OIE

Prva plutajuća solarna elektrana od 250 kW testirana u Turskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva plutajuća solarna elektrana u Turskoj je počela sa radom 4. avgusta 2017. na jezeru Bujukčekmedže nedaleko od Istanbula kao probni projekat koji bi mogao da vodi do više sličnih elektrana na vodenim površinama širom te zemlje. Plutajuća elektrana snage 250 kW je zajednički projekat gradskih komunalnih kompanija Istanbul Energy i Vodovod i kanalizacija (ISKI) koja je raspisala tender za izvođenje projekta u avgustu 2016. godine.

U plutajuće površine elektrane je ugrađeno 960 modula od po 60 solarnih ćelija snage od po 260 W.

Još dve slične plutajuće solarne elektrane su u fazi ispitivanja na drugim vodenim površinama na području Istanbula da bi stručnjaci mogli da steknu uvid u brzinu isparavanja i kvalitet vode, sakupljanje algi na modulima i moguće nivoe proizvodnje energije.

U saopštenju ISKI se kaže da bi ovakvih plutajućih sistema moglo da bude više na području grada u zavisnosti od rezultat probne faze solarne elektrane i ispitivanja na drugim vodenim površinama. Gradske vlasti su saopštile da treba naći načina da se smanji isparavanje sa vodenih površina tokom leta da bi se povećala proizvodnja struje za potrošače u gradu.

Generalni sekretar centralne gradske opštine Istanbula Hajri Baračli je izjavio povodom početka rada plutajuće elektrane da gradske vlasti žele da proizvode energiju za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora. Gradske vlasti su u saopštenju precizirale da im je cilj da dostignu nivo proizvodnje koja zadovoljava 55 odsto potreba grada za energijom do 2023. godine.

U saopštenju se dodaje da gradske vlasti planiraju da slične plutajuće elektrane postave na veštačkim jezerima kod brana Terkos i Omerli.

Plutajuće solarne i elektrane na vetar se testiraju u Holandiji, Tajvanu i Singapuru a Kina, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija i Tajland imaju takve elektrane koje proizvode struju za nacionalne mreže.

Gradske vlasti Istanbula nisu u saopštenjima precizirali ko su proizvođaći plutajućih solarnih modula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

10. avgust 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. avgust 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. avgust 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.