OIE

Kineski MingYang razvija najveću vetroturbinu za elektrane na vodi na svetu

Kineski MingYang razvija najveću vetroturbinu za elektrane na vodi na svetu

MingYang Smart Energy

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

MingYang Smart Energy je zakazao početak komercijalne proizvodnje svoje turbine od 16 megavata za vetroelektrane na vodi za 2024. godinu. Ta kineska kompanija je saopštila da će njen sistem u razvoju, trenutno najveći na planeti u industriji energije iz vetra, moći da snabdeva po 20.000 domaćinstava strujom.

Brzi rast potražnje za električnom energijom iz obnovljivih izvora i smanjivanje troškova na polju tehnologije proizvodnje struje iz vetra podstakli su MingYang Smart Energy da izradi koncepciju najveće i najjače vetroturbine na svetu. Kompanija sa sedištem u Džungšanu u kineskoj pokrajini Guangdung otkrila je plan da taj sistem od 16 megavata 2024. izbaci na tržište.

Model je nazvan MySE 16.0-242. Projektanti su primenili princip hibridnog prenosa i odlučili se za kompaktno rešenje, saopštila je kompanija. Vetroturbine za postrojenja na vodi su obično mnogo veće nego za vetroparkove na kopnu.

MingYang China world s largest offshore wind turbine
MingYang Smart Energy

Vetroturbina visoka 262 metra biće konstruisana tako da izdrži nalet tajfuna, tvrde u MingYang-u. Predvideli su rotor prečnika 242 metra i elise od po 118 metara, a oni bi pri okretanju zahvatali 4,6 hektara.

Samo jedan MySE 16.0-242 moći će da proizvede 80 gigavat-sati struje godišnje, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje 20.000 domaćinstava. Radi poređenja, to je 45 odsto više električne energije od učinka prethodnog modela u razvoju – MySE 11.0-203.

Vetroturbina i toranj visine 262 metra se projektuju tako da mogu da izdrže udar tajfuna

U poređenju s proizvodnjom struje iz uglja, jedan MySE 16.0-242 može da tokom svog životnog veka od 25 godina eliminiše 1,6 miliona tona emisija ugljen dioksida, stoji u objavi. On je prvi u MingYang-ovom portfelju za vetroelektrane na vodi sa sistemima od najmanje 15 megavata.

Ovaj proizvođač turbina je dodao da su mu aktivnosti koncentrisane na Evropu, Ameriku i region Azije i Pacifika. Prototip bi trebalo da bude završen sledeće godine i instaliran u prvoj polovini 2023, otkrivaju planovi.

Troškovi proizvodnje struje u vetroelektranama na vodi su na putu da do 2050. padnu 49 odsto, a u najboljem slučaju čak 64 procenta

U jednoj nedavnoj studiji piše da su troškovi proizvodnje struje u vetroelektranama na vodi na putu da do 2050. padnu 49 odsto, a u najboljem slučaju čak 64 procenta. Kina je prošle godine instalirala polovinu svih turbina u tom segmentu na svetu.

GE Renewable Energy već ima prototip, visok 248 metara, svog modela Haliade-X. Konstruisan je za snagu od 12 do 14 megavata, a visina bi trebalo da stigne do 260 metara. Vestas radi na projektu vetroturbine od 15 megavata, a Siemens Gamesa namerava da stigne do tog kapaciteta s jednim svojim modelom.

Komentara: (1)
Milija Stojanović / 15.11.2023.

Gospodo imamo patentiran vetro generator ROTOR SA SAPODEŠAVAJUĆIIM LOPATICAMA koj može da bude i vetro generator i rotor za hidro centrale Bolji je od vetro turbina 80% a od turbina za hidro centrale 60% . Imao i duge pronalaske koji su patentirani. Milija Stojanović tel +381 61 252 44 74
Imami i zelni vodonik sa svojim izvorom energije.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. avgust 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.