OIE

Rystad Energy: Investicije u obnovljive izvore u Evropi 2022. po prvi put biće veće nego u naftu i gas

Foto: iStock

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Porast cena električne energije na berzama u Evropi drastično je smanjio period otplate za projekte vetroparkova i solarnih elektrana sa 11 godina na manje od godinu dana, pokazalo je istraživanje norveške konsultantske kuće Rystad Energy. Investicije u obnovljive izvore energije su u porastu, pa bi ove godine po prvi put mogle da budu veće nego što su ulaganja u naftno-gasni sektor.

Rystad Energy navodi da bi smanjenje perioda otplate investicije u zelenu energiju moglo da pokrene ubrzani razvoj projekata vetroparkova i solarnih elektrana koji su zasnovani isključivo na tržišnim principima.

Povraćaj investicija u fotonaponske elektrane i vetroelektrane dosad se prvenstveno oslanjao na subvencije, kao što su fid-in tarife, a nedavni problemi sa sirovinama i snabdevanjem pretili su da pogoršaju stvari. Međutim, analiza norveške firme pokazuje da trenutne cene struje na berzama u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu smanjuju otplatu na 12 meseci i manje.

U svom istraživanju Rystad Energy je koristio primer gradnje solarnog projekta od 250 megavata (MW) u Nemačkoj. Uz dugoročnu cenu električne energije od 50 evra po MWh, očekivani period otplate je 11 godina.

Uz dugoročnu cenu električne energije od 50 evra po MWh, očekivani period otplate je 11 godina

Ali, sa cenom od 350 evra po MWh ili više ulaganje se vraća za jednu godinu, dok cena od oko 180 evra, koju je kao gornju granicu predložila Evropska komisija, smanjuje otplatu na pet do šest godina, navodi se u istraživanju.

Sa 350 evra po MWh period otplate je 12 meseci i manje i u Francuskoj, Italiji i UK. Sa relativno niskim operativnim troškovima, povraćaj bi bio kratak i ako bi cene električne energije na duži rok značajno pale.

Iako dobijanje dozvola može potrajati više godina, poruka norveških konsultanata je da bi svi koji očekuju da će visoke cene struje potrajati trebalo da pokrenu projekte što pre, i to sa potpunim okretanjem veleprodajnim cenama na tržištu.

Zemlje nastoje da obezbede sigurne i pristupačne izvore energije

Rezultati istraživanja, takođe, pokazuju da će kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije dostići 494 milijarde dolara u 2022. godini i nadmašiti ulaganja u naftu i gas, pre svega u istraživanje i proizvodnju, koja bi trebalo da budu 446 milijardi dolara.

Michael Sarich, viši potpredsednik kompanije Rystad Energy, izjavio je da će kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije premašiti investicije u naftu i gas po prvi put ove godine, jer se zemlje bore da obezbede sigurne i pristupačne izvore energije.

Investicije u obnovljive izvore energije će se verovatno dalje povećavati kako se vreme otplate projekata bude u određenim slučajevima bude skracivalo na manje od godinu dana, rekao je Sarich.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

17. oktobar 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

17. oktobar 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

17. oktobar 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

17. oktobar 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...