OIE

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Foto: Thomas Coker on Unsplash

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu. To je najveća solarna elektrana u Sloveniji.

Hidrocentrala Brežice je dobila svoj četvrti segment, ali to nije još jedan agregat iste vrste, već fotonaponski sistem od šest megavata. Zajedno sada čine hibridnu elektranu jer je operater, firma Hidroelektrarne na spodnji Savi, objavila da je kombinovala ova dva izvora. Solarni pogon je postavljen na odlagalištu sedimenta, pored akumulacije.

Brežice su kod granice sa Hrvatskom. Novo fotonaponsko postrojenje je najveće u Sloveniji. Takođe je jedino koje je povezano na mrežu napona 110 kilovolti, prenosi Energetika.net.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 6,8 gigavat-sati

Solarna elektrana FEBR-D3 omogućava veću fleksibilnost u proizvodnji struje, kažu u HESS-u, kojeg kontrolišu državne kompanije HSE i GEN. Godišnja proizvodnja je procenjena na 6,8 gigavat-sati.

Pogon je završen u novembru, a privremeno priključenje na mrežu je odobreno narednog meseca. HESS je otkrio da početak regularnog rada očekuje u roku od dva meseca. Brežice, koje su pored istoimenog gradića, sagrađene su 2017. i imaju kapacitet od 47,4 megavata.

Kompanija razrađuje i planove za priključivanje baterija za skladištenje energije u okviru svojih elektrana. Ona upravlja hidrocentralama na donjem toku Save u Sloveniji.

Dosad je najveće fotonaponsko postrojenje u zemlji bilo HSE-ovo Prapretno, sa svoja tri megavata. Međutim, predviđeno je da se proširi i do 13 megavata. Drugi operater hidrocentrala, DEM, izgradio je prvi deo svog solarnog parka kod elektrane Zlatoličje.

Hidroelektrana Brežice je u rad puštena 2017. i ima kapacitet od 47,4 megavata

Što se tiče ostatka područja koje pokriva Balkan Green Energy News, albanska državna elektroprivreda KESH razvija projekat kompleksne hibridne elektrane čija je osnovna komponenta hidrocentrala Vau i Dejës. Dosad je izgrađena jedna solarna elektrana na brani, a kompanija želi da na akumulaciono jezero postavi plutajuće fotonaponsko postrojenje. U razmatranju je i mogućnost podizanja vetroparka.

Hibridni sistem Donji Kalekoj (Aşağı Kaleköy) u Turskoj se sastoji od hidroelektrane od 510 megavata i solarne elektrane snage 80 megavata. Vlasnik, Cengiz Holding, želi da u tu kombinaciju doda vetroelektranu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. februar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

2. februar 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

2. februar 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

2. februar 2023. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research