Životna sredina

ORSP sprema protest ako mini hidroelektrana u Rakiti ne izgubi dozvolu

ORSP sprema protest mini hidroelektrana u Rakiti dozvolu

Slika: Dejan Bodiroga, video

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Građevinska dozvola za mini hidroelektranu Zvonce u Rakiti u opštini Babušnica je „zbirka teških krivičnih dela“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine i najavljuje protest ukoliko nadležno ministarstvo do 7. marta ne ukine dozvolu za tu elektranu.

Skoro tri meseca nakon što je Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja pokrenulo postupak obaranja građevinske dozvole za malu hidroelektranu u Rakiti, organizacija Odbranimo reke Stare planine je objavila da će sazvati protest u Beogradu ukoliko se to ne desi do nedelje, 7. marta. Aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta podseća i da se Opština Babušnica početkom februara obavezala da reaguje, ali navodi dosad nije bilo pomaka.

„Građevinska dozvola za MHE Zvonce u Rakiti je zbirka teških krivičnih dela i predmet desetak sudskih postupaka. Tresu se svi koji su učestvovali u tome i stavili svoj potpis na bilo koji dokument. Rakita je simbol. Ako padne ova dozvola, pašće i druge stavke zločinačkog poduhvata guranja reka u cevi,“ kazao je za Balkan Green Energy News.

https://youtu.be/7CpxDlMBXGc

Četvorogodišnja borba

Aktivisti i aktivistkinje za zaštitu životne sredine priključili su se 2017. stanovništvu ovog zabačenog sela na jugoistoku Srbije u suprotstavljanju izgradnji mini hidroelektrane, nakon što je investitor Goran Belić uspeo da Rakitsku reku stavi pod hipoteku vrednu 1,2 miliona evra kod UniCredit banke, kaže Jovanović.

Investitor je 2017. uspeo da Rakitsku reku stavi pod hipoteku vrednu 1,2 miliona evra

Firmi koja izvodi projekat je zabranjeno da nastavi radove i naloženo da ukloni cevi i vrati lokaciju u prethodno stanje, ali te naredbe nije izvršila. Zaštitnici životne sredine su u avgustu samoinicijativno oštetili cevi. Tokom četvorogodišnje borbe, meštani i aktivisti su dobili na desetine prekršajnih prijava.

Ko sprovodi zakon

„Ako nema ko da sprovodi zakon, građani će ga uzeti u svoje ruke u Rakiti, gde investitor direktno ugrožava život i opstanak ljudi, i svuda gde treba. Bude li neko pokušao da popravi cevi, sprečićemo to“, naglašava Jovanović.

On je kazao da Opština Babušnica ništa nije preduzela od sastanka s predstavnicima neformalne grupe građana. Tada su predsednica opština Ivana Stojičić i drugi funkcioneri u zajedničkoj izjavi naveli da će pokrenuti postupak o brisanju svih lokacija za MHE iz lokalnog prostornog plana za koje su dozvole istekle i založiti se kod nadležnih ministarstava da sprovedu svoje odluke.

Pokret je nedavno saopštio da ima saznanja da će maloj hidroelektrani biti dozvoljeno da se priključi na strujnu mrežu.

Komentara: (1)
Zeleni / 21.03.2021.

Investitor mora da nabavi privatno obezbedjenje(bar 30 sposobnih ljudi),onda isto policiju da angazuje da obezbedi prilaz gradilistu i tako polako sanira stetu na onoj cevi,zatim da tuzi sve one sto su sekli i lupali cev i ubacivali kamenje i sut u cev(sve je snimano i video zapis moze se koristiti na sudu)… Postoji zakon ,sta treba svako da uzima zakon u svoje ruke? Ako drzava hoce da pravi minihidro centrale i donela je zakon,raspisani tenderi i nadjeni investitori to je onda gotova stvar i TACKA.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. mart 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. mart 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. mart 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

1. mart 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine