Energetska efikasnost

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Foto: iStock

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objaviće u drugom kvartalu novi javni poziv za dodelu subvencija za domaćinstava kako bi primenili neku od planiranih mera za povećanje energetske efikasnosti, među kojima su i ugradnja izolacije, zamena prozora i vrata i instaliranje solarnih panela.

Na javni poziv će moći da se prijavljuju lokalne samouprave, a onda će one koje dobiju finansiranje objaviti javne pozive za građane. Javni poziv je nastavak Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kroz koji je za godinu i po dana uloženo oko 23 miliona evra od strane Ministarstva i lokalnih samouprava.

U Ministarstvu kažu za Balkan Green Energy News da su za subvencije u narednom periodu obezbedili oko 70 miliona evra. Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti će u drugom kvartalu 2023. godine raspisati javni poziv za jedinice lokalne samouprave, dodaju u Ministarstvu.

Subvencije mogu da se dobiju za solarne kolektore i panele

Da podsetimo, lokalne samouprave su dosad bile dužne da obezbede isti iznos za subvencije koji dobiju od Ministarstva, a građani su za investiciju koju odaberu dobijali 50 odsto kao subvenciju, dok su ostalo sami morali da obezbede. Zasad nije poznato da li će ovaj model u potpunosti biti primenjen i na novom javnom pozivu.

Mere energetske sanacije za koje će građani moći da dobiju subvencije na ovom javnom pozivu se odnose na zamenu prozora i vrata, termičku izolaciju spoljašnjih zidova, krovova, tavanica, zamenu kotlova efikasnijim uređajima na gas ili pelet, kao i ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora za grejanje vode i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju (prozjumeri).

Javni pozive za građane će, kako kažu u Ministrastvu, objaviti jedinice lokalnih samouprava, za sve mere istovremeno i građanima će svaka mera biti jednako dostupna, dakle neće biti posebnog odvajanja sredstava za pojedinačne mere, kao što je to bio slučaj u prethodnim javnim pozivima.

Smanjene emisije CO2 za 70.000 tona

U Ministarstvu podsećaju da su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova dosa objavljena tri javna poziva. Potpisani su ugovori sa više od 14.000 domaćinstava u 151 lokalnoj samoupravi za zamenu stolarije, ugradnju novih kotlova, zamenu fasadne izolacije, postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije ili toplotne energije.

Očekuje se da će nakon završetka svih mera energetske efikasnosti po ovim ugovorima emisije CO2 biti smanjene oko 70.000 tona, koliko za godinu dana emituje oko 38.000 vozila, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Inače, prvi javni poziv odnosio se na na zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova, i bio je vredan 224 miliona dinara, drugi je bio namenjen ugradnji solarnih panela, i na njemu je podeljeno 100 miliona dinara, dok je na trećem podeljeno milijardu dinara i to za obe namene.

Komentara: (3)
Čedo Simić ul. Mike Vitomirovića 122 Bogatić / 06.02.2023.

Odlične vesti za početak ove godine ,konkurisaću za 1. Termičku izolaciju spoljašnjih zidova ,2.ugradnju toplotnih pumpi igranih tela i cevi ,pošto nemamo parno grejanje nego se greje na ugalj i drva .

Zlata / 25.02.2023.

Da li srednja preduzeća u 2023 mogu da konkurišu za g.efikasnost,solarni paneli .
Za subvenciju od 50 %.

Rale / 04.03.2023.

Gde se konkurise i kad se konkurise? Da li je neko ranije konkurisao na opstini Cukarica?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

30. januar 2023. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

30. januar 2023. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

30. januar 2023. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

30. januar 2023. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU