Energetska efikasnost

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji. To je ujedno početak zajedničkog programa edukacije građana o energetskoj efikasnosti.

Memorandum o razumevanju o unapređenju energetske efikasnosti potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ašam. Događaju u Muzeju Nikole Tesle prisustvovao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je najavio jačanje partnerstva dve zemlje.

Potpisivanje predstavlja početak zajedničkog programa edukacije stanovništva o energetskoj efikasnosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Edukativna kampanja ministarstva i USAID-a je osmišljena tako da se kroz praktične savete o načinima uštede pomogne domaćinstvima da smanje potrošnju energije i uštede novac.

Program Bolja energija je fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije

USAID-ov program Bolja energija je fokusiran na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Vredan je 10 miliona dolara. Program je pokrenut krajem 2021, a sprovodi se u Nišu, Somboru, Valjevu, Knjaževcu i Pančevu.

„Saradnjom sa USAID-om na projektu Bolja energija radićemo na tome da energetsku efikasnost dodatno ustoličimo kao novi izvor energije, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize“, rekla je Đedović.

Ušteda energije u domaćinstvima

U Srbiji na domaćinstva, javni i komercijalni sektoru odlazi oko polovine finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru je oko dva puta veća od proseka u zemljama članicama Evropske unije, naglašeno je u saopštenju ministarstva.

Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru je oko dva puta veća od proseka u zemljama EU

Samo u sektoru domaćinstava bi trebalo bi da se ostvare uštede od oko 23 procenata. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona u stambenim zgradama, navode u resornom ministarstvu.

Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama

„Edukacija i informisanje građana, kao i izgradnja kapaciteta za energetsku efikasnost na svim nivoima, uspostavljanje održivog mehanizma finansiranja i kreiranje programa sigurnosne mreže za one kojima je potrebna, suštinski su delovi za uspešnu energetsku tranziciju“, izjavila je Lena Bratić, direktorka Bolje energije.

Ministarka Đedović je navela da su vladine stimulativne mere za racionalizaciju upotrebe energije do sada dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 procenata, a u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine.

„Na taj način, pravo na popust ostvarilo je skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu. Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata“, kazala je ministarka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

25. januar 2023. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

25. januar 2023. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

25. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

25. januar 2023. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje