OIE

Turska gradi solarnu elektranu od 1 GW u Konji

1GW solar projekat Turska

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak najavio je izgradnju velike solarne elektrane u Konji, u centralnoj Anadoliji, Turska. U najavi, on je rekao da je reč o „navjećoj solarnoj elektrani na svetu koja će označiti novu eru obnovljive energije u Turskoj“.

Očekuje se da kompanije iz SAD, Kine i Evrope dostave svoje ponude za učešće na projektu koji bi u oblast Konje trebalo da privuče oko 1,3 milijarde dolara investicija.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 2.000 hektara, a nakon završetka trebalo bi da isporučuje 1,7 milijardi KWh što je dovoljno za snabdevanje oko 600.000 domaćinstava. U planu je da se proizvedena električna energija koristi za domaću upotrebu, ali i za izvoz.

Kompanije koje žele da učestvuju u projektu moraće da budu sposobne da izgrade postrojenja koja bi isporučivala najmanje 500 GW energije godišnje.

Vlada Turske obezbedila je garantovan otkup električne energije u vremenskom intervalu od 15 godina, ali očekuje da na projektu budu angažovani domaći ineženjeri i domaća tehnologija. Prve isporuke električne energije iz ove solarne elektrane trebalo bi da počnu već 2018. godine.

U isto vreme, Turska je najavila i izgradnju sličnog postrojenja ali za korišćenje energije vetra. Poziv za ponude za veliki vetropark biće upućen u prvom kvartalu 2017. godine.

Ranije je već objavljeno da će Islamska razvojna banka (IDB) obezbediti „značajnu finansijsku podršku za energetske projekte u Turskoj u narednih 10 godina“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane