OIE

Velike evropske energetske kompanije osnovale Savez za hidroenergiju

Velike-evropske-energetske-kompanije-osnovale-Savez-za-hidroenergiju

Foto: iStock

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa velikih operatera hidroelektrana je usvojila platformu za zajednički nastup kao Savez za hidroenergiju (Hydropower Alliance) i zatražila od Evropske komisije da usvoji strategiju za taj sektor, uključujući reverzibilne hidrocentrale.

Energetska kriza je investitore ponovo okrenula hidroelektranama. Uprkos sada već gotovo stalnoj suši u Evropi i snažnom protivljenju javnosti takvim projektima, a posebno malim hidrocentralama, novoosnovani Savez za hidroenergiju ističe da su ovom sektoru potrebne garancije radi daljih planova poslovanja.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson se u Briselu sastala s predstavnicima organizacije. Kazala je da je Savez za hidroenergiju ujedinio najveće aktere i da oni zajedno imaju 111 gigavata kapaciteta. Hidroelektrane su presudan izvor obnovljive električne energije za Evropsku uniju, po rečima ove zvaničnice.

Osnivači tvrde da su hidroelektrane jedan od osnovnih stubova energetske tranzicije

Enel, EDP, EDF, Engie, Iberdrola, Fortum, Statkraft, Uniper, Vattenfall i Verbund, koji su osnovali organizaciju, saopštili su da je hidroenergija jedan od osnovnih stubova energetske tranzicije i dodali da su na tom polju neophodne investicije da bi Evropa pre kraja 2050. mogla da postane klimatski neutralna, prenosi ANSA. Ova tehnologija omogućava dobijanje „priuštive, sigurne obnovljive električne energije čija se proizvodnja može planirati“, stoji u platformi.

Stalne suše pokreću pitanje isplativosti investicija u hidroelektrane

Hidroenergija omogućava integraciju velikog obima obnovljive energije iz nestabilnih izvora u sistem i daje fleksibilnost, uključujući skladištenje, dodato je u članku. Ovi proizvođači struje su ukazali na ulogu rekonstruisanja postojećih kapaciteta i instaliranja novih na putu ka ostvarenju ciljeva EU.

Savez traži da se hidroelektrane proglase strateškom tehnologijom

Savez za hidroenergiju je zatražio od izvršnog tela 27-članog privrednog bloka da „sastavi odgovarajući, pouzdan i održiv privredni, politički i pravni okvir za investicije“. Istakao je potrebu za strategijom poput onih za druge vrste zelene energije i dodao da bi hidroelektrane trebalo pridodati spisku strateških tehnologija, saznali su novinari iz pomenute medijske kuće.

Javnost je uglavnom protiv izgradnje hidroelektrana, ali ogroman kapacitet može da se obnovi i ojača uz nevelik uticaj na životnu sredinu

EU se dosad najviše orijentisala na obnovu i nadogradnju postojećih pogona. Lokalno stanovništvo i zaštitnici i zaštitnice životne sredine, uglavnom neprijateljski nastrojeni ka novim projektima i insistirajući na njihovoj štetnosti, uvereni su da je neiskorišćenog potencijala ostalo malo, barem iz ugla održivosti. Štaviše, posle prošlogodišnje ekstremne suše širom kontinenta, akumulacije ponovo presušuju. To povlači pitanje same isplativosti predloženih ulaganja.

Asocijacija francuskih operatera hidroelektrana FHE tvrdi da bi proizvodnja u tom sektoru u zemlji mogla da naraste za petinu i da je ta količina energije ekvivalentna celokupnom uvozu uglja i gasa minule zime.

Reverzibilne hidroelektrane su i dalje ključne za uvođenje elektrana na intermitentne izvore

Posebno je aktuelna uloga reverzibilnih hidroelektrana. One mogu da sačuvaju višak električne energije iz solarnih i vetroelektrana kada potražnja padne, a da je zatim isporuče u mrežu kada se javi deficit, na primer pri nepovoljnim i nepredviđenim meteorološkim prilikama. To je zasad jedina konvencionalna tehnologija za skladištenje struje, budući da su baterije skupe, a tržište ne može da zadovolji porudžbine.

Otpor projektima hidrocentrala je jak i na Zapadnom Balkanu kao i drugde u Jugoistočnoj Evropi. Izgradnja malih hidrocentrala se u mnogim slučajevima pokazala protivzakonitom, uključujući korupciju i nanošenje nenadoknadive štete prirodi i životu meštana siromašnih krajeva.

Albanija je u martu nacionalnim parkom proglasila Vjosu, jednu od poslednjih netaknutih reka na kontinentu, i tako joj obezbedila najviši pravni nivo zaštite. Odluka je donesena posle borbe koja je trajala čitavu jednu deceniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

5. maj 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

5. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

5. maj 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

5. maj 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona