Životna sredina

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

Foto: Eko-svest / screenshot

Objavljeno

06.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u novoproglašenom Nacionalnom parku Šar planina. Ovo je prva odluka ove vrste u zemlji i predstavlja dobar presedan za zaštitu reka, voda i priobalja, istakli su ekološki aktivisti.

Napravljen je prvi, ali izuzetno važan korak za zaštitu reka u Severnoj Makedoniji, navodi se u saopštenju za javnost Centra za istraživanje i informisanje o životnoj sredini Eko-svest. Čiste reke koje slobodno teku su jedan od najvažnijih elemenata za zdrave ekosisteme.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja donelo je odluku o oduzimanju sedam koncesija za male hidroelektrane u nacionalnom parku Šar planina. Ovo bi mogla biti prekretnica u pristupu zaštiti prirode i reka, ocenili su ekološki aktivisti.

Ovo bi mogla biti prekretnica u pristupu zaštiti prirode i reka

Vlada i ministarstvo ovakvom odlukom napravili značajan iskorak ka zaštiti značajnih lokacija za vodni i priobalni biodiverzitet na Šar planini, saopštila je Eko-svest.

Ukinute su male hidroelektrane u jednom zaštićenom području u Severnoj Makedoniji, ali borci za zaštitu životne sredine ističu da u Nacionalnom parku Mavrovo takođe postoji situacija koja treba posebno da se razmotri.

„Ova odluka Vlade pokazuje da ne možemo zanemariti naučna saznanja o ogromnim negativnim uticajima malih hidroelektrana na zaštićena područja. Međutim, ovo je samo prvi korak. U NP Mavrovo izdate su koncesije koje se moraju ukinuti što je pre moguće, kako bi se omogućilo održivo i integrisano upravljanje parkom“, rekao je Đorđi Mitrevski iz Eko-svesti.

Mitrevski: U NP Mavrovo izdate su koncesije koje se moraju ukinuti što je pre moguće

Male hidroelektrane nanose nepopravljivu štetu rekama i ekosistemima, te se stoga ne smeju graditi u zaštićenim područjima, upozoravaju aktivisti.

„U našem zakonodavstvu, ali i kroz međunarodne konvencije koje smo ratifikovali, imamo na raspolaganju jake mehanizme koji, ako se pravilno primenjuju, mogu da nam pomognu da imamo čiste i zdrave reke slobodnog toka širom zemlje“, istakla je Ana Čolović Lešoska iz Eko-svesti.

Čolović Lešoska: U zakonodavstvu, ali i kroz međunarodne konvencije koje smo ratifikovali, imamo na raspolaganju jake mehanizme za zaštitu reka

Ona je dodala da se prilikom zaštite reka može koristiti više argumenata, poput značaja reka za lokalne zajednice, očuvanje biodiverziteta, kao i značaja jedinstvenih predela koje su reke stvarale hiljadama godina.

Eko-svest poziva resorno ministarstvo da donese istu odluku i ukine koncesije za male hidroelektrane u NP Mavrovo.

Nacionalni park Šar Planina / Foto: Eko-svest / screenshot

Nacionalni parkovi i zaštićena područja su od ključne važnosti za zaštitu i očuvanje biodiverziteta i igraju neprocenjivu ulogu u održavanju i poboljšanju kvaliteta vode za piće, zaštitu podzemnih voda i poboljšanju kvaliteta vazduha, saopštili su u ovoj ekološkoj organizaciji koja je nedavno obeležila 20 godina rada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

6. oktobar 2022. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

6. oktobar 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

6. oktobar 2022. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

6. oktobar 2022. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu