OIE

Statkraft planira gradnju solarne elektrane u Hrvatskoj

statkraft topusko solar

Foto: Ole Martin Wold/Statkraft

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft planira gradnju solarne elektrane snage 13 MW u opštini Topusko, u centralnom delu Hrvatske, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Statkraft je u ranim fazama razvoja projekta fotonaponske elektrane SE Topusko, a početak proizvodnje energije se očekuje za dve do četiri godine, preneo je Jutarnji list.

Inače, u regionu jugoistočne Evrope Statkraft ima elektrane samo u Albaniji i Turskoj, ali je prisutan u trgovini strujom širom regiona. U Albaniji je na hidroelektrani Banja instalirao prvu plutajuću fotonaponsku elektranu u regionu jugoistočne Evrope.

Statkraft se priprema za dobijanje energetskog odobrenja

U hrvatskoj ispostavi Statkrafta rekli su da trenutno pribavljaju potrebne dozvole i pripremaju se za dobijanje energetskog odobrenja kao glavnog koraka u pripremi projekta za gradnju SE Topusko.

Reč je, kako su naveli, o jednoj od najvećih investicija u solarne elektrane u Hrvatskoj, ali nisu mogli da saopšte koliki je iznos ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Statkraft je firmu u Hrvatskoj osnovao 2021, ali dosad nije saopštavao kakvi su mu planovi. Na sajtu kompanije navodi se da razvijaju sopstvene projekte za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova, a zainteresovani su i za preuzimanja projekata srednje veličine koji su već u razvoju u Hrvatskoj.

Firma razvija više projekata solarnih parkova i vetroelektrana u Hrvatskoj

Sada su rekli da trenutno imaju nekoliko projekata u razvojnoj fazi u Hrvatskoj, i to solarne elektrane i vetroelektrane, i da su svi , kao i SE Topusko, u ranim fazama.

Statkraft, koji je u vlasništvu norveške vlade, posluje u Aziji, Evropi i Južnoj Americi. Kompanija upravlja elektranama snage 19.528 MW i godišnje proizvodi oko 60 TWh električne energije. Najveći deo kapaciteta za proizvodnju je u hidroelektranama 15.540 MW, a ostatak čine gasne elektrane, vetroparkovi, kogeneracije na biomasu.

U Turskoj Statkraft poseduje hidroelektrane Kargi, sange 102 MW, i Çakıt, snage 20 MW. HE Banja u Albaniji ima snagu 72 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

18. april 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

18. april 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

18. april 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

18. april 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače