OIE

Raspisivanje prve aukcije za vetroelektrane u Srbiji predviđeno za april

Raspisivanje prve aukcije vetroelektrane u Srbiji april

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, u aprilu treba da bude raspisan poziv za aukciju za 400 megavata iz energije vetra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. U Srbiji je u pripremi plan za aukcije za barem jedan gigavat kapaciteta.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije dalje povećanje kapaciteta, uz sigurnost rada elektroenergetskog sistema u svakom trenutku.

„Našem energetskom sektoru su potrebne investicije u nove kapacitete, pre svega kapacitete iz obnovljivih izvora energije, kako bismo sproveli svoju zelenu agendu“, izjavila je na zatvaranju Nordijskog zelenog projekta – održiva rešenja za Srbiju, sprovedenog sa Norveškom, Finskom, Danskom i Švedskom. Kompanije iz tih zemalja već učestvuju u ovdašnjim projektima solarnih i vetroelektrana, napomenula je Đedović i kazala da Srbija želi da bude destinacija za njihove investicije, prvenstveno u zelenu energiju.

Izmene zakona će omogućiti da se sprovedu aukcije za energiju iz obnovljivih izvora

Javna rasprava o predstojećim izmenama zakona je završena. One će omogućiti sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, predočila je ministarka i naglasila da je cilj da se investitorima „ponudi stabilan i predvidiv zakonodavni okvir“.

Vlada želi da u narednih nekoliko godina Srbija poveća kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za dva i po puta, kazala je Đedović. Otkrila je da je plan da, po usvajanju izmena zakona, u aprilu bude raspisan poziv za prvu aukciju, za vetroelektrane. Za nju je ranije određena kvota od 400 megavata.

U pripremi je i plan aukcija za naredne tri godine, od kojeg se očekuje još najmanje hiljadu megavata, podsetila je ministarka.

Broj prozjumera u Srbiji dostigao devet stotina

Beleži se rast interesovanja građana i privrede da postanu kupci-proizvođači, poznati i kao prozjumeri. Njihov broj je dostigao devet stotina, sa zbirnim kapacitetom fotonaponskih sistema većim od 11 megavata, rekla je Đedović. „To jesu mali, početni koraci, ali su oni u dobrom pravcu, jer su ljudi uvideli značaj toga da postanu energetski nezavisni. Država im u tome pomaže, kao i lokalna samouprava, kroz subvencije“, dodala je.

Đedović: U energetici ne možemo da planiramo na kratak rok

Program za mere energetske efikasnosti za 20.000 domaćinstava bi trebalo da se proširi na 80.000 do 100.000, istakla je.

U toku je izrada strateških dokumenata – Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i Strategije razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050. godine. „Kao što znate, u energetici ne možemo da planiramo na kratak rok. Potrebno je vreme, potrebne su godine. I zato se fokusiramo na projekcije u narednih više od 25 godina“, izjavila je Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

20. februar 2023. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

20. februar 2023. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

20. februar 2023. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

20. februar 2023. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković