Električna energija

Novi regionalni USAID projekat će privlačiti investicije u energetiku

USAID novi regionalni projekat privlaciti investicije energetiku

Foto: USAID Serbia / Facebook

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obeležili su početak regionalnog USAID-ovog projekta Investicije u energetiku, vrednog 20 miliona dolara.

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom obeležila početak regionalnog projekta Investicije u energetiku.

Aktivnosti su vredne 20 miliona dolara. Namenjene su pomoći energetskom sektoru da razvije investicione projekte, privuče privatne investicije i pređe na čistu energiju, kažu u Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), koja je inicirala saradnju.

Energetska bezbednost podrazumeva regionalnu saradnju

„Energetska bezbednost nije pitanje svake države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, izjavio je Hil.

Razvoj isplativih projekata za ulaganje smanjiće ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, a time će se i povećati i šanse za finansiranje projekata, stoji u objavi. Projekat Investicije u energetiku će u početku biti usredsređen na poboljšanje investicionog potencijala u upravljanju energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnjom toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, snabdevanjem toplotnom energijom, potrošnjom kod građana, vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

Javna sredstva su nedovoljna za neophodne investicije u energetiku

Energetskom sektoru u regionu, uključujući Srbiju, neophodne su investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova, izjavio je Endru Popelka, viši savetnik za oblast energetike u USAID-ovom birou za Evropu i Evroaziju.

Pored navedenog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija u Srbiji počinju, uz podršku iz projekta EU za tebe, kampanju javnog informisanja stanovništva o štednju energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. oktobar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. oktobar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.