OIE

Prva plutajuća solarna elektrana od 260W testirana u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva plutajuća solarna elektrana u Turskoj je počela sa radom 4. avgusta 2017. na jezeru Bujukčekmedže nedaleko od Istanbula kao probni projekat koji bi mogao da vodi do više sličnih elektrana na vodenim površinama širom te zemlje. Plutajuća elektrana snage 250 kW je zajednički projekat gradskih komunalnih kompanija Istanbul Energy i Vodovod i kanalizacija (ISKI) koja je raspisala tender za izvođenje projekta u avgustu 2016. godine.

U plutajuće površine elektrane je ugrađeno 960 modula od po 60 solarnih ćelija snage od po 260W.

Još dve slične plutajuće solarne elektrane su u fazi ispitivanja na drugim vodenim površinama na području Istanbula da bi stručnjaci mogli da steknu uvid u brzinu isparavanja i kvalitet vode, sakupljanje algi na modulima i moguće nivoe proizvodnje energije.

U saopštenju ISKI se kaže da bi ovakvih plutajućih sistema moglo da bude više na području grada u zavisnosti od rezultat probne faze solarne elektrane i ispitivanja na drugim vodenim površinama. Gradske vlasti su saopštile da treba naći načina da se smanji isparavanje sa vodenih površina tokom leta da bi se povećala proizvodnja struje za potrošače u gradu.

Generalni sekretar centralne gradske opštine Istanbula Hajri Barač je izjavio povodom početka rada plutajuće elektrane da gradske vlasti žele da proizvode energiju za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora. Gradske vlasti su u saopštenju precizirale da im je cilj da dostignu nivo proizvodnje koja zadovoljava 55 odsto potreba grada za energijom do 2023. godine.

U saopštenju se dodaje da gradske vlasti planiraju da slične plutajuće elektrane postave na veštačkim jezerima kod brana Terkos i Omerli.

Plutajuće solarne i elektrane na vetar se testiraju u Holandiji, Tajvanu i Singapuru a Kina, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija i Tajland imaju takve elektrane koje proizvode struju za nacionalne mreže.

Gradske vlasti Istanbula nisu u saopštenjima precizirali ko su proizvođaći plutajućih solarnih modula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

10. avgust 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

10. avgust 2017. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

10. avgust 2017. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

10. avgust 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...