OIE

Saipem i Alboran Hydrogen planiraju gradnju postrojenja za vodonik u Albaniji

Saipem Alboran Hydrogen vodonik albanija

Slika: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

12.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Saipem i Alboran Hydrogen potpisali su Memorandum o razumevanju (MoU) za zajednički razvoj i izgradnju pet postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika primenom elektrolize. Tri bi bila smeštena u Italiji, a preostala dva u Sredozemlju.

Italijanske kompanije Saipem i Alboran Hydrogen će raditi na razvoju centra za zeleni vodonik smeštenog u Pulji (Italija), koji će činiti tri postrojenja na teritorijama gradova Brindizi, Taranto i Fođa uz učešće Nacionalnog okruga za energetsku tehnologiju (Distretto Tecnologico Nazionale dell’Energia), La Sapienza univerziteta, Univerziteta Salento i Istraživačkog centra Brindizi (Cittadella della Ricerca di Brindisi).

Ova inicijativa uklapa se u ciljeve postavljene italijanskim nacionalnim planom za oporavak i otpornost, koji će se finansirati iz fondova Evropske unije.

U Italiji su predviđena tri postrojenja u mestima Brindizi, Taranto i Fođa

Sporazum, takođe, uključuje razvoj i izgradnju dva dodatna postrojenja u Sredozemlju, u Albaniji i Maroku. U pogonu u Maroku trebalo bi da se proizvodi amonijak iz zelenog vodonika, saopštio je Saipem.

Saipem će, kako se navodi u memorandumu, biti zadužen za inženjering, nabavku i izgradnju postrojenja.

Alboran Hydrogen, koji se bavi razvojem projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, biće zadužen za koordinaciju tehnoloških aspekata sa istraživačkim institutima, kao i za odobrenja za razvoj postrojenja i za ugovore o snabdevanja sa istraživačkim centrima i univerzitetima.

Ideja je da se razvije koncept projekta koji bi se izvozio u svet

Simone Pratesi, predsednik firme Alboran Hydrogen, rekao je da će im sporazum sa Saipemom omogućiti da razviju projekat za Pulju, s ciljem da taj koncept primene i u drugim zainteresovanim zemljama.

Maurizio Coratella, operativni direktor Saipema, istakao je da ovaj memorandum učvršćuje vodeću poziciju ove kompanije u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji i predstavlja važan korak razvoja zelenog vodonika u Italiji i u Mediteranu.

U narednim decenijama ova tehnologija predstavljaće novi horizont evolucije energije, dodala je Coratella.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile irske ribare i investitore u Irskoj

01 јула 2022 - Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora, a sporazum su potpisali Hexicon, Sinbad i savez ribara Killybegs.