OIE

Raspisivanje prve aukcije za vetroelektrane u Srbiji predviđeno za april

Raspisivanje prve aukcije vetroelektrane u Srbiji april

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, u aprilu treba da bude raspisan poziv za aukciju za 400 megavata iz energije vetra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. U Srbiji je u pripremi plan za aukcije za barem jedan gigavat kapaciteta.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije dalje povećanje kapaciteta, uz sigurnost rada elektroenergetskog sistema u svakom trenutku.

„Našem energetskom sektoru su potrebne investicije u nove kapacitete, pre svega kapacitete iz obnovljivih izvora energije, kako bismo sproveli svoju zelenu agendu“, izjavila je na zatvaranju Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju, sprovedenog sa Norveškom, Finskom, Danskom i Švedskom. Kompanije iz tih zemalja već učestvuju u ovdašnjim projektima solarnih i vetroelektrana, napomenula je Đedović i kazala da Srbija želi da bude destinacija za njihove investicije, prvenstveno u zelenu energiju.

Izmene zakona će omogućiti da se sprovedu aukcije za energiju iz obnovljivih izvora

Javna rasprava o predstojećim izmenama zakona je završena. One će omogućiti sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, predočila je ministarka i naglasila da je cilj da se investitorima „ponudi stabilan i predvidiv zakonodavni okvir“.

Vlada želi da u narednih nekoliko godina Srbija poveća kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za dva i po puta, kazala je Đedović. Otkrila je da je plan da, po usvajanju izmena zakona, u aprilu bude raspisan poziv za prvu aukciju, za vetroelektrane. Za nju je ranije određena kvota od 400 megavata.

U pripremi je i plan aukcija za naredne tri godine, od kojeg se očekuje još najmanje hiljadu megavata, podsetila je ministarka.

Broj prozjumera u Srbiji dostigao devet stotina

Beleži se rast interesovanja građana i privrede da postanu kupci-proizvođači, poznati i kao prozjumeri. Njihov broj je dostigao devet stotina, sa zbirnim kapacitetom fotonaponskih sistema većim od 11 megavata, rekla je Đedović. „To jesu mali, početni koraci, ali su oni u dobrom pravcu, jer su ljudi uvideli značaj toga da postanu energetski nezavisni. Država im u tome pomaže, kao i lokalna samouprava, kroz subvencije“, dodala je.

Đedović: U energetici ne možemo da planiramo na kratak rok

Program za mere energetske efikasnosti za 20.000 domaćinstava bi trebalo da se proširi na 80.000 do 100.000, istakla je.

U toku je izrada strateških dokumenata – Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i Strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. godine. „Kao što znate, u energetici ne možemo da planiramo na kratak rok. Potrebno je vreme, potrebne su godine. I zato se fokusiramo na projekcije u narednih više od 25 godina“, izjavila je Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

20. februar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

20. februar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

20. februar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

20. februar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta