OIE

Turska gradi solarnu elektranu od 1 GW u Konji

1GW solar projekat Turska

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak najavio je izgradnju velike solarne elektrane u Konji, u centralnoj Anadoliji, Turska. U najavi, on je rekao da je reč o „navjećoj solarnoj elektrani na svetu koja će označiti novu eru obnovljive energije u Turskoj“.

Očekuje se da kompanije iz SAD, Kine i Evrope dostave svoje ponude za učešće na projektu koji bi u oblast Konje trebalo da privuče oko 1,3 milijarde dolara investicija.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 2.000 hektara, a nakon završetka trebalo bi da isporučuje 1,7 milijardi KWh što je dovoljno za snabdevanje oko 600.000 domaćinstava. U planu je da se proizvedena električna energija koristi za domaću upotrebu, ali i za izvoz.

Kompanije koje žele da učestvuju u projektu moraće da budu sposobne da izgrade postrojenja koja bi isporučivala najmanje 500 GW energije godišnje.

Vlada Turske obezbedila je garantovan otkup električne energije u vremenskom intervalu od 15 godina, ali očekuje da na projektu budu angažovani domaći ineženjeri i domaća tehnologija. Prve isporuke električne energije iz ove solarne elektrane trebalo bi da počnu već 2018. godine.

U isto vreme, Turska je najavila i izgradnju sličnog postrojenja ali za korišćenje energije vetra. Poziv za ponude za veliki vetropark biće upućen u prvom kvartalu 2017. godine.

Ranije je već objavljeno da će Islamska razvojna banka (IDB) obezbediti „značajnu finansijsku podršku za energetske projekte u Turskoj u narednih 10 godina“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima