Životna sredina

Jedinom projektu MHE u Vojvodini konačno ukinuta dozvola

Jedinom projektu MHE u Vojvodini konačno ukinuta dozvola

Foto: Youtube / Karas Nera

Objavljeno

05.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mini hidroelektrana na kanalu Jaruga na reci Neri u Banatu neće biti završena, a konačnu odluku o ukidanju građevinske dozvole potvrdilo je Odeljenje za urbanizam, privredu i inspekcijske poslove u Beloj Crkvi. Time je, prema rečima aktivista za zaštitu prirode, okončan i najveći izazov za bogati biodiverzitet u slivu reke Nere, koji dele Srbija i Rumunija.

Rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male hidroelektrane na kanalu Jaruga na reci Neri kod Bele Crkve izdato je još 2015. godine firmi Hidro Sporea Živojin sa sedištem u toj opštini, navodi Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Izgradnjom MHE bila bi nepovratno uništena međunarodna i jedina planinska reka na teritoriji Vojvodine, ističe RERI

„Od tada traje neprestana borba RERI-ja i lokalnih eksperata i aktivista, koji su od nadležnih organa zahtevali poštovanje propisa i zaustavljanje ovog štetnog procesa, kojim bi bila nepovratno uništena međunarodna i jedina planinska reka na teritoriji Vojvodine, zbog svojih prirodnih lepota poznata i kao – srpski Amazon”, kažu u ovoj organizaciji.

Vojvođanska reka sa planinskim osobinama

Nera je jedina planinska reka u Vojvodini. Izvire u Rumuniji i sa oko 1.400 metara visine spušta se kroz kanjon, da bi se delimično primirila u Belocrkvanskoj kotlini, na granici Srbije i Rumunije. Nera i u donjem toku zadržava osobine planinske reke, sa brzacima, šljunkovitim dnom i bistrom vodom, pa je tako i njena flora i fauna predstavljaju jedinstvenu dragocenost u odnosu na druge predela u Vojvodini, kažu u Eko centru Stanište iz Vršca. Nera se nakon 124 kilometra toka uliva u Dunav.

Nera u donjem toku zadržava osobine planinske reke, sa brzacima, šljunkovitim dnom i bistrom vodom

Nera je takođe i ekološki koridor od međunarodnog značaja. U Rumuniji je zaštićena u okviru nacionalnog parka Klisura Nere-Beušnica, a Srbiji od 2015. u okviru predela izuzetnih odlika Karaš-Nera. Te godine je izdata i dozvola za izgradnju mini hidrolektrane na starom mlinsko-odvodnom kanalu Jaruga kraj Nere, koji se za rad mlinova koristio pre Drugog svetskog rata.

Planirani kapacitet hidroelektrane bio je 165 kilovata, što bi bilo dovoljno samo za javnu rasvetu u Beloj Crkvi, kažu lokalni aktivisti

Planirani kapacitet hidroelektrane bio je 165 kilovata, što je po rečima aktivista iz udruženja Aurora „dovoljno samo za javnu rasvetu u Beloj Crkvi“. Da je voda preusmerena u kanal Jaruga za potrebe hidroelektrane, 10 kilometara Nere bi presušilo, selo Kusić bi ostalo bez reke, a projekat bi ugrozio život u reci koja je i dalje netaknuta i u kojoj ima i pastrmki, pored svog drugog bogatog biodiverziteta, upozorili su lokalni aktivisti.

S obzirom na zanemarljiv doprinos malih hidroelektrana u proizvodnji električne energije u Srbiji, od samo 0,7 procenata, organizacija Bankwatch je zatražila ukidanje podsticaja za ova postrojenja.

Građevinska dozvola je ovom odlukom Opštine Bela Crkva i formalno proglašena nevažećom ali, budući da je već delimično izgrađena, RERI ističe da će nadležnoj inspekciji podneti zahtev za uklanjanje postojećih delova objekta, kao i „za povraćaj terena u pređašnje stanje, čime bi zakon do kraja i dosledno bio sproveden, a štetne posledice u potpunosti otklonjene“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. februar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

5. februar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. februar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. februar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić