

Raspisivanje prve aukcije vetroelektrane u Srbiji april

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, u aprilu treba da bude raspisan poziv za aukciju za 400 megavata iz energije vetra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. U Srbiji je u pripremi plan za aukcije za barem jedan gigavat kapaciteta.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije dalje povećanje kapaciteta, uz sigurnost rada elektroenergetskog sistema u svakom trenutku.

„Našem energetskom sektoru su potrebne investicije u nove kapacitete, pre svega kapacitete iz obnovljivih izvora energije, kako bismo sproveli svoju zelenu agendu“, izjavila je na zatvaranju Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju, sprovedenog sa Norveškom, Finskom, Danskom i Švedskom. Kompanije iz tih zemalja već učestvuju u ovdašnjim projektima solarnih i vetroelektrana, napomenula je Đedović i kazala da Srbija želi da bude destinacija za njihove investicije, prvenstveno u zelenu energiju.

Izmene zakona će omogućiti da se sprovedu aukcije za energiju iz obnovljivih izvora

Javna rasprava o predstojećim izmenama zakona je završena. One će omogućiti sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, predočila je ministarka i naglasila da je cilj da se investitorima „ponudi stabilan i predvidiv zakonodavni okvir“.

Vlada želi da u narednih nekoliko godina Srbija poveća kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za dva i po puta, kazala je Đedović. Otkrila je da je plan da, po usvajanju izmena zakona, u aprilu bude raspisan poziv za prvu aukciju, za vetroelektrane. Za nju je ranije određena kvota od 400 megavata.

U pripremi je i plan aukcija za naredne tri godine, od kojeg se očekuje još najmanje hiljadu megavata, podsetila je ministarka.

Broj prozjumera u Srbiji dostigao devet stotina

Beleži se rast interesovanja građana i privrede da postanu kupci-proizvođači, poznati i kao prozjumeri. Njihov broj je dostigao devet stotina, sa zbirnim kapacitetom fotonaponskih sistema većim od 11 megavata, rekla je Đedović. „To jesu mali, početni koraci, ali su oni u dobrom pravcu, jer su ljudi uvideli značaj toga da postanu energetski nezavisni. Država im u tome pomaže, kao i lokalna samouprava, kroz subvencije“, dodala je.

Đedović: U energetici ne možemo da planiramo na kratak rok

Program za mere energetske efikasnosti za 20.000 domaćinstava bi trebalo da se proširi na 80.000 do 100.000, istakla je.

U toku je izrada strateških dokumenata – Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i Strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. godine. „Kao što znate, u energetici ne možemo da planiramo na kratak rok. Potrebno je vreme, potrebne su godine. I zato se fokusiramo na projekcije u narednih više od 25 godina“, izjavila je Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

20. februar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

20. februar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

20. februar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

20. februar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost