Energetska kriza

Bez dogovora u EU o ograničavanju cene ruskog gasa

Bez dogovora EU ogranicavanju cene ruskog gasa

Foto: iStock

Objavljeno

10.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sastanku ministara i ministarki energetike u EU o planovima da se ograniče cene ruskog gasa nije bilo mnogo napretka. Države članice nisu uspele da osmisle mehanizam kojim bi se prevazišle razlike vezane za stepen zavisnosti njihovih privreda o tom gorivu.

Lopta je u dvorištu Evropske komisije i njene predsednice Ursule von der Leyen. Zakazan s velikim očekivanjima i izrazito hitan, sastanak ministara zaduženih za energetiku u zemljama članicama Evropske unije ipak je završen samo sa uopštenim preporukama za održavanje privrede stabilnom, ali i promenom pravca u pogledu mogućeg ograničavanja cene po ruskog gasa.

„Uspeli smo da se složimo oko jedinstvenog usmerenja za privremene hitne mere i da damo jasan zadatak komisiji da izađe sa čvrstim i opipljivim predlogom u roku od nekoliko dana. Uradićemo sve što je potrebno da pomognemo svojim građanima i kompanijama, koji se suočavaju s visokim cenama energenata“, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Síkela, koji je predsedavao sastanku, ali nije imao mnogo toga čime bi potkrepio svoje tvrdnje.

Pregovori izrodili samo smernice

Ministarke i ministri su za sada razgovarali o mogućim merama na nivou EU koje bi mogle da se primene na kratak rok. Ovlastili su Evropsku komisiju da sastavi predloge za ograničavanje prihoda proizvođača električne energije koji imaju niske troškove, za ograničavanje cene gasa (ne samo ruskog) i mere za koordinisano smanjenje potražnje za strujom i jačanje likvidnosti, saopštio je Evropski savet.

Evropskoj komisiji je naloženo da predloži mehanizam za ograničavanje cena gasa uopšte, a ne samo onog koji dolazi iz Rusije

Zvaničnici odgovorni za energetsku politiku zemalja EU predstavili su mere za pripremu za zimu. Evropski savet tvrdi da je blok 27 država potpuno spreman. Podzemne rezerve gasa su sada napunjene do 82,5 odsto kapaciteta i to mnogo pre propisanog roka za tu oblast, koji ističe 1. novembra.

Reforma tržišta električne energije došla tek do faze rasprave o porezu na ekstraprofit

Komisiji je naloženo da osmisli reformu tržišta kojom bi se presekla „povezanost skupog gasa i cena struje“, stoji u objavi. Ministri traže da se propiše skidanje dela profita energetskih kompanija, ali ne i mere za obaranje potražnje, što je zapravo ključni faktor, priznaju u savetu.

Cingolani: Veoma je teško pronaći srebrni metak

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani izjavio je da sve zemlje EU imaju različite energetske mikseve i mrežne kapacitete i dodao da je „veoma teško pronaći srebrni metak“. Naime, Mađarska, Češka i Nemačka su među državama koje su se oštro suprotstavile zamisli da se ograniče cene ruskog gasa, što odražava koliko su zavisne o tom gorivu, uprkos delimično optimističnom stavu Evropskog saveta.

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Péter Szijjártó ukazao je na pretnje iz Kremlja da će potpuno obustaviti isporuke gasa ukoliko limit bude važio samo za ruski gas.

„EU se trenutno suočava sa tesnim tržištima električne energije. To se prevashodno dešava zbog posledica rata Rusije protiv Ukrajine i povezanih poremećaja u isporukama gasa i povećanja cena gasa“, piše u beleškama sa sastanka.

Očekuje se da će Von der Leyen 14. septembra predstaviti predloge Evropske komisije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji