OIE

Turska gradi solarnu elektranu od 1 GW u Konji

1GW solar projekat Turska

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak najavio je izgradnju velike solarne elektrane u Konji, u centralnoj Anadoliji, Turska. U najavi, on je rekao da je reč o „navjećoj solarnoj elektrani na svetu koja će označiti novu eru obnovljive energije u Turskoj“.

Očekuje se da kompanije iz SAD, Kine i Evrope dostave svoje ponude za učešće na projektu koji bi u oblast Konje trebalo da privuče oko 1,3 milijarde dolara investicija.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 2.000 hektara, a nakon završetka trebalo bi da isporučuje 1,7 milijardi KWh što je dovoljno za snabdevanje oko 600.000 domaćinstava. U planu je da se proizvedena električna energija koristi za domaću upotrebu, ali i za izvoz.

Kompanije koje žele da učestvuju u projektu moraće da budu sposobne da izgrade postrojenja koja bi isporučivala najmanje 500 GW energije godišnje.

Vlada Turske obezbedila je garantovan otkup električne energije u vremenskom intervalu od 15 godina, ali očekuje da na projektu budu angažovani domaći ineženjeri i domaća tehnologija. Prve isporuke električne energije iz ove solarne elektrane trebalo bi da počnu već 2018. godine.

U isto vreme, Turska je najavila i izgradnju sličnog postrojenja ali za korišćenje energije vetra. Poziv za ponude za veliki vetropark biće upućen u prvom kvartalu 2017. godine.

Ranije je već objavljeno da će Islamska razvojna banka (IDB) obezbediti „značajnu finansijsku podršku za energetske projekte u Turskoj u narednih 10 godina“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

Hrvatska dobija 22 solarne elektrane na javnim objektima

28 септембра 2022 - Na javnim objektima u Hrvatskoj biće izgrađene 22 solarne elektrane ukupnog kapaciteta jednog megavata električne...

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

suzlon energy bh vetropark

Posle šest godina počela gradnja vetroparka Ivan sedlo u BiH

26 септембра 2022 - U gradnji će učestvovati isključivo domaće firme, odnosno građevinska operativa, firme za montažu, ispitivanje i puštanje u rad elektrane

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati