Klimatske promene

CAN Europe: Spori napredak nacionalnih klimatskih i energetskih planova na Zapadnom Balkanu

Foto: S. Hermann / F. Richter from Pixabay

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Napredak u kreiranju i usvajanju nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) u državama Zapadnog Balkana treba da bude ubrzan da se održi tempo na putu ka klimatskoj neutralnosti, navodi se u analizi koju je uradio CAN Europe. Klimatska i energetska politiku moraju da omoguće da se region najkasnije 2050. potpuno dekarbonizuje, u skladu s obavezama. Do sada su samo Albanija i Severna Makedonija predale nacrte i konačne verzije svojih NEKP-ova.

Povodom obeležavanja druge godišnjice potpisivanja Sofijske deklaracije, Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe) upozorila je da se postupak donošenja nacionalnih klimatskih i energetskih planova (NEKP) na Zapadnom Balkanu ne odvija zadovoljavajućom brzinom.

Lideri svih zemalja regiona su se u Sofijskoj deklaraciji, usvojenoj 10. novembra 2020, obavezali da će do polovine veka da postignu klimatsku neutralnost.

Međutim, samo su Albanija i Severna Makedonija su do sada predale nacrte i konačne verzije svojih NEKP-ova, a i u njima mora biti bolje primenjen međusektorski pristup, navodi organizacija. Srbija je svoj nacrt objavila početkom avgusta, a ostale zemlje još sastavljaju svoje planove.

Svako dalje odlaganje može ugroziti ispunjavanje obećanja regionalnih lidera da će svojim delovanjem smanjiti emisije gasova staklene bašte, upozorava CAN Europe. NEKP je desetogodišnji plan u kojem država prikazuje kako će postići svoje energetske i klimatske ciljeve za 2030. godinu.

Do sada su samo Albanija i Severna Makedonija usvojile planove, a Srbija je u avgustu objavila nacrt

Kraj 2020. je bio prvi rok za predaju konačnih verzija NEKP-ova. Sekretarijat Energetske zajednice ga je odložio do polovine 2024. Da bi se obezbedili opipljivi rezultati, proces treba odmah da ubrza, ističe se u izveštaju.

Ministarski savet Energetske zajednice bi u decembru  trebalo da usvoji nacionalne energetske i klimatske ciljeve za 2030. Kako navodi CAN Europe, uključivaće smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte na 60,9 procenata ispod nivoa iz 1990. godine, uz povećanje učešća obnovljivih izvora energije u bruto konačnoj potrošnji energije na 31 odsto.

Albaniji u nacrtu plana nedostaju ključni koraci

U slučaju Albanije, ambicije su nedovoljne, posebno u pogledu smanjenja gasova staklene bašte. U mnogim segmentima nema konkretne operacionalizacije, načina za obezbeđivanje finansiranja niti rokova. U analizi je ukazano na potrebu da se unapredi proces javnih konsultacija kako bi se omogućilo efektivno učešće javnosti u donošenju odluka.

Analiza ukazuje na potrebu da se unapredi proces javnih konsultacija

Iako se Albanija ne oslanja na ugalj kao izvor energije, revidirani NEKP bi trebalo da obezbedi jasan dugoročni put za postepeno ukidanje upotrebe svih fosilnih goriva, kao i da obezbedi da nacionalni privredni rast bude odvojen od procesa emisije ugljenika, navodi CAN Europe.

Potrebna veća preciznost plana u Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija se smatra regionalnim liderom klimatskih akcija i u svom NEKP-u predstavila je progresivne klimatske i energetske ciljeve. Datum prestanka rada termoelektrana na ugalj predviđen u dokumentu može da se postigne samo ako revidirani NECP bude sadržao jasne planove za postojeće termoelektrane na ugalj nakon zatvaranja, sa tačnim vremenskim okvirom i obezbeđenim finansijskim sredstvima.

Investicije u gas se ne odražavaju u proračunima emisija

Planirane investicije u gas se ne odražavaju u proračunima emisija u okviru plana. Revidirani NEKP treba da integriše i nalaze procene uticaja na životnu sredinu, navodi se u izveštaju CAN Europe.

NEKP okvir za investicije

Od izuzetnog je značaja da se revidirani i novi planovi detaljnije bave regionalnim aspektima energetskog i klimatskog planiranja. Planove je potrebno razvijati u koordinisanom pristupu, koristeći mogućnosti za prekograničnu i regionalnu saradnju u svom punom potencijalu, kaže Frosina Antonovska, službenica za energetiku i klimatsku politiku Zapadnog Balkana u CAN Europe.

Regionalnom saradnjom bi se značajno poboljšala sinergija, ali i izbeglo dupliranje kapaciteta i infrastrukture, napominje Antonovska.

Planovi predstavljaju desetogodišnje integrisane međusektorske planove, koji obezbeđuju neophodnu koordinaciju u svim vladinim sektorima. NEKP osigurava i blagovremeno uključivanje i učešće mnogih drugih zainteresovanih strana, što bi trebalo da rezultira nivoom planiranja koji će olakšati javna i privatna ulaganja, isakli su u CAN Europe.

Sekretarijat Energetske zajednice izdavaje preporuke o sadržaju i strukturi nacionalnih planova, kao i procesu njihovog usvajanja i revizije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

11. novembar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

11. novembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

11. novembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

11. novembar 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto