OIE

U Kini se gradi najveća fabrika zelenog vodonika na svetu

Sinopec-zeleni-vodonik-kina

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Sinopec gradi najveću fabriku na svetu za proizvodnju vodonika korišćenjem energije iz obnovljivih izvora. Ovo postrojenje će se snabdevati strujom iz solarne elektrane instalisane snage 300 MW, a njegovo puštanje u rad se očekuje u junu 2023. godine.

Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) planira da u ovoj fabrici proizvodi 20.000 tona zelenog vodonika godišnje, a očekivano smanjenje emisija CO2 je oko 485.000 tona na godišnjem nivou.

Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu

U fabriku, koja se nalazi u oblasti Xinjiang na severozapadu Kine, biće uloženo oko 470,8 miliona dolara, a solarni paneli prostiraće se na preko 630 hektara. Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu, navode kineski mediji.

Energetski gigant Sinopec, koji je u državnom vlasništvu, ranije je najavio da ovaj projekat obuhvata celokupan proces proizvodnje i korišćenja zelenog vodonika – uključujući proizvodnju energije iz solara, elektrolizu, skladištenje i transport.

Osim solarne elektrane od 300 MW, projekat obuhvata i postrojenje za proizvodnju vodonika elektrolizom vode, rezervoare za skladištenje vodonika i cevovod za vodonik, navodi se u ranijim izveštajima.

Vodonik proizveden iz fosilnih goriva u rafineriji nafte Sinopec Tahe biće zamenjen zelenim vodonikom

Vodonik koji će se proizvoditi u budućoj fabrici biće isporučivan obližnjoj rafineriji nafte Sinopec Tahe, gde će se koristiti umesto vodonika dobijenog od fosilnih goriva.

Sinopec procenjuje da će prelaskom na zeleni vodonik sa sivog vodonika, koji se proizvodi od fosilnih goriva, samo u okviru naftne industrije nastati tržište vredno preko 14,8 milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

15. avgust 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

15. avgust 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji: Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

15. avgust 2022. - Solarna energija je trenutno najbrže rastući izvor energije u Evropskoj uniji. To potvrđuje podatak da...

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

15. avgust 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj