Električna energija

U Kini puštena u rad vanadijumska protočna megabaterija

Kini vanadijumska protocna megabaterija

Foto: DICP

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sistem vanadijumskih protočnih baterija od sto megavata odnosno 400 megavat-sati, najveći svoje vrste na svetu, priključen je na mrežu u Daljenu na severoistoku Kine. Ta tehnologija je mnogo jeftinija, bezbednija i bezopasnija po okolinu nego litijum-jonske baterije.

Kina se ne zaustavlja u podizanju globalnih normi u tehnologijama za skladištenje energije, baš kao i u zelenoj energetici. Poslednji podvig je najveći svetski pogon s vanadijumskim protočnim baterijama. Institut za hemijsku fiziku u Daljenu (DICP) ga je projektovao s operativnom snagom od sto megavata i kapacitetom od 400 megavat-sati u cilju efikasnijeg korišćenja električne energije iz obnovljivih izvora i očuvanja stabilnosti mreže.

Novi sistem je najveći svoje vrste na svetu, a kapacitet će pritom u sledećoj fazi biti udvostručen. Trenutno može da pokrije jednodnevne potrebe 200.000 stanovnika za strujom, stoji u projektnoj dokumentaciji.

Postrojenje nazvano Dalian Concurrent Energy Storage Power Station izgradio je i priključio Rongke Power. Projekat je odobren 2016. godine.

Vanadium flow megabattery online China

Skladištenje energije je neophodno za stabilnost snabdevanja strujom jer zelena energija dobija primat

Protočne baterije se sastoje od tankova napunjenih elektrolitima u tečnom stanju, umesto konvencionalnih elektroda. Dalje, vanadijumski protočni redoks sistemi se u teoriji beskonačno mogu puniti i prazniti, za razliku od standardnih baterija, koje s vremenom slabe. Skraćenica redoks označava ciklus redukcije i oksidacije.

Dalje, protočne iliti baterije od elektrolita su jeftinije i nisu zapaljive kao litijum-jonske varijante. Jedina mana im je što imaju veoma malu gustinu energije odnosno, kolokvijalno rečeno, kabaste su, pa ne mogu da posluže za mobilne tehnologije, na primer za izradu automobilskih baterija.

„Ova tehnologija je značajna za buduća velika postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, uključujući iz vetra i u fotonaponskim sistemima, nestabilna je i zavisi od meteoroloških uslova. Stoga nam je za stabilno i kontinuirano snabdevanje potrebna tehnologija za skladištenje energije“, izjavio je zamenik direktora DICP-a Li Sjenfeng.

Postrojenje u Daljenu tokom vršnog opterećenja mreže ima ulogu elektrane

Ovo postrojenje u Daljenu na severoistoku Kine puniće se strujom iz obnovljivih izvora kada je potražnja niska, a prazniće se tokom perioda vršnog opterećenja.

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), najveći proizvođač baterija na planeti, priprema se da na tržište izbaci prvu generaciju natrijum-jonskih baterija, direktniju konkurenciju rešenjima zasnovanih na litijumu. One takođe koštaju mnogo manje, veoma su bezbednije i manje škode životnoj sredini.

U Kini je i najveća svetska reverzibilna hidroelektrana. To je najkonvencionalniji tip skladištenja električne energije. Osim toga, državni Sinopek gradi najveću fabriku vodonika iz obnovljivih izvora na planeti. Vodonik ima više namena, ali u osnovi je gorivo u gasovitom stanju. Vrstu koja se pravi u elektrolizerima napajanim zelenom električnom energijom nazivamo zelenim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. novembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. novembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji