OIE

Kineski MingYang razvija najveću vetroturbinu za elektrane na vodi na svetu

Kineski MingYang razvija najveću vetroturbinu za elektrane na vodi na svetu

MingYang Smart Energy

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

MingYang Smart Energy je zakazao početak komercijalne proizvodnje svoje turbine od 16 megavata za vetroelektrane na vodi za 2024. godinu. Ta kineska kompanija je saopštila da će njen sistem u razvoju, trenutno najveći na planeti u industriji energije iz vetra, moći da snabdeva po 20.000 domaćinstava strujom.

Brzi rast potražnje za električnom energijom iz obnovljivih izvora i smanjivanje troškova na polju tehnologije proizvodnje struje iz vetra podstakli su MingYang Smart Energy da izradi koncepciju najveće i najjače vetroturbine na svetu. Kompanija sa sedištem u Džungšanu u kineskoj pokrajini Guangdung otkrila je plan da taj sistem od 16 megavata 2024. izbaci na tržište.

Model je nazvan MySE 16.0-242. Projektanti su primenili princip hibridnog prenosa i odlučili se za kompaktno rešenje, saopštila je kompanija. Vetroturbine za postrojenja na vodi su obično mnogo veće nego za vetroparkove na kopnu.

MingYang China world s largest offshore wind turbine
MingYang Smart Energy

Vetroturbina visoka 262 metra biće konstruisana tako da izdrži nalet tajfuna, tvrde u MingYang-u. Predvideli su rotor prečnika 242 metra i elise od po 118 metara, a oni bi pri okretanju zahvatali 4,6 hektara.

Samo jedan MySE 16.0-242 moći će da proizvede 80 gigavat-sati struje godišnje, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje 20.000 domaćinstava. Radi poređenja, to je 45 odsto više električne energije od učinka prethodnog modela u razvoju – MySE 11.0-203.

Vetroturbina i toranj visine 262 metra se projektuju tako da mogu da izdrže udar tajfuna

U poređenju s proizvodnjom struje iz uglja, jedan MySE 16.0-242 može da tokom svog životnog veka od 25 godina eliminiše 1,6 miliona tona emisija ugljen dioksida, stoji u objavi. On je prvi u MingYang-ovom portfelju za vetroelektrane na vodi sa sistemima od najmanje 15 megavata.

Ovaj proizvođač turbina je dodao da su mu aktivnosti koncentrisane na Evropu, Ameriku i region Azije i Pacifika. Prototip bi trebalo da bude završen sledeće godine i instaliran u prvoj polovini 2023, otkrivaju planovi.

Troškovi proizvodnje struje u vetroelektranama na vodi su na putu da do 2050. padnu 49 odsto, a u najboljem slučaju čak 64 procenta

U jednoj nedavnoj studiji piše da su troškovi proizvodnje struje u vetroelektranama na vodi na putu da do 2050. padnu 49 odsto, a u najboljem slučaju čak 64 procenta. Kina je prošle godine instalirala polovinu svih turbina u tom segmentu na svetu.

GE Renewable Energy već ima prototip, visok 248 metara, svog modela Haliade-X. Konstruisan je za snagu od 12 do 14 megavata, a visina bi trebalo da stigne do 260 metara. Vestas radi na projektu vetroturbine od 15 megavata, a Siemens Gamesa namerava da stigne do tog kapaciteta s jednim svojim modelom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom