Životna sredina

Novi obrt u sporu oko MHE Zvonce u Rakiti: sud usvojio žalbu investitora

rakita-protest-cevi-mhe-zvonce-vanja-keser

Slika: Vađenje cevi iz Rakitske reke (Vanja Keser)

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine moraće da preispita svoju odluku o zabrani gradnje male hidroelektrane Zvonce, čiji je investitor Goran Belić, u selu Rakita na Staroj planini.

Kako je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Upravni sud u Beogradu presudio je 8. septembra da Ministarstvo mora ponovo da odluči o žalbi investitora na rešenje iz januara 2019. kojim mu se zabranjuje izvođenje radova.

Ministarstvo donelo rešenje januara 2019. da se cevi za MHE izvade iz Rakitske reke, ali se to do danas nije desilo

Odluka suda je doneta samo mesec dana pošto su se meštani i građani iz cele Srbije okupili da  sami sprovedu rešenje Ministarstva i izvade cevi za MHE Zvonce iz Rakitske reke. Rešenjem, iz januara 2019, investitoru je zabranjena gradnja i naloženo da teren vrati u prethodno stanje, odnosno da izvadi cevi iz rečnog korita jer su radovi izvođeni suprotno uslovima Zavoda za zaštitu prirode.

Država i dalje ne sprovodi svoje rešenje – o vađenju cevi iz Rakitske reke, a Upravni sud donosi odluku da se ponovo razmotri žalba investitora na to isto rešenje.

Šta piše u presudi

U presudi, koja je doneta 8. septembra, piše da je tužba investitora osnovana jer Ministarstvo nije pravilno tumačilo rok za podnošenje primedbi na Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a na osnovu kog je doneto rešenje o zabrani radova.

Ministarstvo je zbog toga odbilo žalbu investitora kao neosnovanu, a sada je Upravni sud žalbu vratio na ponovno odlučivanje.

Goran Belić očekuje da Ministarstvo ukine svoje rešenje o zabrani radova

Goran Belić, vlasnik MHE Zvonce, za CINS je izjavio da očekuje da Ministarstvo da ukine svoje prvo rešenje o zabrani radova. On je rekao da presuda Upravnog suda ne utiče na drugi postupak u kojem se odlučuje da li će MHE Zvonce biti poništena građevinska dozvola ili ne.

Inače, postupak poništenja građevinske dozvole vodi se u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i traje još od kraja 2019.

Borba traje…

Borba meštana Stare planine, ali i ostalih građana Srbije, i regiona protiv gradnje malih hidroelektran traje već  godinama jer smatraju da je šteta koju nanose životnoj sredini veća od koristi koju donose.

Nadležni ne rade ništa kako bi se problemi rešili

Upkos apelima i protestima meštana staroplaninskih sela i organizacije Odbranimo reke Stare planine vlasti Srbije nisu uradili ništa konkretno da se problem reši. Obećanja da će gradnja MHE biti zabranjena u zaštićenim područjima, ostala su samo obečanja. U takvoj situaciji jedno je izvesno, a to je opšta neizvesnost šta će se dalje dešavati.

Događaji su se ređali kao na traci, pa je tako u septembru prošle godine Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio vanredno stanje na toj planini zbog nepoštovanja zakona i Ustava Srbije, a mesec dana kasnije došlo je do fizičkog obračuna između meštana i invetitora u selu Topli Do.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost