OIE

Turska gradi solarnu elektranu od 1 GW u Konji

1GW solar projekat Turska

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak najavio je izgradnju velike solarne elektrane u Konji, u centralnoj Anadoliji, Turska. U najavi, on je rekao da je reč o „navjećoj solarnoj elektrani na svetu koja će označiti novu eru obnovljive energije u Turskoj“.

Očekuje se da kompanije iz SAD, Kine i Evrope dostave svoje ponude za učešće na projektu koji bi u oblast Konje trebalo da privuče oko 1,3 milijarde dolara investicija.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 2.000 hektara, a nakon završetka trebalo bi da isporučuje 1,7 milijardi KWh što je dovoljno za snabdevanje oko 600.000 domaćinstava. U planu je da se proizvedena električna energija koristi za domaću upotrebu, ali i za izvoz.

Kompanije koje žele da učestvuju u projektu moraće da budu sposobne da izgrade postrojenja koja bi isporučivala najmanje 500 GW energije godišnje.

Vlada Turske obezbedila je garantovan otkup električne energije u vremenskom intervalu od 15 godina, ali očekuje da na projektu budu angažovani domaći ineženjeri i domaća tehnologija. Prve isporuke električne energije iz ove solarne elektrane trebalo bi da počnu već 2018. godine.

U isto vreme, Turska je najavila i izgradnju sličnog postrojenja ali za korišćenje energije vetra. Poziv za ponude za veliki vetropark biće upućen u prvom kvartalu 2017. godine.

Ranije je već objavljeno da će Islamska razvojna banka (IDB) obezbediti „značajnu finansijsku podršku za energetske projekte u Turskoj u narednih 10 godina“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

25. oktobar 2016. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

25. oktobar 2016. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

25. oktobar 2016. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

25. oktobar 2016. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey