OIE

Krovni solarni paneli se u Srbiji uz subvencije otplate za do pet godina

Krovni solarni paneli Srbiji subvencije otplate pet godina

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

10.02.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

10.02.2023.

Država

Podeli

Broj prozjumera odnosno kupaca-proizvođača u Srbiji dostigao je sedam stotina, izjavila je ministarka energetike Dubravka Đedović. Uz korišćenje subvencija, koje pokrivaju do 50 odsto troškova za instaliranje solarnih panela na krov, vlasnici objekata investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina, istakla je.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu, koje uz podršku države na krovu svoje kuće postavlja solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ovaj fotonaponski sistem ima šest kilovata snage, a ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara. „Ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega je 70 odsto obezbedila uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini. Kad se završi postavljanje panela, solarna elektrana se u kratkom roku priključuje na mrežu i domaćinstvo postaje kupac-proizvođač”, rekla je Đedović.

Solarni paneli za proizvodnju struje su vrlo isplativi

Prema rečima ministarke, država i opština su izdvojile skoro pet miliona dinara subvencija za zamenu stolarije u 22 domaćinstva u Lebanu i za pet njih koji će ugraditi solarne panele.

„Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen. Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti”, rekla je Đedović.

Dodala je da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač struje iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30 do 40 odsto na računu. Uz korišćenje subvencija, koje pokrivaju do 50 odsto troškova, vlasnici objekata investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina, naglasila je Đedović.

Od javnog poziva do ugovora za do mesec i po dana

Od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka. Nagovestila je da će se smanjiti poresko opterećenje prozjumera i naknade koje plaćaju.

„U prvih sto dana vlade, broj kupaca-proizvođača povećan je za 90 odsto i sada ih ima skoro 900, od kojih su više od 700 domaćinstva, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koje su postavili je 11 megavata. Kroz nove izmene zakona radimo na tome da unapredimo položaj kupaca-proizvođača tako da podstaknemo građane da sami proizvode zelenu električnu energiju“, rekla je Đedović.

Država je spremila 70 miliona evra za 50.000 domaćinstava za energetsku sanaciju

Ministarka je podsetila da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za 20.000 domaćinstava.

“Za naredni period obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 70 miliona evra. Javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023, a očekujemo da ćemo sa raspoloživim sredstvima moći da obezbedimo subvencije za više od 50.000 domaćinstava u Srbiji. Takođe, za naredne javne pozive razmatramo mogućnosti i mehanizme da većim iznosom subvencija podržimo socijalno ugrožene kategorije stanovništva”, rekla je Đedović.

Komentara: (7)
milivoj pejin / 12.02.2023.

Gospođo Dubravka,
ja sam vam slao Mailove ,ali reagovnja nije bilo.Sada ponovo šaljem,ali
ovoga puta moje rešenje za grejanja vazduha, ili i vode je kada zagrejem
prostor, ili posebno vodu ,uređaj-Grejači potroše devet puta manje kwh
pa je to i kvalite moje“priče“ Ustvari za takavo tehniči- tehnološko rešenje
Grejača ( 9 ) puta manje placa korisnik za kWh ( GR ) i ne zavisi od ( – *C ) jedino,
od izolacije prostora.
Imam tri pototipa ( GR) pa se to što je napisano može i poželji demonstrirati .
Pošto sam novac istrošio iz penzje, a nemam ga za dva sertifikata i
usputne admistrativne troskove za Grejače, morao sam ih staviti na „hladno“.
Težina svakog Grejačaje (6+4) kg, a snaga je 3x 3kW.
Ako odlučite da se izvorno uverite najavite se 064/4360423
rado b

ću Vas sa ukućanima dočekati i ispratiti Milivoj iz Sremske Kamenice.

Saša tašković / 03.03.2023.

Dobar dan imam svoju proizvodnju kora de sam potrošač električne energije do 2000kw hteo bih da investiram kako doći do kontakt i realizaciju srdačan poz Saša Markovac

Dragoslava Tanić / 05.07.2023.

Poštovana, zainteresovan sam za sistem solarnih panela. Kuća je u opštini Negotin selo Tamnič. Imamo dosta sunčanih dana.

Milica / 07.07.2023.

Postovana, zainteresovani smo za sistem solarnih panela..kuca je u Opovu.

Zoran / 21.12.2023.

Pozdrav
Zainteresovan sam za ugradnju panela naravno uz pomoć države ako je moguće.Na kući je uradjena fasada kao i pvc stolarija .Koja je procedura za prijavu.
Hvala
Zoran Kraljevo

Slavisa / 03.01.2024.

Hteobi da postavim panele do 6kw kuca100 kvadrata uz pomoc drzave koja cena i stje potrebno za suvencije.

Nenad / 24.01.2024.

Treba jasno staviti do znanja svima da država i EPS obmanjuju narod o isplativosti ugradnje slarnih panela. Teba jano reći da se svaki akumulirani višak kWh-a koji elektrana proizvede ne dobija nazad za dzabe nego, se to naplaćuje 5 din/kWh
(prikrivena stavka 7 na računu). Praktično to znači: ako ste u jednom danu oko podneva isporučili 10kWh u mrežu i kasnije uveče potrošili tih 10kWh to ne znači da ste na nuli, nego ćete to platiti 10kWh x 5 din = 50 din

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. februar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. februar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK