Električna energija

Brnabić: Profesionalni menadžment u EPS-u za novu energetsku politiku

ana brnabic profesionalni menadzment eps zlatno doba

TE Nikola Tesla B (foto: EPS)

Objavljeno

26.12.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.12.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da niko nema pravo da Vladi Srbije spočitava zašto do sada nije bilo profesionalnog menadžmenta u Elektroprivredi Srbije (EPS), ističući da su tokom vladavine SNS počele pozitivne promene u tom preduzeću i u celom energetskom sektoru.

Ideja o uvođenju profesionalnog menadžmenta u Elektroprivredu Srbije pojavila se nakon što su objavljene informacije o tajnom ugovoru koji je Vlada Srbije sklopila sa norveškom firmom Rystad Energy. Naime, Vlada je tražila savete o upravljanju sektorom energetike, koji je prošle zime doživeo kolaps zbog čega je bio neminovan papren uvoz struje.

Ali, iako su se ove informacije pojavile pre više od dva meeca i dalje postoji malo zvaničnih podataka šta ovaj ugovor podrazumeva, šta je strana kompanija predložila Vlade Srbije i koji saveti će biti prihvaćeni.

Brnabić: zlatno doba investicija za EPS

Premijerka Ana Brnabić je rekla da bi one koji napadaju Vladu Srbije jer EPS dosad nije imao profesionalni menadžment, pitala šta su oni uradili. Koji to novi energetski kapacitet su počeli da grade, rekla je ona.

Brnabić je istakla da su u vreme vladavine SNS, koji je na vlasti od 2012. godine, počela ulaganja u energetiku Srbije i ocenila je da je u poređenju sa vremenima drugih menadžmenta ovo „zlatno doba investicija“ za EPS.

Ona je podsetla je da je Srbija posle 31 godine pokrenula izgradnju prvog velikog energetskog objekta – Termoelektrane Kostolac B3, koja će biti završena sledeće godine.

Brnabić je najavila da će biti sprovedena nova energetska politika koja podrazumeva investicije od 12 milijardi evre u zelenu tranziciju i rad s najboljima na svetu, a to su Norvežani.

Demostat: strani partneri ne veruju domaćem menadžmentu

U nedostatku zvaničnih informacija, pojavljuju se nezvanične, pa je sajt Demostat preneo da su norveški partneri predložili model „management services agreement“, koji podrazumeva da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment.

„Za revitalizaciju energetskih preduzeća, EPS-a, Srbijagasa i drugih, neophodna su finansijska sredstva, između ostalog, i za izgradnju novih kapaciteta. Strani partneri su spremni da pomognu, ali nemaju poverenja u dosadašnji lokalni menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji“, piše Demostat.

Vučić: Poslušaćemo Norvežane

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Norveškoj je izjavio da će Srbija poslušati savete norveških stručnjaka o tome kako da se uvedu promene u energetski sistem, jer kako je rekao Srbija to ne zna da uradi.

Kada sistem bude stabilizovan, kako je naveo, razmišljaće se i o ekologiji i zaštiti životne sredine, iako će ugalj biti potreban još 20 ili 30 godina.

I privatizacija u paketu?

Saradnja sa norveškom konsultantskom kućom Rystad Energy u javnosti je protumačena i kao priprema privatizacije EPS, s obzirom da je u isto vreme zvanično pokrenuta transformacija EPS-a u akcionarsko društvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da bi cilj Srbije trebalo da bude da EPS jednog dana izađe na berzu, da bude u Londonu jednog dana, da bude bolje preduzeće. „Valjda nam je cilj da privučemo nečiji kapital i za tri i za pet odsto“, rekao je on za RTS.

Na pitanje da li će se akcije EPS-a prodavati, odgovorio je da nema takve odluke, ali da moraju da se naprave uslovi za to, da se bude na berzi. Vučić je dodao da će Srbija uvek imati većinski kontrolni paket.

Slično je rekla i Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, koja je rekla da privatizacija EPS-a nije u planu, i da novinari pišu nešto što nisu proverili.

Norvežani su učili od Amerikanaca

Ona je navela da je sa Norvežanima razgovarano o tome da država ima većinsko vlasništvo nad energetskim sektorom. Oni su, kako je dodala, pre 30 godina učili od Amerikanaca, a sada su Norvežani deo profesionalnog menadžmenta u tim kompanijama.

Đedović je objasnila da kada država pregovara o osetljivim stvarima, ona klasifikuje šta će biti tajno, a šta javno. Ona je navela da Srbija radi zajedno sa Norvežanima već šest meseci, a prvi rezultati očekuju se do marta ili aprila 2023.

Komentara: (1)
milivoj / 07.02.2023.

Gospođo Predsednice Ana ,
patentirao sam i izradio tri prototipa Električnih grejača vazduh – vazduh i vazduh- topla voda,a po konstrukciji i tenologiji funkcionisanja nema ni jedng zajedničko dela sa toplotnim pumpama u Svetu a prema ucinku u stednji za mene cini srpski BRENED .
Namerno Vam dajem samo opis kako funkcioniše bez brojki da saopstim da tri (EG) od 3×3 kW sa težinom -sve u jedoj jedinici- težine do 10 kg Isporčuje za 24 sata priključenja na struju potroši 22- 24 kWh energije ,a za to vreme isporučuje vise od 210 kWh bez učečća sobnog termosta, a sto sam uporedio prema grejanju gasnog kotla.
Vašol predhodnici Gospodji Mijlović sam dao Saopstene šta imam od tehnike u prilici održavanja Međnarodnih dana energetike koji se održavaju na Sajmu u Novom Sadu,odgovora nije bilo.
Verovatno da tu jednu stranu nije ni procitala ali i dalje govorila -slusao sam je i …..hm !.
Penzioner sam , do sada, do prototipova sam novce uglavnom potrošio, a za pribavljanje sretifikata o tehničkim karakteristikama,o sertfikatu za upotrebnu dozvolu ,otvaranje radionice i prodaju itd sa mojih nepunih 90 godina pored novca nemam ni i neke mogucnosti,moje drustvo je pomrlo a mladj gledaju svoja posla tako da od putovanja do popunjavanja raznih formulara je teze od isčekivanja ko i sa kim da posao privedem kraju pre nego što odem do drugova moje generacije.Ana,pošaljite nekoga stručnog zbog zauzetosti da Vam prenese utiske šta je video i osetio .Unapred Hvala, Milivoj 064/4360423 07.02.2023;

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. decembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. decembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. decembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.