OIE

Turska: Do kraja 2016 godine 1% energije iz solarnih panela

solarna energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska planira da tokom 2017. godine ukupan kapacitet instaliranih solarnih panela za proizvodnju električne energije dostigne 2.000 megavata (MW), izjavio je prvi čovek Uprave za obnovljive izvore energije.

Turska je tek nedavno ušla u „igru“ na tržištu solarne energije, rekao je Ozgur Can (Özgür Can), načenik Opšte uprave za obnovljive izvore energije (YGEM). „Ipak, tursko tržište je važno i atraktivno tržište, zato što se brzo razvija“, dodao je Can, govoreći na konferenciji SOLAR TR2016 u Istanbulu. U izjavi za agenciju Anadolija (Energy News Terminal), on je skrenuo pažnju na to da je „za dostizanje tog cilja neophodno imati predvidljivu politiku, zakone i tehnologije“.

Reči Ozgura Cana iz YGEM-a potvrđuju ranije najave Ministarstva energije i prirodnih resursa. Ministar Berat Albajrak (Berat Albayrak) u oktobru je najavio tender za izgradnju „najveće fotonaponske solarne elektrane na svetu, koja će označiti početak nove ere razvoja obnovljivih izvora energije u Turskoj.“

Instalisana snaga solarnih postrojenja u Turskoj bi, prema podacima YGEM-a, do kraja decembra 2016. godine trebalo da dostigne vrednost od 820 do 860 MW, što će činiti oko 1 odsto ukupno proizvedene energije. U oktobru je ukupan kapacitet instaliranih solarnih kapaciteta iznosio 745,7 MW, što je tri puta više u odnosu na 2015. godinu kada su kapaciteti iznosili 249 MW.

YGEM sprovedi tranziciju ka javnim  zgradama sa nultom potrošnjom energije do 2018. godine. Od 2020. gradiće se zgrade sa nultom potrošnjom energije, što bi trebalo da znači da te zgrade godišnje troše onoliko energije koliko  i proizvedu iz obnovljivih izvora energije instaliranih na samim objektima.

Udeo solarne električne energije u ukupnoj prozvednji energije u svetu treba da 2030. godine dostigne 13 odsto, u poređenju sa sadašnja 2 procenta, što otvara mogućnost da se u tom periodu udvostruče investicije u sektoru obnovljivih izvora energije, kaže Can.

Turska ima na raspolaganju ogroman potencijal solarne energije i u tom smislu joj predstoji svetla budućnost, rekao je Brus Daglas, predsedavajući organizacije Global Solar Council, koja koordinira rad organizacija za promociju solarne energije iz čitavog sveta. „U Turskoj postoji i ogroman potencijal solarne energije, ali i ogromna potražnja za istom. Važno je koliko brzo će se te mogućnosti i prilike koristiti i razvijati“, dodao je on.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

15. decembar 2016. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. decembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. decembar 2016. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. decembar 2016. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage