Životna sredina

Na Dan državnosti ekolozi blokirali Palatu Srbija: i rakija i kajmak će nam biti zatrovani ako ne zaustavimo otvaranje rudnika

litijum protest sretenje palata srbija

Objavljeno

15.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik, Vlada Srbije i Narodna skupština imaju još vremena da pre raspuštanja parlamenta usvoje zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, a ako se to ne desi uslediće novi protesti širom Srbije, poručili su danas predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i organizacije Kreni-promeni, koji su danas organizovali dvosatnu blokadu bulevara Nikole Tesle i Mihajla Pupina na Novom Beogradu.

Građani i meštani više sela, koja su ugrožena istraživanjem i kopanjem ruda litijuma, blokirali su danas bulevare ispred Palate Srbija, u kojoj se u to vreme održavala dodela odlikovanja povodom Dana državnosti, sa jednim zahtevom, a to je trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Policija je sprećila građane da priđu bliže Palati Srbija u kojoj se održavala dodela odlikovanja povodom Dana državnosti

Ekološki aktivisti i meštani su na protest došli sa kampovanja ispred zgrade Predsedništva Srbije gde već pet dana traže da Vlada Srbije i Narodna skupština donesu odluku o zabrani.

Učesnici protesta pod nazivom „Sretenjska odbrana Ustava“ i državnosti su pokušavali da priđu Palati Srbija, uz povike „Rio Tinto marši iz Srbije!“, ali ih je policija u tome sprečavala. U nekoliko navrata automobili su probali da probiju blokadu, pa je došlo i do udaranja protestanata, ali, na sreću, niko nije ozbiljnije povređen.

litijum protest sretenje palata srbija dragan simovic
Savo Manojlović i Dragan Simović

Dragan Simović, iz Srednje Dobrinje kod Požege, pozvao je ministre koji su dolazili na svečanost u Palatu Srbija da ih saslušaju.

„Molim sve ministre koji sada izlaze iz automobila, koji kažu da slušaju svoj narod. Evo, neka dođu da nas čuju. Nismo huligani, mi smo ljudi od krvi i mesa, branimo našu zemlju naše grobove. Dođite da nas saslušate ako ste ljudi, ako ste neljudi, onda postupite kako ste zamislili“, rekao je Simović.

On je naveo da su meštani došli u Beograd prošlog četvrtka, ali niko im se nije obratio.

Simović: došli smo im na noge, a niko da nam se obrati

„Došli smo im na noge, ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad dođe nego pred kuću, hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popijemo kafu, rakiju…“, rekao je Simović.

Zlatko Kokanović, iz sela Gornje Nedeljice, poručio je da su kampovali ispod vedrog neba pet dana da pokažu da mogu da izdrže u ovoj borbi i da nameravaju da idu do kraja.

Predsednik ima i današnji dan da pokaže da sluša volju naroda i da se zabrana usvoji, dodao je Kokanović, koji je predstavnik udruženja NE damo Jadar.

litijum protest sretenje palata srbija bojana novakovic

Ekološka aktivistkinja i glumica Bojana Novaković upozorila je građane Srbije da je planirano otvaranje 70 rudnika u Srbiji.

„Da li shvatate da će nam rakija biti otrovana, kajmak će nam biti otrovan. Nećemo da budemo rudarska kolonija, to ne dozvoljavamo! Tu smo da podržimo narod koji je došao da brani celu Srbiju, znajte da oni brane i sebe i sve nas“, poručila je ona.

Manojlović: sačekaćemo potez vlasti, a onda odlučiti o našim sledećim koracima

Cilj današnje blokade, prema rečima Sava Manojlovića, iz Kreni-promeni, je bio da se pokaže da je tradicija ovog naroda da se buni protiv nepravde. I to, kako je dodao, na Sretenje, dan kada se obeležava obnavljanje moderne srpske države i donošenje najliberalnijeg ustava u Evropi, a danas se gaze osnovna prava građana Srbije.

Zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma nije zahtev ulice, ni stranih plaćenika, to je zahtev i 60 naučnika, među kojima ima i članova Srpske akademije nauka i umetnosti, istakao je Manojović.

On je naveo da će sačekati potez vlasti, a onda će odlučiti o sledećim konkretnim akcijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

15. februar 2022. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

15. februar 2022. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

15. februar 2022. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

15. februar 2022. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević