OIE

Enelov 3Sun postaje najveća fabrika solarnih panela u Evropi

Enelov 3Sun će postati najveći proizvođač solarnih panela u Evropi

Foto: Enel Green Power

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pogon 3Sun u Kataniji na Siciliji već je jedan od najvećih za proizvodnju solarnih panela u Evropi, a sada će učinak povećati za 15 puta. Ovo je ujedno jedina fabrika na kontinentu za masovnu proizvodnju dvostranih ploča, koje hvataju sunčevu svetlost s obe strane.

Odluka o proširenju pogona doneta je u januaru prošle godine. Ruska invazija na Ukrajinu, zbog koje su cene gasa u Evropi rekordno porasle, dala je dodatni podsticaj Evropskoj uniji da ubrza zelenu tranziciju i smanji zavisnost od ruskog gasa. Pored toga, takva ekspanzija će smanjiti oslanjanje na opremu uvezenu iz Kine, koja je najveća sila u tom sektoru.

„Procene rasta obnovljive energije za narednih nekoliko godina jasno su opravdanje za ulaganje u stvaranje domaćeg proizvodnog lanca, što predstavlja strateški potez za Italiju i Evropu, kako bi se uravnotežili zahtevi za energetskom sigurnošću i nezavisnošću sa zahtevima ekonomije, tržišta rada i životne sredine“, rekao je generalni direktor Enela Frančesko Starače.

Kapacitet od 400 megavata godišnje biće dostignut u septembru ove, a krajnji ciljani nivo do jula 2024. godine

Pogon trenutno može da proizvede do 200 megavata godišnje. Ogranak Enel Green Power solarne ćelije tamo proizvodi od 2010. godine. Proces proširenja fabrike sastojaće se od dve faze: kapacitet će biti udvostručen do septembra ove, a krajnji ciljani nivo, tri gigavata fotonaponskih panela, treba da bude dostignut do jula 2024. godine.

Enel će u pogonu 3SunGigafactory implementirati novu tehnologiju pod nazivom tandem. Ta rešenja će znatno nadmašiti efikasnost današnjih fotonaponskih ćelija, saopšteno je. Očekuje se 30 posto veća efikasnost i bolja pouzdanost solarnih ploča.

U Kataniji se dvostrani odnosno bifacijalni paneli prave od ranije. Na zadnjoj strani uređaja struja se proizvodi korišćenjem refleksije, obično od sitnog belog kamena na tlu.

Ukupna investicija u dogradnju iznosi 600 miliona evra, uključujući do 188 miliona evra kroz grantove od Evropske komisije iz Mehanizma za oporavak i otpornost i Inovacionog fonda. Projekat je poznat i pod imenom TANGO (iTaliAN Giga factOry).

Britanska kompanija NextEnergy Capital je u veoma dobroj poziciji da kupi manjinski udeo

Enel je objavio da je ušao u ekskluzivne pregovore o prodaji udela u fabrici 3Sun, a Rojters je saznao da je najperspektivniji investitor za kupovinu manjinskog paketa britanska kompanija NextEnergy Capital.

Buduća gigafabrika deo je plana Italije da „postane energetski centar Evrope“, rekao je ministar životne sredine i energetske bezbednosti Đilberto Piketo Fratin. Biće direktno otvoreno oko 900 radnih mesta, a indirektno još hiljadu, navodi Enel.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

8. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

8. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

8. februar 2023. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

8. februar 2023. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope