OIE

Statkraft planira gradnju solarne elektrane u Hrvatskoj

statkraft topusko solar

Foto: Ole Martin Wold/Statkraft

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft planira gradnju solarne elektrane snage 13 MW u opštini Topusko, u centralnom delu Hrvatske, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Statkraft je u ranim fazama razvoja projekta fotonaponske elektrane SE Topusko, a početak proizvodnje energije se očekuje za dve do četiri godine, preneo je Jutarnji list.

Inače, u regionu jugoistočne Evrope Statkraft ima elektrane samo u Albaniji i Turskoj, ali je prisutan u trgovini strujom širom regiona. U Albaniji je na hidroelektrani Banja instalirao prvu plutajuću fotonaponsku elektranu u regionu jugoistočne Evrope.

Statkraft se priprema za dobijanje energetskog odobrenja

U hrvatskoj ispostavi Statkrafta rekli su da trenutno pribavljaju potrebne dozvole i pripremaju se za dobijanje energetskog odobrenja kao glavnog koraka u pripremi projekta za gradnju SE Topusko.

Reč je, kako su naveli, o jednoj od najvećih investicija u solarne elektrane u Hrvatskoj, ali nisu mogli da saopšte koliki je iznos ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Statkraft je firmu u Hrvatskoj osnovao 2021, ali dosad nije saopštavao kakvi su mu planovi. Na sajtu kompanije navodi se da razvijaju sopstvene projekte za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, a zainteresovani su i za preuzimanja projekata srednje veličine koji su već u razvoju u Hrvatskoj.

Firma razvija više projekata solarnih parkova i vetroelektrana u Hrvatskoj

Sada su rekli da trenutno imaju nekoliko projekata u razvojnoj fazi u Hrvatskoj, i to solarne elektrane i vetroelektrane, i da su svi , kao i SE Topusko, u ranim fazama.

Statkraft, koji je u vlasništvu norveške vlade, posluje u Aziji, Evropi i Južnoj Americi. Kompanija upravlja elektranama snage 19.528 MW i godišnje proizvodi oko 60 TWh električne energije. Najveći deo kapaciteta za proizvodnju je u hidroelektranama 15.540 MW, a ostatak čine gasne elektrane, vetroparkovi, kogeneracije na biomasu.

U Turskoj Statkraft poseduje hidroelektrane Kargi, sange 102 MW, i Çakıt, snage 20 MW. HE Banja u Albaniji ima snagu 72 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

18. april 2023. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

18. april 2023. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

18. april 2023. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

18. april 2023. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji