Energetska efikasnost

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji. To je ujedno početak zajedničkog programa edukacije građana o energetskoj efikasnosti.

Memorandum o razumevanju o unapređenju energetske efikasnosti potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ašam. Događaju u Muzeju Nikole Tesle prisustvovao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je najavio jačanje partnerstva dve zemlje.

Potpisivanje predstavlja početak zajedničkog programa edukacije stanovništva o energetskoj efikasnosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Edukativna kampanja ministarstva i USAID-a je osmišljena tako da se kroz praktične savete o načinima uštede pomogne domaćinstvima da smanje potrošnju energije i uštede novac.

Program Bolja energija je fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije

USAID-ov program Bolja energija je fokusiran na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Vredan je 10 miliona dolara. Program je pokrenut krajem 2021, a sprovodi se u Nišu, Somboru, Valjevu, Knjaževcu i Pančevu.

„Saradnjom sa USAID-om na projektu Bolja energija radićemo na tome da energetsku efikasnost dodatno ustoličimo kao novi izvor energije, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize“, rekla je Đedović.

Ušteda energije u domaćinstvima

U Srbiji na domaćinstva, javni i komercijalni sektoru odlazi oko polovine finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru je oko dva puta veća od proseka u zemljama članicama Evropske unije, naglašeno je u saopštenju ministarstva.

Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru je oko dva puta veća od proseka u zemljama EU

Samo u sektoru domaćinstava bi trebalo bi da se ostvare uštede od oko 23 procenata. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona u stambenim zgradama, navode u resornom ministarstvu.

Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama

„Edukacija i informisanje građana, kao i izgradnja kapaciteta za energetsku efikasnost na svim nivoima, uspostavljanje održivog mehanizma finansiranja i kreiranje programa sigurnosne mreže za one kojima je potrebna, suštinski su delovi za uspešnu energetsku tranziciju“, izjavila je Lena Bratić, direktorka Bolje energije.

Ministarka Đedović je navela da su vladine stimulativne mere za racionalizaciju upotrebe energije do sada dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 procenata, a u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine.

„Na taj način, pravo na popust ostvarilo je skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu. Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata“, kazala je ministarka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

25. januar 2023. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

25. januar 2023. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem

ESM najavljuje novih 1,8 gigavata kapaciteta kroz razvoj 12 novih projekata

ESM razvija projekte elektrana ukupne snage 1,8 gigavata

25. januar 2023. - Severnomakedonska državna elektroprivreda ESM razvija 12 projekata elektrana ukupne planirane snage skoro 1,8 gigavata

etmax nevesinje solarna elektrana 500 MW

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 500 MW

25. januar 2023. - Trenutno je najveća solarna elektrana u Evropi Nunez de Balboa, sa 500 MW u Španiji, ali ima više najava za mnogo veća postrojenja