Vesti

U Kini završena prva svetska hibridna elektrana na moru s plutajućim solarnim panelima

Kini prva svetska hibridna elektrana moru plutajucim solarnim panelima

Foto: Dve plutajuće platforme su povezane s transformatorom na vetroturbini (Ocean Sun)

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineski SPIC je iskoristio tehnologiju kompanije Ocean Sun i prvi izgradio komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru. Pritom ju je povezao s jednom vetroturbinom i tako stvorio prvu svetsku hibridnu elektranu na moru.

Kineska državna kompanija State Power Investment Corporation (SPIC) je pustila u rad prvu komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru. Projektovao ju je norveški Ocean Sun, koji je i razvio i patentirao tehnologiju. To postrojenje je takođe prva plutajuća solarna elektrana integrisana sa vetroelektranom na moru.

SPIC upravlja najvećim ukupnim kapacitetom solarnih elektrana na planeti, saopštio je Ocean Sun. Ovaj projekat otvara potencijal hibridnih elektrana na moru sa većom efikasnošću i nižim sravnjenim troškovima proizvodnje električne energije (LCOE), što je referentna razmera troškova tokom celokupnog životnog veka i ukupne proizvodnje energije, stoji u objavi.

Kina se posvetila postavljanju globalnih standarda u zelenoj energetici i tehnologiji baterija i drugih rešenja za skladištenje struje. U ovoj zemlji je upravo otvoreno najveće postrojenje sa protočnim vanadijumskim baterijama. Pored toga, grad Čaodžou u pokrajini Guangdung je nedavno objavio plan za vetroelektranu na moru od 43,3 gigavata u Tajvanskom moreuzu.

U razmatranju još projekata s partnerima iz Norveške

„Ovo je ogroman korak napred za Ocean Sun i za industriju plutajućeg solara. Uspeh projekta kojeg je finansirao SPIC i izgrađenog pomoću Ocean Sunovih rešenja pokazuje kako će zajednički cilj da se smanje emisije CO2, gasa s efektom staklene bašte, biti postignut razvojem na osnovu međunarodne saradnje. Uzbuđeni smo što nastavljamo saradnju sa SPIC-om preko tima Ocean Suna koji je stacioniran u Kini“, izjavio je generalni direktor Ocean Suna Berge Bjerneklet.

Naredni korak je da se sledeće godine izgradi plutajući vetrosolarni projekat ukupnog kapaciteta 20 megavata

Dve plutajuće platforme, maksimalnog kapaciteta pola megavata, povezane su s transformatorom na jednoj SPIC-ovoj turbini, koja struju šalje podvodnim kablom. Kada se završi probni period i kompletira tehnička i ekonomska demonstracija, plan je da se sledeće godine izgradi još jedan plutajući vetrosolarni projekat zbirne snage 20 megavata, otkrio je Ocean Sun.

Ocean Sun u Kini ima još jedan ugovor

Postrojenje je u blizini Haijanga u pokrajini Šandung na istoku Kine. Ocean Sun je u julu dao kompaniji Sunneng Technology licencu za korišćenje svog rešenja za sprovođenje ovog projekta. Ove dve firme takođe rade na pilot-projektu plutajuće solarne elektrane od jednog megavata kod grada Jentaj u Šandungu.

Voda hladi panele u plutajućim solarnim elektranama, što pogoduje njihovim performansama. Takvi pogoni se zasad postavljaju na jezerima. Pristalice ove tehnologije ističu da se pokrivanjem jezera smanjuje isparavanje, što je korisno za hidroelektrane i vodosnabdevanje.

Rizik od ekstremnih vremenskih uslova na plutajući solar se još proučava. Norveški Statkraft i Ocean Sun su prošle godine u Albaniji instalirali prvi deo jednog takvog postrojenja, ali je već posle par dana naišao tornado i potopio ga! Taj segment je vraćen u pogon u aprilu.

Italijanske kompanije razvijaju nekoliko projekata za Jadransko more gde bi kombinovale vetroelektrane, uključujući plutajuće vetroturbine, sa plutajućim solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. novembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. novembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji