OIE

Rystad Energy: Investicije u obnovljive izvore u Evropi 2022. po prvi put biće veće nego u naftu i gas

Foto: iStock

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Porast cena električne energije na berzama u Evropi drastično je smanjio period otplate za projekte vetroparkova i solarnih elektrana sa 11 godina na manje od godinu dana, pokazalo je istraživanje norveške konsultantske kuće Rystad Energy. Investicije u obnovljive izvore energije su u porastu, pa bi ove godine po prvi put mogle da budu veće nego što su ulaganja u naftno-gasni sektor.

Rystad Energy navodi da bi smanjenje perioda otplate investicije u zelenu energiju moglo da pokrene ubrzani razvoj projekata vetroparkova i solarnih elektrana koji su zasnovani isključivo na tržišnim principima.

Povraćaj investicija u fotonaponske elektrane i vetroelektrane dosad se prvenstveno oslanjao na subvencije, kao što su fid-in tarife, a nedavni problemi sa sirovinama i snabdevanjem pretili su da pogoršaju stvari. Međutim, analiza norveške firme pokazuje da trenutne cene struje na berzama u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu smanjuju otplatu na 12 meseci i manje.

U svom istraživanju Rystad Energy je koristio primer gradnje solarnog projekta od 250 megavata (MW) u Nemačkoj. Uz dugoročnu cenu električne energije od 50 evra po MWh, očekivani period otplate je 11 godina.

Uz dugoročnu cenu električne energije od 50 evra po MWh, očekivani period otplate je 11 godina

Ali, sa cenom od 350 evra po MWh ili više ulaganje se vraća za jednu godinu, dok cena od oko 180 evra, koju je kao gornju granicu predložila Evropska komisija, smanjuje otplatu na pet do šest godina, navodi se u istraživanju.

Sa 350 evra po MWh period otplate je 12 meseci i manje i u Francuskoj, Italiji i UK. Sa relativno niskim operativnim troškovima, povraćaj bi bio kratak i ako bi cene električne energije na duži rok značajno pale.

Iako dobijanje dozvola može potrajati više godina, poruka norveških konsultanata je da bi svi koji očekuju da će visoke cene struje potrajati trebalo da pokrenu projekte što pre, i to sa potpunim okretanjem veleprodajnim cenama na tržištu.

Zemlje nastoje da obezbede sigurne i pristupačne izvore energije

Rezultati istraživanja, takođe, pokazuju da će kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije dostići 494 milijarde dolara u 2022. godini i nadmašiti ulaganja u naftu i gas, pre svega u istraživanje i proizvodnju, koja bi trebalo da budu 446 milijardi dolara.

Michael Sarich, viši potpredsednik kompanije Rystad Energy, izjavio je da će kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije premašiti investicije u naftu i gas po prvi put ove godine, jer se zemlje bore da obezbede sigurne i pristupačne izvore energije.

Investicije u obnovljive izvore energije će se verovatno dalje povećavati kako se vreme otplate projekata bude u određenim slučajevima bude skracivalo na manje od godinu dana, rekao je Sarich.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

17. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

17. oktobar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije