OIE

Albanija dobila prvu plutajuću solarnu elektranu na Zapadnom Balkanu

Albanija prvu plutajucu solarnu elektranu Zapadnom Balkanu

Foto: Ocean Sun

Objavljeno

16.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Statkraft je na akumulaciju svoje hidroelektrane Banja u Albaniji postavio plutajuće fotonaponsko postrojenje od dva megavata iz četiri jednaka dela. Izvođač je bila firma Ocean Sun. Ne računajući par pilot-projekata u Turskoj, to je jedina takva elektrana u Jugoistočnoj Evropi.

Četiri godine nakon što je Statkraft podneo zahtev nadležnom ministarstvu, kompanija koju je angažovao je završila instaliranje plutajuće solarne elektrane na veštačkom jezeru kod Gramša u središnjem delu Albanije. Ocean Sun, koji je isto iz Norveške, saopštio je da je sproveo drugu i konačnu fazu i to još u decembru.

Sredinom 2021, odmah nakon što je postavljena prva platforma prečnika 68,8 metara sa sistemom snage 500 kilovolti, naišao je ni manje ni više nego tornado i teško oštetio konstrukciju. Pogon je proglašen popravljenim tek skoro godinu dana kasnije, a u međuvremenu su dodata još tri iste veličine.

Prvi od četiri segmenta je oštećen u naletu tornada odmah nakon što je montiran

Statkraft ima najveći portfelj u sektoru hidroelektrana u Evropi. Takođe upravlja vetroparkovima, solarnim farmama, gasnim elektranama i toplanama. Novo plutajuće fotonaponsko postrojenje se nalazi na kompanijinoj akumulaciji za hidroelektranu Banja na reci Devol. Obe kompanije računaju na mogućnost sticanja prednosti na tržištu zahvaljujući svojim rešenjima za ovu popularnu tehnologiju.

Sistem na kružnim oivičenim platformama sagrađen je po planu i predviđenom budžetu, a u drugoj fazi je došlo do znatnog ubrzanja u instaliranju, navodi Ocean Sun u svom kvartalnom izveštaju. Učinak pogona je u skladu s očekivanjima, što potvrđuje pozitivne rezultate zabeležene za prvi plutajući segment, pokazuju poslednje zvanične informacije.

Godišnja proizvodnja te elektrane od dva megavata procenjena je na tri gigavat-sata. Izuzev par pilot-projekata u Turskoj, ovo je prva primena te tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, a samim tim i na Zapadnom Balkanu.

Novu tehnologiju prate mnoge nepoznanice

Ocean Sun je ranije objavio da se njegove plutajuće strukture sastoje od obruča od gustog polietilena (HDPE) i podloge debljine tek oko jednog milimetra. Taj materijal drži teret solarnih panela, a na njemu takođe mogu da stoje radnici koji ih instaliraju ili rade na održavanju.

Prednost plutajućih solarnih elektrana je i što mogu da se montiraju bez prepreka koje inače proizlaze iz imovinskopravnih odnosa. Voda odozdo hladi panele, što im pojačava učinak. Zauzvrat, njihova senka smanjuje isparavanje iz jezera, što je korisno za operatere hidroelektrana i vodosnabdevanje.

Rizik od ekstremnih vremenskih prilika se, međutim, još proučava. Osim toga, i dalje nema konsenzusa oko toga koliko manjak svetlosti usled pokrivanja površine jezera podstiče razmnožavanje toksičnih algi i u kojoj meri dovodi do smanjenja koncentracije kiseonika na dubljim mestima. Takve pojave štete flori i fauni i remete dinamičnost prisustva ugljenika, pa bi obuhvat morao da se ograniči.

Neke studije su ukazale na rizike od kontaminacije iz materijala od kojih su sačinjeni fotonaponski paneli i od uticaja elektromagnetnog polja oko kablova. Kako se za izgradnju i održavanje koriste plovila, moguća su i izlivanja hemikalija.

Primena plutajućih solarnih elektrana na Balkanu ide sporo

U Albaniji je u toku još jedan projekat plutajućeg fotonaponskog postrojenja, i to u kombinaciji sa hidroelektranom i solarnim panelima na brani veštačkog jezera. Kada se u proizvodnji struje integriše više izvora ili se neki pogon te vrste upari sa baterijama, nazivamo ga hibridnom elektranom.

Proizvođači električne energije u privatnom i javnom vlasništvu prave prve korake za uvođenje navedene tehnologije u Grčku, Rumuniju i Crnu Goru. Dalje, Slovenija je nedavno predstavila nacrt zakona kojim želi da olakša pronalaženje lokacija za elektrane na obnovljive izvore, uključujući plutajuće solarne elektrane.

Nemačka kompanija Profine Energy namerava da izgradi ogromnu plutajuću solarnu elektranu na akumulaciji Ogosta u severozapadnoj Bugarskoj, što je dovelo do protesta. Lokalci su izrazili bojazan da će postrojenje predviđene snage 500 megavata do 1,5 gigavata naštetiti ekosistemu i lišiti ih osnovnih prihoda.

Italijanske kompanije razvijaju nekoliko projekata za Jadransko more gde bi kombinovale vetroelektrane, uključujući plutajuće vetroturbine, sa plutajućim solarnim elektranama.

Ocean Sun ide u globalnu ekspanziju

Ocean Sun i MP Quantum Group su 2021. potpisali sporazum o dugoročnoj saradnji u Grčkoj i na Kipru. Norveška firma navodi da su prošle godine pojačali napore u cilju postavljanja dva pilot-postrojenja.

The firm recently installed the first ever commercial floating solar power plant on the sea. At the same time, it integrated it with an offshore wind turbine, creating the first such hybrid power plant. Ocean Sun is developing two more projects in Singapore and another one in China.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. februar 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. februar 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. februar 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

16. februar 2023. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu