Životna sredina

Fizički obračun zbog MHE na Staroj planini, investitor odustao od gradnje

Fizicki-obracun-zbog-MHE-na-Staroj-planini

Slika: Odbranimo reke Stare planine

Objavljeno

08.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Meštani sela Topli Do na Staroj planini sukobili su se juče ujutru sa obezbeđenjem i radnicima koje je u ovo mesto doveo investitor Dragan Josić, kako bi započeo gradnju male hidroelektrane (MHE), posle čega je on izjavio da će odustati od investicije, ali da će tražiti nadoknadu od države. U sukobu je bilo lakše povređenih na obe strane.

Meštani i članovi organizacije Odbranimo reke Stare planine više od mesec dana dežuraju na barikadama na mostu u Toplom Dolu, kako bi sprečili firmu Gornjak, čiji je sa 50% vlasnik Josić, da počne gradnju MHE Topli Dol 1 snage 350 kW na Rekitskoj reci. Kako sada stvari stoje, u tome su i uspeli, pa se ispostavlja da bez podrške lokalnog stanovništva projekti koji mogu da imaju veliki uticaj na životnu sredinu teško da mogu da budu uspešni.

Građevinska dozvola za MHE Topli Dol 1 ističe 9. oktobra

Do sukoba je došlo kada je investitor sa radnicima hteo da započne radove. Razlog zašto se Josić odlučio da baš juče, 7. oktobra, započne radove mogao bi da bude taj što mu, kako je u saopštenju naveo RERI, 9. oktobra ističe građevinska dozvola.

Aleksandar Jovanović Ćuta, iz organizacije Odbranimo reke Stare planine, izjavio je za N1 da su investitor i radnici ušli u selo s druge strane, i tako zaobišli barikadu na mostu. Istovremeno, druga grupa ljudi išla je regularnim putem, raspravljala se sa meštanima na barikadi, kako bi im skrenuli pažnju, naveo je Jovanović.

U sukobu su korišćene motke, daske, kamenice, biber-sprej

Investitor je došao na mesto gde planira da izgradi MHE, počeo je da ograđuje gradilište i postavio tablu, kada je došlo do verbalnog i fizičkog obračuna. U sukobu su korišćene motke, daske, kamenice, biber-sprej. Investitor je na kraju sa radnicima i obezbeđenjem napustio selo.

„Upali su u stilu gerilskih jedinica, preko prevoja na brdu, kroz šume, uprkos tome što su tamo bile barikade. Isekli su ih tokom noći, i neopaženo došli do sela“, izjavio je Zoran Stojanović, odbornik u Skupštini Grada Pirota, preneo je N1.

On navodi da starice koje su bile na mostu nisu htele da puste radnike da prođu.

„Nije dobro, sine. Tražimo vodu, a oni nam je uzimaju“, kazala je jedna od starica za N1, dok je druga na pitanje šta bi uradila odgovorila: Šta bih radila, tukla bih se, i ako imam 80 godina. Šta traže oni na našoj imovini?! Neka ih je sramota, došli ovde da nas biju. Napravili smo rat bez rata.

Barikade na mostu u selu Topli Do postavljene su pre više od mesec dana

Kako su prenele Južne vesti, Dragan Josić, investitor, poručio je da se u selu nije desio sukob, već linč, da je razočaran reagovanjem policije i poručio da odustaje od gradnje MHE, a da će od države tražiti nadoknadu štete.

Josić: Srbija je banana država

Prvo namerava da tuži policiju, a onda će tražiti nadoknadu od države za izgubljenu dobit i nadoknadu štete. Kaže da hoće da mu vrate pare koje je uložio, jer mu je onemogućeno da gradi MHE, i rezignirano tvrdi da je Srbija banana država.

Barikade i straže dok Vučić ne ispuni obećanje

Meštani Toplog Dola, kako prenose Južne vesti, poručili su da će barikade i straže na mostu ostati do ispunjenja obećanja Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, o zabrani gradnje MHE u zaštićenim područjima. Ovo obećanje, kako su preneli lokalni mediji, on je dao krajem septembra tokom razgovora sa predstavnicima organizacije Odbranimo reke Stare planine.

Slično obećanje dali su i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine još u novembru 2018. Ministar Goran Trivan nedavno je izjavio za Insajder da je potrebno još neko vreme za finese u izmenama Zakona o zaštiti prirode, ali nije želeo da precizira kada bi one mogle da budu usvojene. I Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, izjavio je da se zalaže da se MHE ne grade u zaštićenim zonama prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima