Životna sredina

Vazduh u mnogim mestima Srbije nezdrav za celokupnu populaciju

zagadjenje vazduha Agencija za zivotnu sredinu indeks kvaliteta vazduha

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U desetak gradova Srbije vazduh je danas bio nezdrav za celokupnu populaciju, a Beograd je u jednom trenutku bio među pet gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu.

Vazduh je danas oko 13 sati bio nezdrav za ljude u Stepojevcu, Valjevu, Čačku, Obrenovcu, Lazarevcu, Pančevu, Zemunu, Užicu, Nišu, Beogradu, navodi se na sajtu AirVisual.

Kvalitet vazduha na sajtu AirVisual ocenjuje se na osnovu vrednosti Indeksa kvaliteta vazduha (Air Quality Index – AQI). Vrednosti ovog indeksa izračunavaju se na osnovu podataka nacionalnih mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), tako što se koriste merenja emisija glavnih zagađivača vazduha, a to su suspendovane čestice PM2.5 i PM10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon.

Vrednosti indeksa AQI su u gradovima u Srbiji bili između 160 i 190 što ih svrstava u kategoriju „nezdrav za celu populaciju“. Vrednost od 0-50 predstavlja kategoriju „dobar“, od 51 do 100 „umereno dobar“, od 101 do 150 „nezdrav za osetljive kategorije stanovništva“, od 151 do 200 „nezdrav za celu populaciju“, od 201 do 300 „veoma nezdrav“ i od 301 do 500 plus „toksičan“.

zagadjenje vazduha srbija gradovi airvisual

Indeksi, poput AQI, se koriste kako bi se koncentracije zagađujućih čestica lakše vizuelno predstavile građanima, a pravu buru u javnosti izazvalo je priznanje SEPA da je prošlogodišnja promena prikaza kvaliteta vazduha, kako bi pokazivao da je vazduh u Srbiji manje opasan nego što stvarno jeste, bila politička odluka.

Uzrok zagađenja je povećana koncentracija čestica PM2.5 koje su najopasnije po ludsko zdravlje

Glavni uzrok zagađenja vazduha u desetak gradova u Srbiji bila je povećana koncentracija suspendovanih PM2.5 čestica, koje su ujedno i najopasnije za zdravlje ljudi, ali i čestica PM10.

 

Stepojevac je tako danas oko 14 sati imao koncentraciju PM2.5 od 131 mikrograma po kubnom metru, a PM10 od 170 mikrograma, a Valjevo 128 i 196 mikrograma. Koncentracije čestica PM2.5 bile su u isto vreme u Čačku 124, u Obrenovcu 106, Lazarevcu 89, Pančevu 91, Zemunu 88, Užicu 84, Nišu 74, Beogradu 57.

SZO je propisala da prosečna godišnja koncentracije čestica PM2.5 ne sme da bude veća od pet mikrograma

Kvalitet vazduha na teritoriji Beograda na sajtu Beoeko, Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas oko 13 sati ocenjen je kao zagađen. Koncentracije PM2.5 kretale su se od 36 do 100 mikrograma.

zagadjenje vazduha beoeko beograd

Važeći propisi u Srbiji ne propisuju granične koncentracije ovih čestica na satnom nivou. Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisuje prosečnu graničnu vrednost za PM2.5 od 25 mikrograma na godišnjem nivou i 40 mikrograma za PM10, kao i da koncentracija PM10 u toku 24 sata ne sme da bude veća od 50 mikrograma više od 35 puta godišnje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je propisala da koncentracija PM2.5 na godišnjem nivou ne sme da pređe pet mikrograma, a u toku 24 sata ne sme da bude veća od 15 mikrograma i to više od 3-4 dana godišnje.

Podaci sa mernih stanica SEPA pokazuju da je, na primer, na mernom mestu Institut za javno zdravlje Niš koncentracija PM2.5 u toku 24 sata u poslednjih 30 dana retko bila ispod 20, najčešće u rasponu od 20 do 50, i nekoliko dana čak iznad 60. Prosečna vrednost koncetracija u poslednjih sedam dana bila je oko 48 mikrograma.

Tokom grejne sezone glavni izvori zagađivača vazduha su individualna ložišta, toplane, termoelektrane na ugalj, ali i industrijski pogoni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

22. decembar 2021. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

22. decembar 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

22. decembar 2021. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

22. decembar 2021. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji