OIE

Statkraft planira gradnju solarne elektrane u Hrvatskoj

statkraft topusko solar

Foto: Ole Martin Wold/Statkraft

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft planira gradnju solarne elektrane snage 13 MW u opštini Topusko, u centralnom delu Hrvatske, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Statkraft je u ranim fazama razvoja projekta fotonaponske elektrane SE Topusko, a početak proizvodnje energije se očekuje za dve do četiri godine, preneo je Jutarnji list.

Inače, u regionu jugoistočne Evrope Statkraft ima elektrane samo u Albaniji i Turskoj, ali je prisutan u trgovini strujom širom regiona. U Albaniji je na hidroelektrani Banja instalirao prvu plutajuću fotonaponsku elektranu u regionu jugoistočne Evrope.

Statkraft se priprema za dobijanje energetskog odobrenja

U hrvatskoj ispostavi Statkrafta rekli su da trenutno pribavljaju potrebne dozvole i pripremaju se za dobijanje energetskog odobrenja kao glavnog koraka u pripremi projekta za gradnju SE Topusko.

Reč je, kako su naveli, o jednoj od najvećih investicija u solarne elektrane u Hrvatskoj, ali nisu mogli da saopšte koliki je iznos ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Statkraft je firmu u Hrvatskoj osnovao 2021, ali dosad nije saopštavao kakvi su mu planovi. Na sajtu kompanije navodi se da razvijaju sopstvene projekte za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, a zainteresovani su i za preuzimanja projekata srednje veličine koji su već u razvoju u Hrvatskoj.

Firma razvija više projekata solarnih parkova i vetroelektrana u Hrvatskoj

Sada su rekli da trenutno imaju nekoliko projekata u razvojnoj fazi u Hrvatskoj, i to solarne elektrane i vetroelektrane, i da su svi , kao i SE Topusko, u ranim fazama.

Statkraft, koji je u vlasništvu norveške vlade, posluje u Aziji, Evropi i Južnoj Americi. Kompanija upravlja elektranama snage 19.528 MW i godišnje proizvodi oko 60 TWh električne energije. Najveći deo kapaciteta za proizvodnju je u hidroelektranama 15.540 MW, a ostatak čine gasne elektrane, vetroparkovi, kogeneracije na biomasu.

U Turskoj Statkraft poseduje hidroelektrane Kargi, sange 102 MW, i Çakıt, snage 20 MW. HE Banja u Albaniji ima snagu 72 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

18. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

18. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

18. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

18. april 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona