OIE

Saipem i Alboran Hydrogen planiraju gradnju postrojenja za vodonik u Albaniji

Saipem Alboran Hydrogen vodonik albanija

Slika: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

12.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Saipem i Alboran Hydrogen potpisali su Memorandum o razumevanju (MoU) za zajednički razvoj i izgradnju pet postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika primenom elektrolize. Tri bi bila smeštena u Italiji, a preostala dva u Sredozemlju.

Italijanske kompanije Saipem i Alboran Hydrogen će raditi na razvoju centra za zeleni vodonik smeštenog u Pulji (Italija), koji će činiti tri postrojenja na teritorijama gradova Brindizi, Taranto i Fođa uz učešće Nacionalnog okruga za energetsku tehnologiju (Distretto Tecnologico Nazionale dell’Energia), La Sapienza univerziteta, Univerziteta Salento i Istraživačkog centra Brindizi (Cittadella della Ricerca di Brindisi).

Ova inicijativa uklapa se u ciljeve postavljene italijanskim nacionalnim planom za oporavak i otpornost, koji će se finansirati iz fondova Evropske unije.

U Italiji su predviđena tri postrojenja u mestima Brindizi, Taranto i Fođa

Sporazum, takođe, uključuje razvoj i izgradnju dva dodatna postrojenja u Sredozemlju, u Albaniji i Maroku. U pogonu u Maroku trebalo bi da se proizvodi amonijak iz zelenog vodonika, saopštio je Saipem.

Saipem će, kako se navodi u memorandumu, biti zadužen za inženjering, nabavku i izgradnju postrojenja.

Alboran Hydrogen, koji se bavi razvojem projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, biće zadužen za koordinaciju tehnoloških aspekata sa istraživačkim institutima, kao i za odobrenja za razvoj postrojenja i za ugovore o snabdevanja sa istraživačkim centrima i univerzitetima.

Ideja je da se razvije koncept projekta koji bi se izvozio u svet

Simone Pratesi, predsednik firme Alboran Hydrogen, rekao je da će im sporazum sa Saipemom omogućiti da razviju projekat za Pulju, s ciljem da taj koncept primene i u drugim zainteresovanim zemljama.

Maurizio Coratella, operativni direktor Saipema, istakao je da ovaj memorandum učvršćuje vodeću poziciju ove kompanije u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji i predstavlja važan korak razvoja zelenog vodonika u Italiji i u Mediteranu.

U narednim decenijama ova tehnologija predstavljaće novi horizont evolucije energije, dodala je Coratella.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. mart 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. mart 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

12. mart 2021. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. mart 2021. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka