Vesti

U Kini završena prva svetska hibridna elektrana na moru s plutajućim solarnim panelima

Kini prva svetska hibridna elektrana moru plutajucim solarnim panelima

Foto: Dve plutajuće platforme su povezane s transformatorom na vetroturbini (Ocean Sun)

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineski SPIC je iskoristio tehnologiju kompanije Ocean Sun i prvi izgradio komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru. Pritom ju je povezao s jednom vetroturbinom i tako stvorio prvu svetsku hibridnu elektranu na moru.

Kineska državna kompanija State Power Investment Corporation (SPIC) je pustila u rad prvu komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru. Projektovao ju je norveški Ocean Sun, koji je i razvio i patentirao tehnologiju. To postrojenje je takođe prva plutajuća solarna elektrana integrisana sa vetroelektranom na moru.

SPIC upravlja najvećim ukupnim kapacitetom solarnih elektrana na planeti, saopštio je Ocean Sun. Ovaj projekat otvara potencijal hibridnih elektrana na moru sa većom efikasnošću i nižim sravnjenim troškovima proizvodnje električne energije (LCOE), što je referentna razmera troškova tokom celokupnog životnog veka i ukupne proizvodnje energije, stoji u objavi.

Kina se posvetila postavljanju globalnih standarda u zelenoj energetici i tehnologiji baterija i drugih rešenja za skladištenje struje. U ovoj zemlji je upravo otvoreno najveće postrojenje sa protočnim vanadijumskim baterijama. Pored toga, grad Čaodžou u pokrajini Guangdung je nedavno objavio plan za vetroelektranu na moru od 43,3 gigavata u Tajvanskom moreuzu.

U razmatranju još projekata s partnerima iz Norveške

„Ovo je ogroman korak napred za Ocean Sun i za industriju plutajućeg solara. Uspeh projekta kojeg je finansirao SPIC i izgrađenog pomoću Ocean Sunovih rešenja pokazuje kako će zajednički cilj da se smanje emisije CO2, gasa s efektom staklene bašte, biti postignut razvojem na osnovu međunarodne saradnje. Uzbuđeni smo što nastavljamo saradnju sa SPIC-om preko tima Ocean Suna koji je stacioniran u Kini“, izjavio je generalni direktor Ocean Suna Berge Bjerneklet.

Naredni korak je da se sledeće godine izgradi plutajući vetrosolarni projekat ukupnog kapaciteta 20 megavata

Dve plutajuće platforme, maksimalnog kapaciteta pola megavata, povezane su s transformatorom na jednoj SPIC-ovoj turbini, koja struju šalje podvodnim kablom. Kada se završi probni period i kompletira tehnička i ekonomska demonstracija, plan je da se sledeće godine izgradi još jedan plutajući vetrosolarni projekat zbirne snage 20 megavata, otkrio je Ocean Sun.

Ocean Sun u Kini ima još jedan ugovor

Postrojenje je u blizini Haijanga u pokrajini Šandung na istoku Kine. Ocean Sun je u julu dao kompaniji Sunneng Technology licencu za korišćenje svog rešenja za sprovođenje ovog projekta. Ove dve firme takođe rade na pilot-projektu plutajuće solarne elektrane od jednog megavata kod grada Jentaj u Šandungu.

Voda hladi panele u plutajućim solarnim elektranama, što pogoduje njihovim performansama. Takvi pogoni se zasad postavljaju na jezerima. Pristalice ove tehnologije ističu da se pokrivanjem jezera smanjuje isparavanje, što je korisno za hidroelektrane i vodosnabdevanje.

Rizik od ekstremnih vremenskih uslova na plutajući solar se još proučava. Norveški Statkraft i Ocean Sun su prošle godine u Albaniji instalirali prvi deo jednog takvog postrojenja, ali je već posle par dana naišao tornado i potopio ga! Taj segment je vraćen u pogon u aprilu.

Italijanske kompanije razvijaju nekoliko projekata za Jadransko more gde bi kombinovale vetroelektrane, uključujući plutajuće vetroturbine, sa plutajućim solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

4. novembar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

4. novembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

4. novembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

4. novembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost