Električna energija

Novi regionalni USAID projekat će privlačiti investicije u energetiku

USAID novi regionalni projekat privlaciti investicije energetiku

Foto: USAID Serbia / Facebook

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obeležili su početak regionalnog USAID-ovog projekta Investicije u energetiku, vrednog 20 miliona dolara.

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom obeležila početak regionalnog projekta Investicije u energetiku.

Aktivnosti su vredne 20 miliona dolara. Namenjene su pomoći energetskom sektoru da razvije investicione projekte, privuče privatne investicije i pređe na čistu energiju, kažu u Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), koja je inicirala saradnju.

Energetska bezbednost podrazumeva regionalnu saradnju

„Energetska bezbednost nije pitanje svake države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, izjavio je Hil.

Razvoj isplativih projekata za ulaganje smanjiće ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, a time će se i povećati i šanse za finansiranje projekata, stoji u objavi. Projekat Investicije u energetiku će u početku biti usredsređen na poboljšanje investicionog potencijala u upravljanju energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnjom toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, snabdevanjem toplotnom energijom, potrošnjom kod građana, vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

Javna sredstva su nedovoljna za neophodne investicije u energetiku

Energetskom sektoru u regionu, uključujući Srbiju, neophodne su investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova, izjavio je Endru Popelka, viši savetnik za oblast energetike u USAID-ovom birou za Evropu i Evroaziju.

Pored navedenog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija u Srbiji počinju, uz podršku iz projekta EU za tebe, kampanju javnog informisanja stanovništva o štednju energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

21. oktobar 2022. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

21. oktobar 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

21. oktobar 2022. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...

Evroposlanik Kokalis EU kaznjava Zapadni Balkan struje iz uglja CBAM

Evroposlanik Kokalis: Ne može EU da kažnjava Zapadni Balkan što proizvodi struju iz uglja dok i sama to radi

21. oktobar 2022. - Mnogim zemljama u EU energetska bezbednost postaje važnija od dekarbonizacije, istakao je poslanik Petros Kokalis iz Evropskog parlamenta