Energetska kriza

Lideri EU se složili u načelu da ograniče skokove cena gasa

Lideri EU u nacelu ogranice skokove cena gasa

Foto: European Union

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropski savet je, u opštim crtama, izašao sa paketom mera neophodnim za ublažavanje energetske krize i tako ostavio mnogo posla nadležnim ministarstvima zemalja članica i Evropskoj komisiji. Najvažnija inicijativa je da se „ograniče epizode kada su cene gasa previsoke“, a efekat eventualnog limita za cene gasa za proizvodnju električne energije treba da se analizira.

Šefovi vlada i država članica Evropske unije ostvarili su skroman napredak na sastanku u Briselu u naporima da dogovore zajednički pristup u borbi protiv energetske krize i reformisanju tržišta energenata. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel priznao je da je to „krajnje ozbiljna, teška, kompleksna tema“ i naveo da treba da „sazri“ da bi mogao da se uredi „veoma snažan okvir“.

Posle nekoliko meseci pregovora, više se ne razmatra limitiranje veleprodajnih cena gasa a odustajanju je verovatno doprinela činjenica da su one pale za skoro dve trećine otkad su krajem avgusta dostigle istorijske rekorde. Predložena opcija je „privremeni dinamični koridor za cene prirodnog gasa pri transakcijama“.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nazvao zaključke „dobrim signalom solidarnosti“.

Mehanizam za korekcije na tržištu treba da ublaži oštre uspone cena

Lopta je ponovo vraćena ministrima i ministarkama energetike, koji se nalaze već 25. oktobra, i Evropskoj komisiji. Evropski savet je saopštio da od njih hitno očekuje „konkretne odluke“ o pomenutom ograničavanju raspona cena i „privremenom okviru EU za ograničavanje cena gasa za proizvodnju električne energije, uz analizu troškova i dobiti“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je da će lideri zemalja ponovo morati da razgovaraju o ovom pitanju ukoliko ministri ne nađu zajednički jezik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je da novi „mehanizam za korekcije na tržištu“ treba da „ograniči epizode kada su cene gasa previsoke“. Po njenom mišljenju, zaključcima je obezbeđena „veoma dobra i čvrsta mapa puta za nastavak rada“, u vidu „strateških smernica“ za sastavljanje predloga.

Električni miksevi država članica EU se razlikuju, pa treba proučiti efekat eventualnog ograničavanja cena gasa za proizvodnju električne energije

„Analiziraćemo finansijske posledice po one zemlje u kojima gas ima velik udeo u proizvodnji električne energije odnosno šta će se desiti ukoliko uvedemo limit za gas da bismo smanjili uticaj gasa na cenu električne energije“, kazala je novinarima Fon der Lajen. Naglasila je i da će kompanije moći da osnivaju konzorcijume za zajedničku kupovinu gasa da bi se „povećala zajednička snaga na tržištu“.

Lideri i liderke EU su se dogovorili da u okviru te platforme postave obavezujući cilj na 15 odsto potreba za skladištenje prirodnog gasa. Što se tiče ostalih inicijativa, usvojene su bez mnogo pojedinosti.

Za cene gasa treba da se uvede dopunsko referentno merilo jer ono postojeće, koje se ravna prema holandskom čvorištu TTF, najvećim delom oslikava stanje na polju gasa iz cevovoda, a sada raste udeo uvezenog tečnog prirodnog gasa, dodala je Fon der Lajen.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je pred sastanka da Evropski savet treba da uputi „veoma jasnu i odlučnu poruku“ o merama neophodnim za nastupajuću zimu i naredne dve. „Treba da razdvojimo te dve mere i postupke, inače nećemo biti spremni da podržimo svoju industriju i svoja domaćinstva“, podvukao je.

Zabrinutost zbog izvoženja subvencionisane struje

Evropskoj uniji je potreban i „dobro uravnotežen i zajednički pristup“ koji bi se odredio nakon analize tokova električne energije u zemlje u susedstvu tog 27-članog bloka, napomenula je Fon der Lajen. Na primer, Velika Britanija nema takav limit za cene gasa za elektrane, koji podrazumeva subvencije.

Francuska, Španija i Portugal su odlučili da rade na projektu podmorskog cevovoda za gas i vodonik između Barselone i Marselja

Lideri EU su pozvali na donošenje mera solidarnosti za slučaj poremećaja u isporukama gasa na nacionalnom, regionalnom i nivou unije, usled nedostatka bilateralnih sporazuma o solidarnosti.

Pored toga, Francuska, Španija i Portugal su se dogovorili da postave cevovod ispod mora od Barselone do Marselja kojim bi se prenosili gas i vodonik. Tim projektom su zamenili predlog za gasovod MidCat, koji je trebalo da ide preko Pirineja, budući da se Francuska izjasnila protiv njega.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

21. oktobar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

21. oktobar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

21. oktobar 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

21. oktobar 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže