Životna sredina

Stranke u predizbornoj kampanji u Srbiji još ignorišu hitna pitanja energetske tranzicije, održivog razvoja

Stranke u predizbornoj kampanji Srbiji ignorisu hitna pitanja energetske tranzicije odrzivog razvoja

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

22.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Politička ponuda biračima po pitanjima unapređenja zaštite životne sredine i upravljanja sektorom energetike veoma je siromašna, uz neke izuzetke. Opšti i izbori za Skupštinu grada Beograda su za samo mesec i po dana i krajnje je vreme da se stranke i pokreti obavežu na delovanje i sistemske mere.

Evropska unija namerava da 2026. počne s postepenim uvođenjem sistema CBAM za naplatu prekograničnog poreza na ugljen-dioksid za električnu energiju, cement, đubrivo i još neke sirovine. To će ozbiljno opteretiti uvoznike iz drugih zemalja u kojima se koriste fosilna goriva – pogotovo ugalj. Pritom, Srbija je jedna od samo nekoliko zemalja Evrope koje nameravaju da upotrebljavaju ugalj nakon 2033. godine.

Ceo Zapadni Balkan i ostale članice Energetske zajednice obavezali su se na uvođenje taksi na emisije CO2 i sistema za trgovanje dozvolama za ispuštanje tog i drugih gasova s efektom staklene bašte. Prihodi će moći da se koriste samo za dekarbonizaciju i druge mere ozelenjavanja privrede.

Obaveze uključuju zaštitu ranjivih potrošača energenata, masovnu obnovu zgrada radi podizanja energetske efikasnosti i omogućavanje građanima da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Zaštita životne sredine i transformacija energetike izbili su u prvi plan na lokalnim izborima u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju i Prištini

Po dostupnim podacima, Srbija je među zemljama s najzagađenijim vazduhom na svetu. Nedostatak pijaće vode u zemlji dostigao je u nekim krajevima kritične nivoe. Stotine hiljada domaćinstava nije povezano na kanalizaciju, a mnogima nije dostupna usluga odvoženja otpada. Vodotokovi i tlo su prekriveni ambalažnim otpadom, dok je u mnogim državama to odavno rešeno uvođenjem kaucije i reciklažom.

O svim ovim pitanjima ima malo ili nimalo reči u programskim dokumentima dostupnim na veb stranicama stranaka u Srbiji, a beogradski i izbori za poslanike i poslanice u Narodnoj skupštini su zakazani za 3. april.

Zelene partije i pokreti su već dugo ozbiljni subjekti u političkom životu zapada i severa Evrope, a ekološka politika i energetska tranzicija su neizbežne teme i za konvencionalne stranke. U Jugoistočnoj Evropi su ta pitanja u poslednje vreme istaknuta prvenstveno u predizbornim kampanjama u prestonicama i verovatno su čak bila presudna za glasače u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju i Prištini.

Organizacija Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) mesecima organizuju proteste protiv Rio Tintovog projekta Jadar i istraživanja i eksploatacije ruda bora i litijuma uopšte. Njihovi aktivisti su se izjasnili da nemaju nameru da učestvuju na izborima. Međutim, Savo Manojlović iz Kreni-promeni je poručio da će oni nastavkom protesta nametati to pitanje tokom kampanje.

Balkan Green Energy News će pozvati stranke da se izjasne o gorućim pitanjima u oblastima energetske tranzicije i održivog razvoja

U Srbiji postoje desetine lokacija određene za istraživanje i drugih ruda, uz mogućnost pokretanja eksploatacije. Poslednji su se pobunili meštani Krivelja, Oštrelja i još nekih sela oko Bora. Blokirali su lokalne puteve sa zahtevom da im rudarska kompanija Zijin, gradske i republičke vlasti otkriju sve planove koji se tiču njihove sudbine.

Osim opaski i verbalnih predizbornih poruka, građani očekuju od političkih partija i pokreta da jasno iskažu svoje stavove o održivom razvoju i energetskoj tranziciji i obećaju konkretne mere – crno na belo. U nastavku možete pročitati najartikulisanija obećanja iz dostupnih programa, a stranke ćemo pozvati da odgovore šta će uraditi ukoliko im glasači ukažu poverenje.

Neke stranke su protiv genetski modifikovane hrane, izgradnje malih hidroelektrana i nuklearnih elektrana i za napuštanje projekta spalionice otpada u Vinči.

Socijalistička partija Srbije bez ciljeva posle 2020. godine

SPS-ov poslednji relevantni dokument je iz 2014. godine. To je predlog programske deklaracije Vizija Srbije 2020, a deo o životnoj sredini i klimi je na četvrtom mestu od 21 stavke. Ova stranka se tada izjasnila da se zalaže da „infrastruktura, energetika i ekologija budu strateške grane progresivnog razvoja Srbije u periodu 2015-2020. godine“. Evo još nekih smernica iz tog vremena.

  • Pokrenuli smo investicije u obnovljive izvore energije u Srbiji i očekujemo više milijardi evra ulaganja u vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane
  • Predviđeno je više od dve milijarde evra ulaganja u gasni sektor
  • Neophodan je delotvoran i trajan sistem finansiranja zaštite životne sredine i osiguranja klimatske politike
  • Naročito su indikativno podaci o nedovoljnom kvalitetu vazduha i vode, dok je nešto bolje stanje u oblasti upravljanja otpadom
  • Nove investicije u oblasti otpada trebalo bi da u većoj meri budu usmerene na razdvajanje i reciklažu otpada
  • Potrebno je brže zatvarati deponije
  • Indikativno je da ne postoji postrojenje za preradu otpadnih voda u Beogradu

SPS na parlamentarnim izborima predvodi koaliciju „Ivica Dačić, premijer Srbije“, u kojoj su i Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije. „Mi smo bili zeleni odavno pre nego što su neki to sada pozeleneli. A vi dobro znate da je lubenica, koja je zelena, je unutra crvena“, izjavio je Dačić.

Jedinstvena Srbija u svom kratkom programu ne pominje ni životnu sredinu ni energetiku.

Program Zelenih Srbije je iz 2011. godine. „Naš predlog će uvek biti jedinstven: održivi razvoj koji objedinjuje zaštitu životne sredine, socijalne i ekonomske pravde. Svaki građanin ima podjednaka prava da koristi resurse, ali i jednaku odgovornost da obezbedi budućim generacijama da i oni uživaju u istim prirodnim vrednostima kao i čovek današnjice“, piše u dokumentu.

  • Nuklearna energija ne može biti rešenje za našu budućnost
  • Korišćenje resursa mora biti po normama EU tako da se vodi računa o zaštiti životne sredine (potpuna rekultivacija i vraćnje zemljišta u prvobitno stanje). Nećemo dozvoliti da nam se ponove Bor, Majdanpek, Pančevo, Obrenovac…
  • Savremeni putevi i pruge omogućavaju bolji i brži javni transport i smanjenje obima korišćenja automobila
  • Genetički modifikovani organizmi moraju da ostanu van granica naše zemlje

Stranka slobode i pravde bi Rio Tintu oduzela dozvolu za rad

SSP u svojoj programskoj platformi stavlja životnu sredinu, zajedno s energetikom, na šesto od 11 mesta među prioritetima. U toj oblasti se među drugim strankama ističe po obećanju da će oduzeti dozvolu za rad kompaniji Rio Tinto, „koja je poznata po uništavanju životne sredine širom sveta“, i sprečiti otvaranje drugih planiranih rudnika litijuma.

Stranka slobode i pravde, jedna od članica Ujedinjene Srbije, smanjila bi porez na dodatu vrednost za kupovinu hibridnih i električnih vozila sa 20 na simboličnih jedan odsto. Kad je reč o upravljanju Beogradom, navela je da će ukinuti dozvole za gradnju „kojom se uništava Makiško polje“, gde je glavno vodoizvorište, i uvesti zabranu „uništavanja i betoniranja Velikog ratnog ostrva.“

  • Izdvajanje najmanje 1% BDP-a za zaštitu životne sredine
  • Zaustavljanje izgradnje svih mini-hidrocentrala do iznalaženja načina da se ne ugrožava životna sredina
  • Zabrana korišćenja genetskih modifikacija za potrebe ishrane, kao i proizvodnju takve hrane
  • Primena alternativnih izvora energije – vetra, sunca, vode, bioenergetskih materijala i stroga zabrana proizvodnje nuklearne energije
  • Donošenje zabrane seče drveća i uništavanja zelenih površina u gusto naseljenim delovima gradova i opština, uz organizovanje pošumljavanja
  • Uvesti i kontrolisati poštovanje ekoloških propisa Evropske unije od strane kompanija Ziđin u Boru i Hesteel u Smederevu, Linglong

Izvori vode domaćem kapitalu

Narodna stranka je održivom razvoju i energetici u programu iz 2017. posvetila malo prostora. Pored zalaganja za povećanje energetske efikasnosti i intenzivniju upotrebu obnovljivih resursa energije te odgovorno i domaćinsko upravljanje nacionalnim resursima, u oba slučaja bez pojedinosti, jedna od glavnih poruka je da izvori voda u Srbiji treba da „budu u vlasništvu domaćeg kapitala“.

Osim toga, Narodna stranka je u decembru objavila deklaraciju u kojoj se obavezala da će uvesti „moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta“.

Zaštita životne sredine i održivi razvoj su kod Demokratske stranke, još jednog od SSP-ovih partnera u koaliciji Ujedinjena Srbija, na šestom mestu od ukupno 19 stavki. „Formiraćemo investicioni fond izdvajanjem jednog evrocenta po KWh koji će na godišnjem nivou akumulirati oko 300 miliona evra. To će, zajedno sa adekvatnim kreditnim aranžmanima i strateškim partnerstvima omogućiti otpočinjanje velikih investicionih projekata u oblasti hidro, termo i gasnih proizvodnih postrojenja, kao i modernizaciju distributivnog sistema“, piše u programu.

  • Uvešćemo zeleni dinar po načelu „zagađivač plaća“ koji će se koristiti po programima za izradu karata erozija, vodotokova, kvaliteta vazduha, vode i zemljišta
  • Vetrozaštitni pojasevi moraju biti postavljeni svuda gde je to neophodno

Pokret slobodnih građana se zalaže za primenu principa održive-cirkularne ekonomije i sistemsko uređivanje ove oblasti zasnovano na postignutim iskustvima razvijenijih društava koja su primenjiva na lokalne prilike. Ta stranka navodi da sprečavanje zagađivanja prirode i stvaranja prekomernog otpada i recikliranje „moraju biti utkani u strateške ciljeve društva.“

  • PSG smatra da je razumna ekološka politika bitan element dugoročno održivog ekonomskog razvoja, a da pristup definisanju ekoloških ciljeva i politika društva mora biti predmet stručne analize podržan društvenim konsenzusom, sa krajnim ciljem da ekološka svest stanovništva bude jači motivator od pozitivne pravne regulative.
  • Neadekvatno raspolaganje prirodnim resursima i sekundarnim sirovinama predstavljaju nepravedno zaduživanje budućih generacija i stvaranje problema čije rešavanje može bitno omesti sveukupni budući razvoj našeg društva.
  • Nedovoljno promišljena politika investiranja i subvencioniranja u tzv. zelene tehnologije može dovesti do nepotrebnih troškova za lokalno stanovništvo i redistribuciju bogatstava prema odabranim pojedincima ili interesnim grupama.

Srpska napredna stranka ima program iz 2011. godine

SNS je u poslednjoj vladi dobio resore rudarstva i energetike i zaštite životne sredine. Prošle godine je donesen set zakona koji bi trebalo da ubrza energetsku tranziciju, s aukcijama za premije za planirane projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i subvencijama za građane za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima i ugradnju solarnih panela na krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Vlada ima petogodišnji plan za ulaganje četiri milijarde evra u kanalizacionu infrastrukturu uključujući postrojenja za preradu otpadnih voda kao i upravljanje otpadom. Sa kineskim CRBC-jem je pre godinu dana potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra, a pre toga je CMEC, kompanija iz iste zemlje, angažovan za sistem sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Beogradu.

Ministarstvo zaštite životne sredine je najavilo da će raditi na zameni preostalih toplana i kotlarnica na ugalj i mazut onima koje će koristiti čistije energente. S druge strane, vlada još nema konkretan plan za potpuno iskorenjivanje uglja osim gašenja nekoliko termoelektrana narednih godina, a prihvatila je evropski cilj da se najkasnije 2050. dostigne klimatska neutralnost. U toku je izgradnja termoelektrane na ugalj Kostolac B3.

Program SNS-a je još iz 2011. godine. Stranka je tada obećala da će podizati energetsku efikasnost „po prosečnoj stopi od 1% godišnje“ i izgraditi hidroelektrane na gornjoj Drini, hidroelektranu Morava i reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3. Životna sredina je 17. od 20 oblasti u dokumentu.

Koalicija Moramo stavila životnu sredinu u prvi plan

Otvorena građanska platforma Akcija, predvođena strankom Zajedno za Srbiju, učestvuje u zeleno-levoj predizbornoj koaliciji Moramo s pokretom Ne davimo Beograd, Ekološkim ustankom i drugim inicijativama i organizacijama. Akcijin programski dokument se zove Zeleni dogovor za Srbiju i prvi cilj je „bolji kvalitet života ljudi uz ekološku odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama“.

Jedina se političkih aktera u ovom izveštaju oslanja, u načelu, na Evropski zeleni dogovor i propagira zelenu i cirkularnu ekonomiju, zasnovanu na „racionalnom i održivom korišćenju izvora energije, vode i hrane“.

Akcija takođe obećava ukidanje fosilnih goriva, najkasnije 2050. godine, i investicije u energiju iz obnovljivih izvora, radi postizanja klimatskih ciljeva i zaštite zdravlja. „Za nas je značajno da proces zamene Srbija otpočne što pre, a prvi naš zadatak biće postupno smanjenje i ukidanje eksploatacije i korišćenja lignita, niskokaloričnog uglja“, stoji u programu.

  • Srbija, kao i Evropska unija, mora da investira u obnovljive izvore energije, poboljša reciklažu i zabrani štetne pesticide
  • Želimo da proizvodi traju duže i da se olakša njihovo popravljanje povećanjem trajanja garancija za borbu protiv planiranog zastarevanja
  • Treba zaustaviti kompanije da jestivu hranu bacaju kao otpad
  • Plastika koja se ne može reciklirati mora biti oporezovana ili zabranjena
  • Zalagaćemo se za stroga ograničenja uvoza otpada i uvođenje poreza na vađenje sirovina
  • Biće uveden porez na štetne gasove
  • Naš cilj je da pomognemo siromašnim domaćinstvima da pređu na čistije načine grejanja
  • Ustanovićemo potpunu zabranu izgradnje malih derivacionih hidroelektrana

Pokret Ne davimo Beograd deluje na teritoriji prestonice, pa je i program lokalnog karaktera. Pitanja važna za životnu sredinu sadržana su u predlozima za saobraćaj, urbanizam, upravljanje otpadom, vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od buke i unapređenje kvaliteta vazduha.

U oblasti energetike, Ne davimo Beograd obećava podršku pojedincima i energetstkim zadrugama za instaliranje sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno solarnih panela.

„Sačuvaćemo nižu cenu pitke vode za domaćinstva i sprečićemo planirano štetno izjednačavanje cene sa onom koju za istu pitku vodu plaća industrija. Kroz namensko trošenje ekoloških taksi investiraćemo u infrastrukturu tamo gde stanovnici Beograda još uvek imaju problem sa dostupnom pitkom vodom i povezivanjem na gradski vodovod i kanalizaciju“, navedeno je u programu.

  • Revizija izgradnje spalionice otpada u Vinči i odustajanje od projekta.
  • Otpad će se naplaćivati po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice, da bi se građani podstakli na reciklažu
  • Širenje mreže žutih traka i uvođenje po tri brze linije autobusa, tramvaja i BG voza da bi put od kuće do posla trajao najviše 30 minuta
  • Izgradnja parkirališta na obodima centralne zone grada gde će vozači dobijati povratnu kartu za javni prevoz ili električni bicikl na korišćenje
  • Bici-putevi za bezbedan biciklistički saobraćaj i rasterećenje frekventnih tački u saobraćaju
  • Mreža stanica sa javnim biciklima čije korišćenje će biti besplatno u prvih 30 minuta
  • Proglašenje područja Beljarice nacionalnim parkom
  • Masovna sadnja drveća, povećanje zelenih površina, postavljanje vertikalnih zelenih zidova i stimulisanje gradnje zelenih zgrada
  • Uvešćemo podsticaje prilikom rekonstrukcija javnih i privatnih objekata koji podižu akustični komfor (tihe fasade, zamena prozora itd.) i obezbeđuju termičku izolaciju objekata

Dveri propagiraju razvoj industrije isključivo uz zelene tehnologije

Načela o zaštiti i unapređenju životne sredine su kod Dveri deveta u programu od 31 tačke, a ova tema je pokrivena i u drugim relevantnim dokumentima. Nužni uslov obnove i razvoja industrije je maksimalno poštovanje zaštite životne sredine sa maksimalnom zaštitom od štetnih emisija, po uzoru na skandinavske zemlje, stav je ovog pokreta. On se zalaže za ekonomski razvoj koji podrazumeva primenu pametnih i čistih tehnologija i zapošljavanje obrazovanih radnika.

Dveri na jednom mestu navode da su za zabranu izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, a na drugom derivacionih mini hidroelektrana „na rečnim tokovima“.

  • Sprečavanje privatizacije preostalih banja, prodaje izvora pijaće vode i drugih prirodnih bogatstava
  • Zalažemo se za razvoj energetike u pravcu obnovljivih izvora energije pre svega sunca, snage vetra, kao i iskorišćavanje biomase, uz maksimalnu energetsku efikasnost privrede i domaćinstava
  • Svi novoizgrađeni energetski objekti moraju da budu u skladu sa principima održivog razvoja i zaštite životne sredine
  • Izgradnja novih energetskih postrojenja mora da uključi odlučivanje zainteresovanih grupa i stanovništva
  • Subvencije svakom građaninu za gasifikaciju i toplotnu izolaciju porodične kuće
  • Preispitati sve date koncesije na rudnike i industrijska postrojenja, posebno one koje devastiraju životnu okolinu
  • Pošumljavanje kao najefikasniji vid borbe protiv globalnog zagrevanja i zaštite od vetra
  • Otkrivanje GMO zasada i pokretanje krivičnih prijava protiv vlasnika takvih zasada

Demokratska stranka Srbije želi termoelektrane, proizvodnju fosilnih goriva

DSS-u je zaštita životne sredine je među poslednjim temama u programu, mada se povezana pitanja provlače i kroz druge oblasti. Stranka propagira „izgradnju strateških elektroenergetskih objekata i termoelektrana“, ne navodeći koje bi izvore koristili, i revitalizaciju postojećih hidroelektrana i termokapaciteta, dok istovremeno podržava korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Pored eksploatacije energetskih mineralnih sirovina (ugalj, gas, nafta) i nekih metaličnih mineralnih kapaciteta, značajni razvojni potencijali leže u eksploataciji širokog spektra nemetaličnih mineralnih sirovina i sirovina za dobijanje građevinskog materijala“, navodi DSS.

Što se tiče vode, ta stranka tvrdi da „dosadašnji centralizovani model upravljanja“ resursima treba redefinisati tako da se državna uloga ograniči na njihovu zaštitu, racionalno korišćenje i procenu ekonomske vrednosti. „Zalažemo se za promenu vlasničkih odnosa i uvođenje tržišnih principa u ovoj oblasti, decentralizaciju upravljanja ovim dobrima i funkcionalnu teritorijalnu reorganizaciju državne uprave u cilju efikasnijeg upravljanja režimom voda“, piše u programu.

  • Eksploatacija rudnog blaga i energetskih sistema ne sme da ima za posledicu ugrožavanje životne sredine i nekontrolisano iscrpljivanje domaćih energetskih resursa
  • Industrija koja koristi ambalažu za pakovanje svojih proizvoda mora preuzeti zakonsku odgovornost za rešavanje problema ambalažnog otpada.
  • Izrada potpunog katastra zagađivača
  • Zalažemo se za povećanje broja zaštićenih područja prirode i jačanje čuvarske službe, obezbeđivanje većeg i redovnog finansiranja zaštićenih prirodnih područja, posebno nacionalnih parkova, koji treba da dobiju veće nadležnosti

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), jedan od DSS-ovih partnera u koaliciji pod imenom Nacionalno-demokratska alternativa (NADA), u svom programu samo uopšteno pominje očuvanje životne sredine i jačanje ekološke svesti.

Suverenisti težište stavljaju na otpad i otpadne vode

Dosta je bilo i Zdrava Srbija nastupaju u izbornoj trci u koaliciji Suverenisti. DJB obećava uvođenje plaćanja grejanja po potrošenoj energiji i „jednostavno priključenje i skidanje sa centralnog grejanja.“ Ta stranka navodi da treba „sanirati i oštro sankcionisati sve divlje deponije“, a na polju zaštite životne sredine se uglavnom obraća biračkom telu u Beogradu:

  • Uvesti sistem reciklaže za ceo grad
  • Trajno rešiti pitanje kontejnera
  • Deponije smeća moraju postati izvori prihoda, ne troška i zagađenja
  • Rešiti pitanje prečišćavanja otpadnih voda i prekinuti izlivanje kanalizacije direktno u Savu i Dunav
  • Urediti parkove, proširiti zelene površine, napraviti plan i proširiti mrežu biciklističkih staza

Zdrava Srbija u svom programu ističe plan navodnjavanja cele Vojvodine po uzoru na Izrael i navodi da treba „maksimalno ograničiti prekomernu upotrebu prirodnih resursa“.

  • Pokrenuti inicijativu da se daju subvencije za korišćenje termalnih voda u regionu Mačve, energije vetra u Banatu i istočnoj Srbiji, energije vetra i hidropotencijala
  • Da bi se još više unapredila zaštita životne sredine, neophodno je izgraditi i poboljšati sisteme za snabdevanje vodom, odvođenje otpadnih voda, smeća i industrijskog otpada

I Građanski demokratski forum je protiv mini hidroelektrana

GDF, koji je takođe najavio da će učestvovati na izborima, uvrstio je stavku „Ekološka država – zdrava životna sredina“ na 13. od 17 mesta u svom programu. Za tu oblast, u koju uključuje energetiku, ciljevi nisu posebno uobličeni.

„Racionalno korišćenje energije treba videti kao pozitivnu posledicu ima smanjenje troškova, ali i zdraviju životnu sredinu. Ovakvoj politici biće upodobljeno bolje korišćenje obnovljivih izvora energije u svim oblicima potrošnje od proizvodnje struje do industrije i grejanja domaćinstava“, piše u dokumentu.

  • Trudićemo se da potpuno nestanu divlje deponije i da rešimo probleme komunalnog otpada i reciklaže pojedinih vrsta otpada
  • Vodu ćemo tretirati kao strateški resurs i posebno štititi izvore pitke vode
  • Reke će biti bolje zaštićene od zagađenja i neprimerene eksploatacije kao što su mini hidrocentrale

Radikali bi se oslanjali na ugalj, čak i škriljce

Po programu Srpske radikalne stranke, sredstva za zaštitu životne sredine treba obezbediti iz poreza na cigarete, plastičnu ambalažu, pesticide i motorna vozila, kao i iz investicionih sredstava za objekte za koje je propisana obaveza izrade analize uticaja na životnu sredinu. Drugi izvori bi mogli biti „porez na zastarele i prljave tehnologije, čime bi se njihovi korisnici stimulisali na njihovu zamenu“, te kazne za kršenje propisa o zaštiti životne sredine.

„Takođe je moguće preusmeravanjem dela budžetskih sredstava obezbediti dodatna sredstva za ove potrebe, na primer eliminacijom budžetskih potrošača poput raznih nevladinih organizacija“, piše u dokumentu.

  • Posebnu pažnju treba posvetiti istraživanju i eksploataciji energetskih mineralnih sirovina kao što su: ugalj, bituminozni škriljci,
    nafta, gas, geotermalna i termalna energija
  • Ugalj je glavni oslonac naše energetike i zbog toga treba ozbiljno pristupiti njegovoj eksploataciji, istraživanju i valorizaciji rezervi
  • Posebnim kaznenim merama sankcionisaćemo uvoz, preradu, skladištenje i odlaganje radioaktivnog i drugog otpada

Zavetnicima je zaštita životne sredine na poslednjem mestu od osam tačaka. Stranka se izjašnjava protiv izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima i proizvodnje GMO semena kao i „njegovog prometa i sekundarnog korišćenja u ishrani stoke“.

Na sajtovima Socijaldemokratske stranke i Nove stranke gotovo da nema reči o energetici i životnoj sredini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. februar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. februar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. februar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. februar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu