Električna energija

Novi regionalni USAID projekat će privlačiti investicije u energetiku

USAID novi regionalni projekat privlaciti investicije energetiku

Foto: USAID Serbia / Facebook

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obeležili su početak regionalnog USAID-ovog projekta Investicije u energetiku, vrednog 20 miliona dolara.

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom obeležila početak regionalnog projekta Investicije u energetiku.

Aktivnosti su vredne 20 miliona dolara. Namenjene su pomoći energetskom sektoru da razvije investicione projekte, privuče privatne investicije i pređe na čistu energiju, kažu u Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), koja je inicirala saradnju.

Energetska bezbednost podrazumeva regionalnu saradnju

„Energetska bezbednost nije pitanje svake države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, izjavio je Hil.

Razvoj isplativih projekata za ulaganje smanjiće ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, a time će se i povećati i šanse za finansiranje projekata, stoji u objavi. Projekat Investicije u energetiku će u početku biti usredsređen na poboljšanje investicionog potencijala u upravljanju energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnjom toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, snabdevanjem toplotnom energijom, potrošnjom kod građana, vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

Javna sredstva su nedovoljna za neophodne investicije u energetiku

Energetskom sektoru u regionu, uključujući Srbiju, neophodne su investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova, izjavio je Endru Popelka, viši savetnik za oblast energetike u USAID-ovom birou za Evropu i Evroaziju.

Pored navedenog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija u Srbiji počinju, uz podršku iz projekta EU za tebe, kampanju javnog informisanja stanovništva o štednju energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

21. oktobar 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

21. oktobar 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

21. oktobar 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

21. oktobar 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković