OIE

U Kini se gradi najveća fabrika zelenog vodonika na svetu

Sinopec-zeleni-vodonik-kina

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Sinopec gradi najveću fabriku na svetu za proizvodnju vodonika korišćenjem energije iz obnovljivih izvora. Ovo postrojenje će se snabdevati strujom iz solarne elektrane instalisane snage 300 MW, a njegovo puštanje u rad se očekuje u junu 2023. godine.

Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) planira da u ovoj fabrici proizvodi 20.000 tona zelenog vodonika godišnje, a očekivano smanjenje emisija CO2 je oko 485.000 tona na godišnjem nivou.

Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu

U fabriku, koja se nalazi u oblasti Xinjiang na severozapadu Kine, biće uloženo oko 470,8 miliona dolara, a solarni paneli prostiraće se na preko 630 hektara. Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu, navode kineski mediji.

Energetski gigant Sinopec, koji je u državnom vlasništvu, ranije je najavio da ovaj projekat obuhvata celokupan proces proizvodnje i korišćenja zelenog vodonika – uključujući proizvodnju energije iz solara, elektrolizu, skladištenje i transport.

Osim solarne elektrane od 300 MW, projekat obuhvata i postrojenje za proizvodnju vodonika elektrolizom vode, rezervoare za skladištenje vodonika i cevovod za vodonik, navodi se u ranijim izveštajima.

Vodonik proizveden iz fosilnih goriva u rafineriji nafte Sinopec Tahe biće zamenjen zelenim vodonikom

Vodonik koji će se proizvoditi u budućoj fabrici biće isporučivan obližnjoj rafineriji nafte Sinopec Tahe, gde će se koristiti umesto vodonika dobijenog od fosilnih goriva.

Sinopec procenjuje da će prelaskom na zeleni vodonik sa sivog vodonika, koji se proizvodi od fosilnih goriva, samo u okviru naftne industrije nastati tržište vredno preko 14,8 milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

15. avgust 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

15. avgust 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

15. avgust 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

15. avgust 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva