x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Prva plutajuća solarna elektrana od 260W testirana u Turskoj

10.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Prva plutajuća solarna elektrana od 260W testirana u Turskoj

Prva plutajuća solarna elektrana u Turskoj je počela sa radom 4. avgusta 2017. na jezeru Bujukčekmedže nedaleko od Istanbula kao probni projekat koji bi mogao da vodi do više sličnih elektrana na vodenim površinama širom te zemlje. Plutajuća elektrana snage 250 kW je zajednički projekat gradskih komunalnih kompanija Istanbul Energy i Vodovod i kanalizacija (ISKI) koja je raspisala tender za izvođenje projekta u avgustu 2016. godine.

U plutajuće površine elektrane je ugrađeno 960 modula od po 60 solarnih ćelija snage od po 260W.

Još dve slične plutajuće solarne elektrane su u fazi ispitivanja na drugim vodenim površinama na području Istanbula da bi stručnjaci mogli da steknu uvid u brzinu isparavanja i kvalitet vode, sakupljanje algi na modulima i moguće nivoe proizvodnje energije.

U saopštenju ISKI se kaže da bi ovakvih plutajućih sistema moglo da bude više na području grada u zavisnosti od rezultat probne faze solarne elektrane i ispitivanja na drugim vodenim površinama. Gradske vlasti su saopštile da treba naći načina da se smanji isparavanje sa vodenih površina tokom leta da bi se povećala proizvodnja struje za potrošače u gradu.

Generalni sekretar centralne gradske opštine Istanbula Hajri Barač je izjavio povodom početka rada plutajuće elektrane da gradske vlasti žele da proizvode energiju za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora. Gradske vlasti su u saopštenju precizirale da im je cilj da dostignu nivo proizvodnje koja zadovoljava 55 odsto potreba grada za energijom do 2023. godine.

U saopštenju se dodaje da gradske vlasti planiraju da slične plutajuće elektrane postave na veštačkim jezerima kod brana Terkos i Omerli.

Plutajuće solarne i elektrane na vetar se testiraju u Holandiji, Tajvanu i Singapuru a Kina, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija i Tajland imaju takve elektrane koje proizvode struju za nacionalne mreže.

Gradske vlasti Istanbula nisu u saopštenjima precizirali ko su proizvođaći plutajućih solarnih modula.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.