Životna sredina

Investitor tužio Crnu Goru za čak 9,2 miliona evra za neizgrađenu malu hidroelektranu

U Crnoj Gori tužba protiv države za mini hidroelektranu i raskidi ugovora o koncesiji

Foto: Jamie Nakamura / Pixabay

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je donela odluku o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana Crnja, Ljubaštica i Crni potok. Za to vreme konzorcijum investitora traži odštetu od 9,2 miliona evra za neizgrađenu mini hidroelektranu na Murinskoj rijeci, zbog izmakle dobiti i štete, kako su naveli tužitelji.

Zbog neizgrađene mini hidroelektrane na Murinskoj rijeci u Crnoj Gori, investitori traže odštetu od države u iznosu 9,2 miliona evra. Konzorcijum Elektrotehna – Industriaimport – Industriaimpeks zahteva za izmaklu dobit za 26 godina proizvodnje 7,2 miliona evra, za stvarnu štetu 1,7 miliona, a za nematerijalnu 342.000 evra.

U tužbi se navodi da je konzorcijum sa radovima započeo u junu 2017. godine, ali da je sedmicu kasnije naišao na otpor lokalnog stanovništva na koji vlada nije regovala, prenosi podgorička Pobjeda.

Investitor tuži državu i za izmaklu dobit

S druge strane, država negira krivicu, navodeći da konzorcijumu ni u jednom momentu nije sporila pravo da koristi vodotok Murinske rijeke. U vladi kažu da rešavanje problema sa meštanima nije bila njihova obaveza, već da je to poslovni rizik konzorcijuma i da je on mogao zaštitu svojih prava da traži pred sudom.

Država je investitoru dozvolila prolongiranje rokova i omogućila nastavak realizacije, iako je kasnio sa izgradnjom i dostavljanjem garancije, navodi Pobjeda.

Ukinute još tri koncesije

Nakon upornog protivljenja i apela lokalne zajednice i organizacija za zaštitu prirode da se hitno preispitaju odluke o koncesijama, ugovori za tri postrojenja su konačno raskinuta i tri vodotoka u Kraljskim Barama u opštini Kolašin su sačuvana.

„Iskrene čestitke mještanima Bara Kraljskih na istrajnosti da očuvaju naša zajednička dobra, kao i građanima, aktivistima, organizacijama i svima koji pružali podršku njihovoj 18-mjesečnoj borbi i doprinijeli da se sačuvaju naši prirodni biseri“, saopštila je inicijativa Odbranimo rijeke Crne Gore.

Predlog o ukidanju koncesija podnelo je Ministarstvo kapitalnih investicija, a vlada je takođe usvojila i zaključak kojim je naložila resornom ministarstvu da pokrene postupak raskida ugovora o koncesiji i za malu hidrelektranu Skrbuša, na delu vodotoka Skrbuša. U resornom ministarstvu su naveli da ovim nastavljaju da ispunjavaju data obećanja.

Da podsetimo, Crna Gora je zaustavila izdavanje koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, dok se ne revidiraju svi ugovori o koncesijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura