OIE

U Italiji vlada pomama za plutajućim vetroelektranama

Investitori Italiji plutajucih vetroelektrana na moru

Foto: Zoltan Tasi on Unsplash

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Od kada je u junu mesecu italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju objavilo poziv za izražavanje interesovanja za korišćenje energije mora, pristiglo je na desetine projektnih ideja. Kompanije Falck Renewables i BlueFloat Energy su izjavile da se spremaju da instaliraju plutajuće vetroelektrane snage 675 megavata.  Ova tehnologija omogućava podizanje vetroturbina na mestima gde je dubina prevelika za stubove pobijene u dno.

Investitori su u Italiji pohrlili u projekte plutajućih vetroelektrana na moru, barem u domenu planiranja. Ministarstvo za ekološku tranziciju je pre mesec dana saopštilo da je primilo 64 ideje za takve poduhvate otkad je u junu objavilo poziv za izražavanje interesovanja. Falck Renewables i BlueFloat Energy, koji su u septembru zasnovali partnerstvo, upravo su najavili projekat od 675 megavata.

Naime, njihova nova mešovita firma Minervia Energia razrađuje plan za 45 turbina u zalivu Skilače u Jonskom moru. Lokacija se nalazi na 13 do 29 kilometara od kalabrijske obale, prekoputa Grčke.

Plutajuće vetroelektrane – sigurnija investicija od konvencionalnih na vodi

Ova tehnologija u naglom razvoju omogućava postavljanje vetroturbina na otvorenom moru i tamo gde su dubine veće, jer nema potrebe za postavljanjem temelja na dnu za stubove, što smanjuje uticaj na životnu sredinu i povećava efikasnost. Investitori takođe računaju da će lokalno stanovništvo imati manje primedbi, jer su pogoni daleko od obale. Međutim, najveća takva elektrana na svetu do sada ima kapacitet od samo 50 megavata.

Kapacitet najveće završene plutajuće elektrane na svetu iznosi samo 50 megavata

Kompanije su procenile da će Minervia Energia proizvoditi 2,4 teravat-sata godišnje, što odgovara potrošnji 600.000 domaćinstava, a da je potencijal za proizvodnju zelenog vodonika 45.000 tona. One su uputile zahtev za koncesiju za tu morsku površinu i održavaju sastanke sa lokalnim zainteresovanim stranama da bi ih informisale o projektu.

Ukupni maksimalni kapacitet tri projekta je skoro 3,2 gigavata

Falck Renewables i BlueFloat Energy su pokrenuli tri projekta plutajućih vetroelektrana za isto toliko meseci. Prvi, Kailia Energia, nalazio bi se u Južnom Jadranu kod Brindizija. Nedavno su otkrili da će njihova zavisna firma Odra Energia raditi na razvoju postrojenja maksimalnog kapaciteta 1,3 gigavata koje bi takođe bilo u Jonskom moru, u blizini južne obale poluostrva Apulja.

Falck Renewables razvija, projektuje i gradi elektrane na obnovljive izvore i upravlja njima. Saopštio je da u portfelju ima 1,35 gigavata instaliranih u Velikoj Britaniji, Italiji, Sjedinjenim Državama, Španiji, Francuskoj, Norveškoj i Švedskoj. BlueFloat Energy razvija projekte vetroelektrana na vodi širom sveta, navodi se u objavi.

Italijanska Nacionalna asocijacija za energiju vetra – ANEV postavila je cilj za plutajuće vetroelektrane za 2040. na pet gigavata, a trenutno nema nijednog takvog pogona.

AGNES uparuje plutajuće vetroparkove s plutajućim solarom

Italijanska kompanija za energetske usluge Saipem obelodanila je u avgustu da želi da među prvima podigne vetroelektrane na Severnom Jadranu, u saradnji s domaćim firmama AGNES i QINT’X. Dva projekta ukupne planirane snage 450 megavata zatim su proširena. Partneri su u oktobru predali dokumentaciju za vetroelektrane na stubovima Romagna 1 i Romagna 2 od ukupno 600 megavata.

Pritom bi pored pogona Romagna 1 trebalo da se instalira plutajuća solarna elektrana od 100 megavata. Osim toga, ovaj kompleks na Jadranskom moru kod Ravene uključivao bi fabriku zelenog vodonika od 50 megavata.

AGNES zasebno radi na tri projekta elektrana na vodi na Jadranu – ukupno bi imali 2,6 gigavata u plutajućim vetroturbinama, 800 megavata u konvencionalnim i 210 megavata u plutajućim solarnim panelima.

Ostaje da se vidi za kakvu dinamiku će se Italija opredeliti što se tiče izgradnje elektrana na moru i koliko treba da se investira u infrastrukturu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...