OIE

Đedović: Srbija će na aukcijama raspodeliti kvotu od 1.400 MW

dubravka djedovic aukcije plan 2.000 MW

Foto: Dubravka Đedović/Facebook

Objavljeno

29.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija planira da u narednih pet godina preko aukcija instalira elektrane na obnovljive izvore energije snage 1.400 megavata (MW), i da ukupan njihov kapacitet dostigne skoro 2.000 MW.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj da se napravi trogodišnji plan za aukcije kako bi se dobilo do 1.000 novih MW iz obnovljivih izvora energije.

Ona je ranije najavila da će biti napravljen trogodišnji plan aukcija, ali nije bilo poznato koliki će kapacitet biti raspodeljen.

Na prvim aukcijama kvota će biti 400 MW

Sada je rekla da se uskoro očekuju prve aukcije za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i da će kvota na njima biti 400 MW, preneli su lokalni mediji.

Tu kvotu je Vlada Srbije odredila još krajem 2021.  kada su i najavljene prve aukcije.

Đedović je navela da Srbija na mreži trenutno ima više od 550 MW u elektranama na obnovljivu energiju.

Uz 400 MW na prvim aukcijama i pomenutih 1.000 MW to bi ukupno u narednih pet godina značilo da Srbija dostigne 2.000 MW iz obnovljivih izvora energije.

Deo odgovornosti i troškova koje prilikom  gradnje novih elektrana snose EPS i EMS biće prebačen na investitore

Taj kapacitet nije beznačajan za energetski sistem zemlje koji ima instalisanu snagu od 8.500 MW, navela je ona.

Đedović je istakla da je cilj poboljšanja regulatornog okvira, koje se priprema, da deo odgovornosti i troškova izgradnje i priključenja novih vetroparkova ili solarnih elektrana snose i investitori, a ne samo državna preduzeća Elektromreža  Srbije (EMS) i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Ministarka je naglasila da je Srbija na putu da dekarbonizuje svoj energetski sektor i ekonomiju i da je neophodno da ima manje emisije CO2, kao i da se ceo energetski sektor modernizuje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

29. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

29. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

29. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

29. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje