OIE

Islamska banka za razvoj finansira energetski sektor u Turskoj

islamska banka za razvoj

Slika: http://aaenergyterminal.com

Objavljeno

11.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetski projekti u Turskoj jedan su od ključnih razvojnih sektora Islamske banke za razvoj (IDB), i mogu očekivati „značajnu finansijsku podršku u narednih 10 godina“, rekao je Salah Jelassi, direktor IDB-a za Tursku u intervjuu za agenciju Anadolu.

„Poslednjih godina IDB je obezbedio 540 miliona dolara za energetske projekte u privatnom sektoru, čime je podržao investicije vredne preko dve milijarde dolara“. Većina ovih investicija bili su u sektoru obnovljive energije, dok je ostatak korišćen za unapređenje energetske efikasnosti u industrijskim postrojenjima“, pojasnio je on.

Kao direktan rezultat ovih investicija izgrađene su nove elektrane ukupne snage 600 MW. IDB najavljuje „inovativniju finansijsku paradigmu“ jer očekuje dalji porast interesovanja u sektorima obnovljive energije i energetske efikasnosti u Turskoj, ali i u sektorima proizvodnje, distribucije, akumulacije i elektro i gasnih sistema.

„Banka će nastaviti da podržava nove investicije u solarnu i energiju vetra u Turskoj, bilo kroz javne institucije, bilo kroz lokalne finansijske posrednike, pa čak i direktno“, najavio je Jelassi.

On je podvukao značaj opreme i tehnologije koja se koristi za elektrane za obnovljivu energiju:

„Veoma je važno da Turska uspe da razvije proizvodnju elektro-mašinske opreme koja se koristi za igradnju solarnih elektrana i vetroparkova. To će takođe pomoći državi da unapredi svoje makroekonomske indikatore, ali i da joj omogući prednosti na tržištu održivosti“, zaključio je Jelass za Anadolu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

11. oktobar 2016. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

11. oktobar 2016. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

11. oktobar 2016. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

11. oktobar 2016. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto