Električna energija

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Podeli

Srbija je dobila mnogo konkretnih zaključaka od norveške konsultantske kuće Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kraju dvodnevne posete Norveškoj. On je tom prilikom najavio i reforme menadžmenta energetskih preduzeća u Srbiji. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je sa norveškim kolegama razgovarala o tome kako da se planiraju održiva ulaganja u energetski sektor i najbolje i najefikasnije iskoriste resursi Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na završetku dvodnevene radne posete Norveškoj istakao da će Srbija slediti iskustva Norvežana u energetici.

Vučić je naglasio da je bilo mnogo konkretnih zaključaka koje je delegacija dobila od norveške konsultantske kuće Rystad i poručio da će Srbija raditi prema njihovim uputstvima.

„Velike investicije možemo da imamo. Nisu to laki dogovori. Moramo da pronađemo ono što je naš najveći interes u svemu ovome. Do 2050. godine moramo da uložimo 32 milijarde evra. Samo u elektromrežu treba da uložimo oko 10 milijardi. Sve moramo da učimo, na tome treba da radimo”, rekao je Vučić.

Slediti iskustva Norveške

On je napomenuo da je delegacija napravila dobre kontakte koji će biti važni u budućnosti, kao i to da su potrebna ulaganja u nove investicije. Vučić je napomenuo da kompanije neće da dolaze ako se ne koriste obnovljivi izore energije.

Tokom dvodnevne posete, sa norveškim domaćinima se najviše razgovaralo upravo o saradnji u oblasti energetike.

„Video sam kod svih sagovornika ogromnu zainteresovanost za rešavanje energetskih problema ne samo u Norveškoj, već i u Evropi, na Zapadnom Balkanu, i razgovarali smo kako da u regionu zajednički rešavamo probleme“, izjavio je Vučić.

On je dodao da se radi o tome kako obezbediti velika ulaganja u obnovljive izvore energije. „To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama“, kazao je Vučić i naveo da je za više obnovljivih izvora energije potrebno obezbediti balansiranje i izgraditi hidrocentrale.

Vučić je rekao da pored investicija u obnovljive izvore energije, Srbija mora da pronađe način kako da sačuva svoje resurse.

Vučić: Obaveza je da to ostane u Srbiji, mora da postoji uvek preče pravo, po normalnim, racionalnim, cenama za našu zemlju, pa sve drugo

„Ne možete da koristite srpski vetar, sunce, naše tlo, zemlju, a da možete jednako da izvezete u bilo koju zemlju. Obaveza je da to ostane u Srbiji, mora da postoji uvek preče pravo, po normalnim, racionalnim, cenama za našu zemlju, pa sve drugo. Ako možete da se uklopite, a ako ne da nađemo nekoga ko može da se uklopi u to“, kazao je predsednik Srbije.

Norvežani ponudili tri rešenja

Predsednik je potvrdio da je pripremljena studija o razvoju energetskog sektora i istakao da su norveški partneri ponudili tri rešenja za energetski sektor u Srbiji. Prema najavama predsednika, sva tri rešenja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Sva tri rešenja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima

„Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjoročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica“, kazao je Vučić.

Promena uprave u energetskim preduzećima

Predsednik Srbije je kao jedan od prvih koraka ove strategije najavio promene u javnim preduzećima. U energetskom sektoru Srbije moguće su promene rukovodstva javnih preduzeća, u četiri od ukupno pet državnih preduzeća, kazao je Vučić.

Reorganizacija menadžmenta preduzeća biće sprovedena u najkraćem mogućem roku

Kako je objasnio, norveški partneri su za samo jedno od ukupno pet energetskih preduzeća u Srbiji naveli da nije potrebno postaviti novi menadžment. Reorganizacija menadžmenta preduzeća biće sprovedena u najkraćem mogućem roku, najavio je Vučić.

Norveški modeli za reformu energetike u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i direktorom Direktorata za vode i energetiku Kjetilom Lundom.

Ona je istakla je da su na sastanku razmenjena iskustva o tome kako da se na održiv način planiraju ulaganja u energetski sektor i kako da se na najbolji i najefikasniji način iskoriste resursi Srbije.

„Naš prvi cilj, na kome radimo sa norveškim partnerima, je da u naredne dve godine stabilizujemo energetski sistem. U tom smislu, uz ogromne napore određeni dobri rezultati su već vidljivi. Drugi cilj je srednjoročan, planiranje energetske tranzicije na način da do 2030. godine imamo u sistemu više obnovljivih izvora energije, iz vetra, solara i hidro kapaciteta. Treći i finalni je dekarbonizacija energetike i stabilnost energetskog sistema do 2050. godine,“ navela je Đedović.

Ona je napomenula da je Norveška pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja na održivi način, tako da energetski resursi pripadaju građanima, odnosno da norveški građani i privreda od njih imaju najveće koristi.

Iskustvo Norveške kao energetskog giganta je dragoceno u procesu reforme našeg energetskog sektora, rekla je Đedović i dodala da upravo to i Srbija želi.

Strategija i saradnja

Poseta predsednika Srbije Norveškoj je usledila nekoliko dana nakon poslovne konferencije Norveška – Zapadni Balkan: mogućnosti za ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu.

Tom prilikom Vučić je izjavio da su u potrebna velika ulaganja u energetski sektor u narednih nekoliko godina, koja će iznositi između 16 i 33 milijarde evra.

Vlada Srbije je u septembru potpisala ugovor s norveškom kompanijom Rystad Energy o konsultantskim uslugama za unapređenje energetskog sektora Srbije. Takođe, Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali je nedavno izavio da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je urađena u saradnji sa norveškom kompanijom.

Komentara: (2)
Arsa / 30.11.2022.

Sramota… Holandjani došli da nam kažu da izbacimo nestručne ljude…

milivoj pejin / 30.01.2023.

ovo treci put da salje tekst i uvek je do sada bio brisan
sada cu napisati nesto sto je cinilo u tri pretnodna a to je :
Prototip moje toplotne pumpe kada rade u sistemu naizmenicnim koriscenja energija u ciklusima ostvaruje Potrosnja struje 1 kWh : 9 kWh u vidu toplotne nergije
Moj tel. 064 4360 423

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

29. novembar 2022. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

29. novembar 2022. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

29. novembar 2022. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

29. novembar 2022. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji