OIE

Bankwatch: Ukinuti subvencije za male hidroelektrane u novom zakonu o obnovljivoj energiji u Srbiji

bankwatch zakon o obnovljivim izvorima energije srbija

Slika: M W from Pixabay

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

S obzirom na zanemarljiv doprinos malih hidroelektrana  (MHE) proizvodnji električne energije u Srbiji (0,7%) i dosadašnja loša iskustva sa sprovođenjem ekoloških propisa, organizacija Bankwatch Network zagovara ukidanje podsticaja za ova postrojenja u Srbiji.

Bankwatch je u svom blogu objavio komentare na načela za nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, koje je nedavno saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Smernice uključuju i zadržavanje fid-in tarifa za postrojenja male snage (manje od 500 kW), što znači i za male hidroelektrane.

Bankwatch kaže da, između ostalog, nacrt zakona ima za cilj da srpsku šemu podsticaja za obnovljive izvore uskladi sa Smernicama o državnoj pomoći za energiju i životnu sredinu EU koje omogućavaju odobravanje subvencija za elektrane snage manje od 500 kW.

Jedna od mogućnosti bila bi smanjenje ovog praga na ispod 100 kW, ali ova organizacija predlaže da se podsticaji potpuno ukinu.

Subvencionisanje obnovljivih izvora u Srbiji postaje sve skuplje

Kako u blogu navodi Pippa Gallop, savetnik za energetiku jugoistočne Evrope u ovoj organzaciji, postojeći model subvencija u Srbiji postaje sve skuplji, što se ogleda u činjenici da je Ministarstvo nedavno pet puta uvećalo naknadu koju potrošači plaćaju za podsticanje zelene energije.

Rasploživa sredstva, koja nisu velika, moraju biti usmerena na one tehnologije kojima je i dalje potreban podsticaj, ali čije cene mogu i dalje da se smanjuju – uglavnom su to solarne elektrane i vetroparkovi, navela je ona, dodajući da razvijene i po životnu sredinu destruktivne tehnologije kao što su hidroenergija i dobijanje energije iz otpada ne bi smele više da budu subvencionisane.

Subvencionisani projekti moraju biti u skladu sa propisima EU o životnoj sredini

Kako je Bankwatch naveo, Smernice EU predviđaju da svi projekti koji dobijaju podsticaje moraju da budu u skladu sa zakonodavstvom EU o životnoj sredini, pa bi nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije morao izričito da uključi ovaj zahtev.

Uslovi koji se odnose na održavanje aukcija trebalo bi da isključe projekte u zaštićenim ili područjima koja imaju ekološku vrednost, dok bi oni koji na njima učestvuju morali da imaju sve relevantne dozvole, kako bi se osiguralo da procenat realizovanih investicija bude što veći, napisala je Gallop.

Bankwatch je upozorio da predlog da se odobravanje podsticaja za male elektrane delegira lokalnim vlastima nije dobar.

Potrebna je revizija postojećih ugovora

Neophodna je i revizija svih postojećih ugovora kako bi se ponovo proverilo da li postrojenja imaju sve dozvole i da li su izgrađena u skladu sa srpskim zakonodavstvom.

„Za one projekte koji ne ispunjavaju te uslove, potrebno je poništiti ugovore o otkupu električne energije. To je veoma važno kako bi se povratilo poverenje javnosti u sistem podsticaja, rekla je Gallop.

Utisak je da Ministarstvo nije potpuno iskreno u nameri da sasluša javnost

Ona je, takođe, upozorila da je javna rasprava o smernicama za Nacrt zakona održana u izuzetno kratkom vremenskom periodu, od 31. decembra 2020. do 12. januara 2021. godine, i to u vreme kada su bili Božićni praznici. To je, kako je istakla, sprečilo mnoge zainteresovane strane da pošalju komentare i stvorilo, možda pomalo nespretno, utisak da Ministarstvo rudarstva i energetike nije bilo iskreno kada je zatražilo stavove javnosti.

„Nadamo se da će dalje konsultacije o Nacrtu zakonu omogućiti mnogo više vremena i veće učešće javnosti, a takođe se zalažemo za veće učešće javnosti tokom postupka dodele subvencija, kako bi se na vreme ukazalo na eventualne propuste“, navela je Pippa Galop.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

27 септембра 2021 - Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u izboru je za Nagrade EU za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.