OIE

Enel napušta Rumuniju, sve njegove firme kupuje grčki PPC

Enel napusta Rumuniju firme kupuje grcki PPC

Foto: oto: Molekuel / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/legalcode

Objavljeno

09.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Enel je potpisao sporazum o prodaji svog celokupnog poslovanja u Rumuniji kompaniji Public Power Corp. za 1,26 milijardi evra. U ruke grčkog proizvođača uglja i električne energije takođe prelazi 300 miliona evra duga, a manjinski udeli u firmama koje kupuje procenjeni su na 350 miliona evra.

U svojoj prvoj većoj ekspanziji van granica matične zemlje, Public Power Corp. ili PPC preuzima sve poslovne aktivnosti italijanske kompanije Enel. Dogovor je pao nakon dugih pregovora.

Grčka elektroprivreda, koju vlada kontroliše kroz manjinski udeo, pristala je da plati 1,26 milijardi evra, po računici po kojoj je meta preuzimanja procenjena na ukupno 1,9 milijardi evra. Enel je objasnio da u transakciju ulazi 300 miliona evra iz stavke dugovanja, kredita i sličnih obaveza te manjinski udeli u firmama vredni 350 miliona evra, u zaokruženim brojkama.

Dve trećine transakcije će biti pokrivene iz zajmova

PPC je otkrio da će 800 miliona evra biti pokriveno iz kredita na pet godina od 485 miliona evra kojeg je obezbedio od grčkih banaka i još 315 miliona evra od međunarodnih zajmodavaca. Ostatak bi bila sopstvena sredstva.

Očekuje se da će preuzimanje biti dovršeno „do trećeg kvartala“, u zavisnosti od odobrenja regulatornih tela, saopštile su obe kompanije. Enel je pre mesec dana objavio da očekuje da se akvizicija obavi do kraja juna. Konačna suma bi mogla da bude veća od navedene zbog klauzule za deo poslovanja u sektoru snabdevanja.

Inače, generalni direktor PPC-ja Georgios Stasis je vodio Enelovo poslovanje u Rumuniji od 2016. do 2019. godine. Najnoviji potez se uklapa u kompanijinu strategiju sprovođenja akvizicija i traženja pogodnih poslovnih prilika u Jugoistočnoj Evropi, naročito u Rumuniji i Bugarskoj.

Kad isplati Enel, PPC dobija elektrodistribuciju, snabdevanje, zelene megavate, portfelj energetskih usluga

Enel je druga kompanija u oblasti distribucije električne energije u Rumuniji, sa tri firme u kojima je većinski vlasnik: E-distribuție Muntenia (koja pokriva i Bukurešt), E-distribuție Banat and E-distribuție Dobrogea. Drže 35 odsto tržišta, objavio je PPC. Poslednja je nadležna za pokrajinu Dobrudžu.

Osim toga je najveći snabdevač električnom energijom: u preduzeću Enel Energie Muntenia ima udeo od 78 procenata, a u Enel Energie 51 odsto. Udeo u Rumuniji im je ukupno 16 procenata. Obe takođe snabdevaju gasom.

PPC, poznat i po grčkom akronimu DEI, jedini je distributer električne energije na matičnom tržištu, a u snabdevanju ima udeo od 63 odsto.

Podružnica Enel-X razvija mrežu punjača za električna vozila kroz svoju marku Enel X Way i nudi energetske usluge.

Enel u Rumuniji razvija projekte solarnih parkova i vetroelektrana zbirne snage 5,4 gigavata

Poslovanje u sektoru energije iz obnovljivih izvora čini osam vetroparkova od ukupno 499 megavata i četiri solarne elektrane zbirne snage 36 megavata. U pripremi je sedam projekata iz vetra (2,3 gigavata) i 11 fotonaponskih pogona (3,1 gigavat).

„Prodajom celokupne svoje aktivnosti u Rumuniji nastavljamo da implementiramo plan prodaje aktive koji je najavljen tokom prezentacije Enelovog strateškog plana 2023-2025.“, izjavio je generalni direktor i generalni menadžer Enel grupe Frančesko Starače.

Italijanski energetski gigant je ranije saopštio da će se usredsrediti na poslovanje u matičnoj zemlji, Španiji, Sjedinjenim Državama, Brazilu, Čileu i Kolumbiji. Priprema se za prodaju delova ili celog poslovanja u Grčkoj, Argentini i Peruu.

Po nezvaničnim izveštajima iz medija, za grčku ispostavu su zainteresovani australijski Macquarie, koji već drži 49 odsto operatora distributivnog sistema električne energije u Grčkoj – Hedno ili Deddie, zatim KKR, State Grid Corp. of China (vlasnik udela od 24 odsto u nacionalnom operatoru prenosnog sistema IPTO, na grčkom Admie), Ardian iz Francuske i Antin Infrastructure Partners.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.