OIE

Turska: Do kraja 2016 godine 1% energije iz solarnih panela

solarna energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska planira da tokom 2017. godine ukupan kapacitet instaliranih solarnih panela za proizvodnju električne energije dostigne 2.000 megavata (MW), izjavio je prvi čovek Uprave za obnovljive izvore energije.

Turska je tek nedavno ušla u „igru“ na tržištu solarne energije, rekao je Ozgur Can (Özgür Can), načenik Opšte uprave za obnovljive izvore energije (YGEM). „Ipak, tursko tržište je važno i atraktivno tržište, zato što se brzo razvija“, dodao je Can, govoreći na konferenciji SOLAR TR2016 u Istanbulu. U izjavi za agenciju Anadolija (Energy News Terminal), on je skrenuo pažnju na to da je „za dostizanje tog cilja neophodno imati predvidljivu politiku, zakone i tehnologije“.

Reči Ozgura Cana iz YGEM-a potvrđuju ranije najave Ministarstva energije i prirodnih resursa. Ministar Berat Albajrak (Berat Albayrak) u oktobru je najavio tender za izgradnju „najveće fotonaponske solarne elektrane na svetu, koja će označiti početak nove ere razvoja obnovljivih izvora energije u Turskoj.“

Instalisana snaga solarnih postrojenja u Turskoj bi, prema podacima YGEM-a, do kraja decembra 2016. godine trebalo da dostigne vrednost od 820 do 860 MW, što će činiti oko 1 odsto ukupno proizvedene energije. U oktobru je ukupan kapacitet instaliranih solarnih kapaciteta iznosio 745,7 MW, što je tri puta više u odnosu na 2015. godinu kada su kapaciteti iznosili 249 MW.

YGEM sprovedi tranziciju ka javnim  zgradama sa nultom potrošnjom energije do 2018. godine. Od 2020. gradiće se zgrade sa nultom potrošnjom energije, što bi trebalo da znači da te zgrade godišnje troše onoliko energije koliko  i proizvedu iz obnovljivih izvora energije instaliranih na samim objektima.

Udeo solarne električne energije u ukupnoj prozvednji energije u svetu treba da 2030. godine dostigne 13 odsto, u poređenju sa sadašnja 2 procenta, što otvara mogućnost da se u tom periodu udvostruče investicije u sektoru obnovljivih izvora energije, kaže Can.

Turska ima na raspolaganju ogroman potencijal solarne energije i u tom smislu joj predstoji svetla budućnost, rekao je Brus Daglas, predsedavajući organizacije Global Solar Council, koja koordinira rad organizacija za promociju solarne energije iz čitavog sveta. „U Turskoj postoji i ogroman potencijal solarne energije, ali i ogromna potražnja za istom. Važno je koliko brzo će se te mogućnosti i prilike koristiti i razvijati“, dodao je on.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski