OIE

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Foto: Thomas Coker on Unsplash

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu. To je najveća solarna elektrana u Sloveniji.

Hidrocentrala Brežice je dobila svoj četvrti segment, ali to nije još jedan agregat iste vrste, već fotonaponski sistem od šest megavata. Zajedno sada čine hibridnu elektranu jer je operater, firma Hidroelektrarne na spodnji Savi, objavila da je kombinovala ova dva izvora. Solarni pogon je postavljen na odlagalištu sedimenta, pored akumulacije.

Brežice su kod granice sa Hrvatskom. Novo fotonaponsko postrojenje je najveće u Sloveniji. Takođe je jedino koje je povezano na mrežu napona 110 kilovolti, prenosi Energetika.net.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 6,8 gigavat-sati

Solarna elektrana FEBR-D3 omogućava veću fleksibilnost u proizvodnji struje, kažu u HESS-u, kojeg kontrolišu državne kompanije HSE i GEN. Godišnja proizvodnja je procenjena na 6,8 gigavat-sati.

Pogon je završen u novembru, a privremeno priključenje na mrežu je odobreno narednog meseca. HESS je otkrio da početak regularnog rada očekuje u roku od dva meseca. Brežice, koje su pored istoimenog gradića, sagrađene su 2017. i imaju kapacitet od 47,4 megavata.

Kompanija razrađuje i planove za priključivanje baterija za skladištenje energije u okviru svojih elektrana. Ona upravlja hidrocentralama na donjem toku Save u Sloveniji.

Dosad je najveće fotonaponsko postrojenje u zemlji bilo HSE-ovo Prapretno, sa svoja tri megavata. Međutim, predviđeno je da se proširi i do 13 megavata. Drugi operater hidrocentrala, DEM, izgradio je prvi deo svog solarnog parka kod elektrane Zlatoličje.

Hidroelektrana Brežice je u rad puštena 2017. i ima kapacitet od 47,4 megavata

Što se tiče ostatka područja koje pokriva Balkan Green Energy News, albanska državna elektroprivreda KESH razvija projekat kompleksne hibridne elektrane čija je osnovna komponenta hidrocentrala Vau i Dejës. Dosad je izgrađena jedna solarna elektrana na brani, a kompanija želi da na akumulaciono jezero postavi plutajuće fotonaponsko postrojenje. U razmatranju je i mogućnost podizanja vetroparka.

Hibridni sistem Donji Kalekoj (Aşağı Kaleköy) u Turskoj se sastoji od hidroelektrane od 510 megavata i solarne elektrane snage 80 megavata. Vlasnik, Cengiz Holding, želi da u tu kombinaciju doda vetroelektranu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

2. februar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

2. februar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

2. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

2. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta