Životna sredina

SEPA priznala da je menjanje indeksa kvaliteta vazduha bila politička odluka

zagadjenje vazduha sepa indeks kvaliteta vazduha

Foto: iStock

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok je zagađenje vazduha širom Srbije sve veće, kao što je poslednjih godina i uobičajeno tokom grejne sezone, Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) se bavi promenom vizuelnog prikazivanja vrednosti kvaliteta vazduha, što neće popraviti kvalitet vazduha, kaže za Balkan Green Energy News Milenko Jovanović, iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), povodom odluke SEPA da potraži pomoć za formiranje novog prikaza indeksa kvaliteta vazduha. On ističe da je SEPA priznala da je prošlogodišnja promena prikaza kvaliteta vazduha, kako bi pokazivao da je vazduh manje opasan nego što stvarno jeste, bila politička odluka.

Nacionalna ekološka asocijacija je saopštila da je Agencija za životnu sredinu poslala mejl na adresu Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) i više desetina nacionalnih institucija za kvalitet vazduha i zdravlja širom Evrope u kojem traži pomoć za formiranje novog prikaza indeksa kvaliteta vazduha.

Jovanović: SEPA je menjala vizuelni prikaz kvaliteta vazduha kako bi taj prikaz na prvi pogled pokazao da je vazduh manje opasan nego što stvarno jeste

Traženjem pomoći SEPA je priznala svoju grešku od pre godinu dana kada je iznenada, bez valjanog obrazloženja i znanja javnosti, i u jeku zabrinutosti građana zbog zagađenja vazduha, promenila kriterijume za vizuelno prikazivanje indeksa kvaliteta vazduha, kaže stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović, protiv koga je zbog protivljenja izmeni kriterijuma počeo nezakoniti progon, a zatim je i dobio otkaz u SEPA.

SEPA je tada, kako navodi Jovanović, više puta menjala vizuelni prikaz kvaliteta vazduha kako bi umirila građane, tačnije da bi taj prikaz na prvi pogled pokazao da je vazduh manje opasan nego što stvarno jeste.

Jovanović: SEPA je priznala da je izmena prikaza zagađenja vazduha politička odluka

Jovanović kaže da nema ničeg spornog u tome što je SEPA htela da promeni način vizuelnog iskazivanja kvaliteta vazduha, ako postoji dobar razlog i objašnjenje, i ako se sve uradi uz znanje javnosti, a ne usred grejne sezone tajnim dogovorima menadžmenta koji , kako kaže, nije stručan za ove teme.

Evropska agencija za zaštitu životne sredine je u cilju pojašnjenja ovog poteza pitala SEPA zašto je to uradila i dobila je odgovor da je ta promena politička odluka, kaže Jovanović.

sepa indeks kvaliteta vazduha zagadjenje nea mejl

Da podsetimo, SEPA je pre godinu dana prešla na novi način vizuelnog prikazivanja zagađenja vazduha. Novi prikaz je predviđao da se kvalitet vazduha označava najgorom katerogijom „jako zagađen vazduh“ kada koncentracija suspendovanih čestica PM2.5, inače najopasnijeg zagađivača vazduha, pređe 110 mikrograma po kubnom metru. Najgora kategorija kod Evropske agencije za zaštitu životne sredine, čiju pomoć sada traži SEPA, ima prag od 75 mikrograma.

Kada je javnost kritikovala ovaj potez SEPA se branila da je izmena posledica usklađivanja sa indeksom CAQI (eng. Common Air Quality Index), koji koristi Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu. Inače, ovaj indeks je EU uvela 2006. i danas se slabo koristi jer je Evropska agencija za zaštitu životne sredine 2017. uvela indeks EAQI (eng. European Air Quality Index).

Nedopustivo je da se nacionalna institucija SEPA upravlja prema zahtevima sa lokalnog nivoa, ne konsultujući se sa internim stručnjacima koji su za to odgovorni, kaže Jovanović.

SEPA se obrukala jer traži pomoć da izračuna 2+2

Jovanović ističe da SEPA ne bi trebalo da traži ničiju pomoć da predstavi indeks kvaliteta vazduha jer je to kao da tražite pomoć da vam neko izračuna 2+2. Inače, kako kaže, ovako predstavljanje indeksa već postoji u okviru xEco Vazduh aplikacije.

Traženjem pomoći smo se obrukali, jer smo priznali da smo totalno nekompetenti za ozbiljno bavljanje upravljanjem kvalitetom vazduha, ističe Jovanović, i naglašava da je dobro da se način prikazivanja kvaliteta vazduha uskladi sa standardima EU, ali da nam to neće učiniti vazduh čistijim i zdravijim, jer nedostaju mere za smanjenje emisija polutanata.

Inače, Nacionalna ekološka asocijacija saopštila je da traži momentalnu odgovornost svih uključenih u dešavanja u vezi sa indeksom kvaliteta vazduha koju je nazvala „amaterska predstava sa očigledno tragičnim završetkom“.

Balkan Green Energy News je zatražio komentar Agencije za zaštitu životne sredine, ali odgovore nismo dobili.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

21. decembar 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

21. decembar 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

21. decembar 2021. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

21. decembar 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu