Životna sredina

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Slika: Zlatan Turković

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Desetine hiljada kubika smeća pluta po Drini i njenim pritokama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Tri države nisu unapredile sistem upravljanja otpadom i to je dovelo do razaranja životne sredine, a hidroelektrane se bore da održe proizvodnju.

Sliv Drine zadesila je ekološka katastrofa i zapretila hidroelektranama i to ko zna po koji put. Kada reke narastu zbog kiše i snega, voda zahvati divlje deponije po obalama i tone otpada završe u vodotokovima.

Sistem upravljanja otpadom u oblasti koju dele Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina nije efikasan. Deo lokalnog stanovništva baca otpad u reke.

Popustila je jedna lančanica od povezanih burića iznad brane u Višegradu u BiH i do te građevine je stiglo do četiri hiljade kubika materijala. Uprava hidrocentrale od 315 megavata intervenisala je i uspela da ponovo postavi barijeru i tako sprečila da se nagomila još više otpada.

Otpad Drinu Srbiji BiH Crnoj Gori
Slika: Tone smeća se nakupile kod brane i hidroelektrane Potpeć na Limu (Zlatan Turković)

Operateri hidroelektrana izvlače otpad iz reka

Nedjeljko Perišić, direktor Hidroelektrana na Drini, firme koja upravlja hidrocentralom, izjavio je da ka Višegradu plovi više desetina hiljada kubnih metara otpada. Naveo je da je najveća količina primećena na Limu, koji prolazi kroz sve tri zemlje.

U vodotokovima bi s jačom kišom moglo da završi još smeća

Po Prači, Tari i Pivi, pritokama Drine, takođe pluta otpad, naglasio je Perišić i upozorio da bi padavine pogoršale situaciju. Njegovo preduzeće godišnje iz reke izvuče do 8.000 kubika čvrstog materijala.

Plutajući otpad se nagomilao na hidroelektrani na Limu

Ogromna količina smeća se nakupila i kod brane Potpeć na Limu u Srbiji i tamošnje hidrocentrale, snage 56 megavata. Deo otpada tone i zapušava rešetke kroz koje voda ulazi, kazao je direktor HE Limske, preduzeća koje upravlja pogonom.

Dodao je da firma, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije – već 15 godina angažuje ronioce da uklanjaju smeće. Višegradsku hidrocentralu kontroliše Elektroprivreda Republike Srpske ili ERS. Ove dve državne kompanije planiraju da na Drini postave niz hidroelektrana. Republika Srpska ima i projekat kaskade od tri postrojenja na Bistrici, pritoci Drine.

Predstavnici BiH, Crne Gore i Srbije su već potezali pitanje plutajućeg otpada, ali ga nisu rešili.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

4. januar 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. januar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

4. januar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

4. januar 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije