Električna energija

Novi regionalni USAID projekat će privlačiti investicije u energetiku

USAID novi regionalni projekat privlaciti investicije energetiku

Foto: USAID Serbia / Facebook

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obeležili su početak regionalnog USAID-ovog projekta Investicije u energetiku, vrednog 20 miliona dolara.

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom obeležila početak regionalnog projekta Investicije u energetiku.

Aktivnosti su vredne 20 miliona dolara. Namenjene su pomoći energetskom sektoru da razvije investicione projekte, privuče privatne investicije i pređe na čistu energiju, kažu u Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), koja je inicirala saradnju.

Energetska bezbednost podrazumeva regionalnu saradnju

„Energetska bezbednost nije pitanje svake države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, izjavio je Hil.

Razvoj isplativih projekata za ulaganje smanjiće ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, a time će se i povećati i šanse za finansiranje projekata, stoji u objavi. Projekat Investicije u energetiku će u početku biti usredsređen na poboljšanje investicionog potencijala u upravljanju energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnjom toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, snabdevanjem toplotnom energijom, potrošnjom kod građana, vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

Javna sredstva su nedovoljna za neophodne investicije u energetiku

Energetskom sektoru u regionu, uključujući Srbiju, neophodne su investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova, izjavio je Endru Popelka, viši savetnik za oblast energetike u USAID-ovom birou za Evropu i Evroaziju.

Pored navedenog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija u Srbiji počinju, uz podršku iz projekta EU za tebe, kampanju javnog informisanja stanovništva o štednju energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

21. oktobar 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

21. oktobar 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

21. oktobar 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

21. oktobar 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore