OIE

U Kini se gradi najveća fabrika zelenog vodonika na svetu

Sinopec-zeleni-vodonik-kina

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Sinopec gradi najveću fabriku na svetu za proizvodnju vodonika korišćenjem energije iz obnovljivih izvora. Ovo postrojenje će se snabdevati strujom iz solarne elektrane instalisane snage 300 MW, a njegovo puštanje u rad se očekuje u junu 2023. godine.

Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) planira da u ovoj fabrici proizvodi 20.000 tona zelenog vodonika godišnje, a očekivano smanjenje emisija CO2 je oko 485.000 tona na godišnjem nivou.

Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu

U fabriku, koja se nalazi u oblasti Xinjiang na severozapadu Kine, biće uloženo oko 470,8 miliona dolara, a solarni paneli prostiraće se na preko 630 hektara. Cena proizvodnje zelenog vodonika biće svega 2,67 američkih dolara po kilogramu, navode kineski mediji.

Energetski gigant Sinopec, koji je u državnom vlasništvu, ranije je najavio da ovaj projekat obuhvata celokupan proces proizvodnje i korišćenja zelenog vodonika – uključujući proizvodnju energije iz solara, elektrolizu, skladištenje i transport.

Osim solarne elektrane od 300 MW, projekat obuhvata i postrojenje za proizvodnju vodonika elektrolizom vode, rezervoare za skladištenje vodonika i cevovod za vodonik, navodi se u ranijim izveštajima.

Vodonik proizveden iz fosilnih goriva u rafineriji nafte Sinopec Tahe biće zamenjen zelenim vodonikom

Vodonik koji će se proizvoditi u budućoj fabrici biće isporučivan obližnjoj rafineriji nafte Sinopec Tahe, gde će se koristiti umesto vodonika dobijenog od fosilnih goriva.

Sinopec procenjuje da će prelaskom na zeleni vodonik sa sivog vodonika, koji se proizvodi od fosilnih goriva, samo u okviru naftne industrije nastati tržište vredno preko 14,8 milijardi dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

15. avgust 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

15. avgust 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

15. avgust 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

15. avgust 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević