Energetska efikasnost

EBRD finansira dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu

EBRD finansira dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja Kragujevcu

Jovan Živanović

Objavljeno

02.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zahvaljujući EBRD-ovom kreditu vrednom do 18 miliona evra, u Kragujevcu će biti okončana upotreba uglja u daljinskom grejanju. Kotlovi će biti zamenjeni sistemom na gas ukupne snage 110 megavata.

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila pozajmicu Srbiji za demontažu svih kotlova na ugalj u sistemu daljinskog grejanja u Kragujevcu, ugradnju pogona na prirodni gas i sanaciju otvorene deponije pepela.

EBRD-ov paket je vredan do 18 miliona evra. Od toga je tranša od maksimalno četiri miliona evra namenjena za potprojekat na deponiji pepela i može biti odobrena nakon temeljne analize, navodi se u dokumentaciji banke.

U Kragujevcu će se raditi na još projekata za dekarbonizaciju grejanja

Uz finansiranje je obezbeđena tehnička podrška gradskom preduzeću za daljinsko grejanje Energetika kako bi se nastavila dekarbonizacija sistema i uvodili obnovljivi izvori energije, kažu u EBRD-u. U koordinaciji sa Evropskom unijom, EBRD će takođe pomoći Srbiji u pripremi nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine.

Colangeli: Ovaj projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za zeleniju i zdraviju budućnost grada

„Drago nam je što podržavamo Srbiju u ostvarivanju svojih zelenih ciljeva, posebno u sektoru daljinskog grejanja. EBRD sarađuje sa vladom na razvoju projekata koji vode ka dekarbonizaciji i uvođenju obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja i nadamo se da će Kragujevac biti među prvima od mnogih gradova u Srbiji koji su postigli ove ciljeve. Ovaj projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za zeleniju i zdraviju budućnost grada“, rekao je regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan i šef kancelarije u Srbiji Matteo Colangeli.

Neće više biti emisija SO2, PM čestica

Kvalitet vazduha u Kragujevcu, četvrtom po veličini gradu u Srbiji, veoma je loš. Tamošnji sistem daljinskog grejanja je jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha, računajući i nepokrivenu deponija pepela, koja zagađuje i zemljište i podzemne vode.

Novi kotlovi na gas će imati kapacitet od 110 megavata. Procenjeno je da će emisije ugljen-dioksida za koje je odgovoran sistem daljinskog grejanja biti smanjene 66 odsto, dok bi sumpor-dioksid i praškaste materije ili PM čestice bili eliminisani. Procenjeni pad emisija azotnih oksida je 89 procenata, a uštedelo bi se 55 odsto vode.

Banka je saopštila da je do sada u Srbiji investirala 6,6 milijardi evra kroz 286 projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.