Energetska efikasnost

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Foto: iStock

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objaviće u drugom kvartalu novi javni poziv za dodelu subvencija za domaćinstava kako bi primenili neku od planiranih mera za povećanje energetske efikasnosti, među kojima su i ugradnja izolacije, zamena prozora i vrata i instaliranje solarnih panela.

Na javni poziv će moći da se prijavljuju lokalne samouprave, a onda će one koje dobiju finansiranje objaviti javne pozive za građane. Javni poziv je nastavak Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kroz koji je za godinu i po dana uloženo oko 23 miliona evra od strane Ministarstva i lokalnih samouprava.

U Ministarstvu kažu za Balkan Green Energy News da su za subvencije u narednom periodu obezbedili oko 70 miliona evra. Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti će u drugom kvartalu 2023. godine raspisati javni poziv za jedinice lokalne samouprave, dodaju u Ministarstvu.

Subvencije mogu da se dobiju za solarne kolektore i panele

Da podsetimo, lokalne samouprave su dosad bile dužne da obezbede isti iznos za subvencije koji dobiju od Ministarstva, a građani su za investiciju koju odaberu dobijali 50 odsto kao subvenciju, dok su ostalo sami morali da obezbede. Zasad nije poznato da li će ovaj model u potpunosti biti primenjen i na novom javnom pozivu.

Mere energetske sanacije za koje će građani moći da dobiju subvencije na ovom javnom pozivu se odnose na zamenu prozora i vrata, termičku izolaciju spoljašnjih zidova, krovova, tavanica, zamenu kotlova efikasnijim uređajima na gas ili pelet, kao i ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora za grejanje vode i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju (prozjumeri).

Javni pozive za građane će, kako kažu u Ministrastvu, objaviti jedinice lokalnih samouprava, za sve mere istovremeno i građanima će svaka mera biti jednako dostupna, dakle neće biti posebnog odvajanja sredstava za pojedinačne mere, kao što je to bio slučaj u prethodnim javnim pozivima.

Smanjene emisije CO2 za 70.000 tona

U Ministarstvu podsećaju da su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova dosa objavljena tri javna poziva. Potpisani su ugovori sa više od 14.000 domaćinstava u 151 lokalnoj samoupravi za zamenu stolarije, ugradnju novih kotlova, zamenu fasadne izolacije, postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije ili toplotne energije.

Očekuje se da će nakon završetka svih mera energetske efikasnosti po ovim ugovorima emisije CO2 biti smanjene oko 70.000 tona, koliko za godinu dana emituje oko 38.000 vozila, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Inače, prvi javni poziv odnosio se na na zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova, i bio je vredan 224 miliona dinara, drugi je bio namenjen ugradnji solarnih panela, i na njemu je podeljeno 100 miliona dinara, dok je na trećem podeljeno milijardu dinara i to za obe namene.

Komentara: (12)
Čedo Simić ul. Mike Vitomirovića 122 Bogatić / 06.02.2023.

Odlične vesti za početak ove godine ,konkurisaću za 1. Termičku izolaciju spoljašnjih zidova ,2.ugradnju toplotnih pumpi igranih tela i cevi ,pošto nemamo parno grejanje nego se greje na ugalj i drva .

Zlata / 25.02.2023.

Da li srednja preduzeća u 2023 mogu da konkurišu za g.efikasnost,solarni paneli .
Za subvenciju od 50 %.

Rale / 04.03.2023.

Gde se konkurise i kad se konkurise? Da li je neko ranije konkurisao na opstini Cukarica?

Dragan / 28.03.2023.

Da li se odobravaju subvencije za objekte koji se tek grade mislim na toplotnu pumpu i ili kotao za gas za montažnu kuću koja se tek sad gradi?

Žika Kuzmić / 29.03.2023.

Ko ima pravo za subvencije za toplotne pumpe za grejane. Dajte mi telefon kome mogu da se javim

Biljana / 07.04.2023.

Konkurisala bi za termicku izolaciju spoljasnjih zidova

Konkuriso bi za ugradnju toplotne pupe ....gde ikako da se prijavim..pozz. milan zrenjanin / 25.04.2023.

Bio bi zahvalan ako bi upao u program za subvencije..hvala!

Milan / 28.04.2023.

Da li se jos moze konkurisati za subvenciju na solarne panele???

Jovanović Žarko / 02.05.2023.

Interesuje me subvencija za toplotnu pumpu. Živim u opštini Doljevac kod Niša…. sta je potrbno od dokumentacije i gde se mogu prijaviti…

Rajna Jaksic / 24.05.2023.

Penzioner sam, penzija jako mala. Da li postije subvencije za kupovinu peleta. Koji papiri su mi potrebni, za konkurisanje. Ocekujem odgovor. Hvala unapred. Pozdrav!

milan stankovic / 26.05.2023.

postovani…kom da se obratim za dodelu subvencije za ugradnju toplotne pumpe..neznam dali je raspisan konkurs..s potovanjem hvala!

Milovan Rankovic / 27.05.2023.

Treba brzo koracati u buducnost.Solarni paneli su velika ponuda.Treba vise raditi na prikazivanju i ekonomskoj opravdanosti.Netreba biti napadan ali treba kroz praktican primer ljudima staviti do znanja na veliku prednost panela u jako,jako bliskoj buducnosti

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

30. januar 2023. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

30. januar 2023. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

30. januar 2023. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

30. januar 2023. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.