OIE

Enelov 3Sun postaje najveća fabrika solarnih panela u Evropi

Enelov 3Sun će postati najveći proizvođač solarnih panela u Evropi

Foto: Enel Green Power

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pogon 3Sun u Kataniji na Siciliji već je jedan od najvećih za proizvodnju solarnih panela u Evropi, a sada će učinak povećati za 15 puta. Ovo je ujedno jedina fabrika na kontinentu za masovnu proizvodnju dvostranih ploča, koje hvataju sunčevu svetlost s obe strane.

Odluka o proširenju pogona doneta je u januaru prošle godine. Ruska invazija na Ukrajinu, zbog koje su cene gasa u Evropi rekordno porasle, dala je dodatni podsticaj Evropskoj uniji da ubrza zelenu tranziciju i smanji zavisnost od ruskog gasa. Pored toga, takva ekspanzija će smanjiti oslanjanje na opremu uvezenu iz Kine, koja je najveća sila u tom sektoru.

„Procene rasta obnovljive energije za narednih nekoliko godina jasno su opravdanje za ulaganje u stvaranje domaćeg proizvodnog lanca, što predstavlja strateški potez za Italiju i Evropu, kako bi se uravnotežili zahtevi za energetskom sigurnošću i nezavisnošću sa zahtevima ekonomije, tržišta rada i životne sredine“, rekao je generalni direktor Enela Frančesko Starače.

Kapacitet od 400 megavata godišnje biće dostignut u septembru ove, a krajnji ciljani nivo do jula 2024. godine

Pogon trenutno može da proizvede do 200 megavata godišnje. Ogranak Enel Green Power solarne ćelije tamo proizvodi od 2010. godine. Proces proširenja fabrike sastojaće se od dve faze: kapacitet će biti udvostručen do septembra ove, a krajnji ciljani nivo, tri gigavata fotonaponskih panela, treba da bude dostignut do jula 2024. godine.

Enel će u pogonu 3SunGigafactory implementirati novu tehnologiju pod nazivom tandem. Ta rešenja će znatno nadmašiti efikasnost današnjih fotonaponskih ćelija, saopšteno je. Očekuje se 30 posto veća efikasnost i bolja pouzdanost solarnih ploča.

U Kataniji se dvostrani odnosno bifacijalni paneli prave od ranije. Na zadnjoj strani uređaja struja se proizvodi korišćenjem refleksije, obično od sitnog belog kamena na tlu.

Ukupna investicija u dogradnju iznosi 600 miliona evra, uključujući do 188 miliona evra kroz grantove od Evropske komisije iz Mehanizma za oporavak i otpornost i Inovacionog fonda. Projekat je poznat i pod imenom TANGO (iTaliAN Giga factOry).

Britanska kompanija NextEnergy Capital je u veoma dobroj poziciji da kupi manjinski udeo

Enel je objavio da je ušao u ekskluzivne pregovore o prodaji udela u fabrici 3Sun, a Rojters je saznao da je najperspektivniji investitor za kupovinu manjinskog paketa britanska kompanija NextEnergy Capital.

Buduća gigafabrika deo je plana Italije da „postane energetski centar Evrope“, rekao je ministar životne sredine i energetske bezbednosti Đilberto Piketo Fratin. Biće direktno otvoreno oko 900 radnih mesta, a indirektno još hiljadu, navodi Enel.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.