OIE

Enelov 3Sun postaje najveća fabrika solarnih panela u Evropi

Enelov 3Sun će postati najveći proizvođač solarnih panela u Evropi

Foto: Enel Green Power

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pogon 3Sun u Kataniji na Siciliji već je jedan od najvećih za proizvodnju solarnih panela u Evropi, a sada će učinak povećati za 15 puta. Ovo je ujedno jedina fabrika na kontinentu za masovnu proizvodnju dvostranih ploča, koje hvataju sunčevu svetlost s obe strane.

Odluka o proširenju pogona doneta je u januaru prošle godine. Ruska invazija na Ukrajinu, zbog koje su cene gasa u Evropi rekordno porasle, dala je dodatni podsticaj Evropskoj uniji da ubrza zelenu tranziciju i smanji zavisnost od ruskog gasa. Pored toga, takva ekspanzija će smanjiti oslanjanje na opremu uvezenu iz Kine, koja je najveća sila u tom sektoru.

„Procene rasta obnovljive energije za narednih nekoliko godina jasno su opravdanje za ulaganje u stvaranje domaćeg proizvodnog lanca, što predstavlja strateški potez za Italiju i Evropu, kako bi se uravnotežili zahtevi za energetskom sigurnošću i nezavisnošću sa zahtevima ekonomije, tržišta rada i životne sredine“, rekao je generalni direktor Enela Frančesko Starače.

Kapacitet od 400 megavata godišnje biće dostignut u septembru ove, a krajnji ciljani nivo do jula 2024. godine

Pogon trenutno može da proizvede do 200 megavata godišnje. Ogranak Enel Green Power solarne ćelije tamo proizvodi od 2010. godine. Proces proširenja fabrike sastojaće se od dve faze: kapacitet će biti udvostručen do septembra ove, a krajnji ciljani nivo, tri gigavata fotonaponskih panela, treba da bude dostignut do jula 2024. godine.

Enel će u pogonu 3SunGigafactory implementirati novu tehnologiju pod nazivom tandem. Ta rešenja će znatno nadmašiti efikasnost današnjih fotonaponskih ćelija, saopšteno je. Očekuje se 30 posto veća efikasnost i bolja pouzdanost solarnih ploča.

U Kataniji se dvostrani odnosno bifacijalni paneli prave od ranije. Na zadnjoj strani uređaja struja se proizvodi korišćenjem refleksije, obično od sitnog belog kamena na tlu.

Ukupna investicija u dogradnju iznosi 600 miliona evra, uključujući do 188 miliona evra kroz grantove od Evropske komisije iz Mehanizma za oporavak i otpornost i Inovacionog fonda. Projekat je poznat i pod imenom TANGO (iTaliAN Giga factOry).

Britanska kompanija NextEnergy Capital je u veoma dobroj poziciji da kupi manjinski udeo

Enel je objavio da je ušao u ekskluzivne pregovore o prodaji udela u fabrici 3Sun, a Rojters je saznao da je najperspektivniji investitor za kupovinu manjinskog paketa britanska kompanija NextEnergy Capital.

Buduća gigafabrika deo je plana Italije da „postane energetski centar Evrope“, rekao je ministar životne sredine i energetske bezbednosti Đilberto Piketo Fratin. Biće direktno otvoreno oko 900 radnih mesta, a indirektno još hiljadu, navodi Enel.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

8. februar 2023. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

8. februar 2023. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

8. februar 2023. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

8. februar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru