Električna energija

Vučić: Moraćemo da uložimo do 33 milijarde evra u energetsku infrastrukturu

Vučić: Moraćemo da uložimo do 33 milijarde evra u energetsku infrastrukturu

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

18.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio značajana ulaganja u energetsku infrastrukturu. Kako je istakao, u narednom periodu Srbiji će za neophodne reforme u energetskom sektoru biti potrebno do 33 milijarde evra investicija.

„Moraćemo da promenimo svoje navike i sprovedemo reforme, da radimo na drugi način. Moramo to što pre da uradimo inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom. Reč je o negde oko 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra koje moramo da uložimo u energetsku infrastrukturu”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: Moramo to što pre da uradimo inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom

On je ovu neophodnu potrebu za ulaganjima najavio na poslovnoj konferenciji Norveška – Zapadni Balkan: mogućnosti za ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu (Norway – Western Balkans Business Conference: Investment Opportunities in the Western Balkans) koju je organizovala Nordijska poslovna alijansa.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana su na konferenciji obećali da će biti formirano regionalno tržište u oblasti energetike.

„Ovo je prilika za strane investitore, ali i za sve nas da povećamo nivo našeg BDP, da povećamo stopu rasta, ali biće istovremeno teško da se održi fiskalna stabilnost i da se javne finansije drže pod kontrolom u ovim teškim vremenima. Moramo da delamo zajedno, moramo da radimo zajedno“, naveo je Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik Srbije je istakao da su obnovljivi izvori energije, električna mreža i interkonekcije, najvažniji deo reformi, dok je kao jedan od problema naveo da država nailazi na otpor kada odluči da negde radi na vetroelektranama i solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

18. novembar 2022. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

18. novembar 2022. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

18. novembar 2022. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

18. novembar 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor