Voda

Evropska investiciona banka prekršila sopstvene ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

Evropska investiciona banka prekršila ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

Foto: Dobrica Mitrović

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) prekršila je svoje ekološke standarde prilikom odobravanja izgradnje male hidroelektrane Komalj u Srbiji, zaključeno je u postupku kroz žalbeni mehanizam te institucije.

Ekološko udruženje Rzav i CEE Bankwatch Network su u januaru prošle godine, uz podršku regionalnog ogranka Svetskog fonda za prirodu WWF Adria, podneli žalbu na rad EIB-a. Organizacije tvrde da je investicija te banke u izgradnju malih hidroelektrana Beli kamen i Komalj prouzrokovala veliku štetu na rekama Crni Rzav i Ribnica.

Ova postrojenja se nalaze u parku prirode Zlatibor. Međusobno su povezana takozvanim bajpasom i uzimaju vodu iz dve reke koje se nalaze u drugom stepenu zaštite.

Hidroelektrane su počele sa radom 2016. odnosno 2018. godine. Njihovu izgradnju finansirao je EIB kroz kredite za mala i srednja preduzeća koje su plasirali Banca Intesa Beograd i Credit Agricole Srbija.

Kako ističu ekološka udruženja, obe su izgrađene bez studija o proceni uticaja na životu sredinu. Ovo područje je 2006. godine izdvojeno kao područje od posebnog interesa za očuvanje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Rezultati analiza rađenih na reci Crni Rzav pokazali su da je uništeno 9.2 kilometara toka

U toku 2020. godine urađene su hidrobiološke analize na osam reka u Srbiji. Istraživanje je radilo Ekološko udruženje Rzav uz pomoć organizacije WWF Adria. Rezultati analiza rađenih na reci Crni Rzav pokazali su da je uništeno 9.2 kilometara toka, saopštili su zaštitnici životne sredine.

U studiji je ukazano na drastično smanjenje količine vode duž vodotoka na kome su izgrađene hidroelektrane i prekomerno razmnožavanje algi. U poređenju sa podacima iz prethodnog perioda, registrovan je i drastičan pad biodiverziteta na lokalitetu ispod druge MHE.

EIB propustio da zatraži izradu studije uticaja na životnu sredinu

Žalbeni mehanizam EIB grupe je alat koji omogućava rešavanje sporova u slučajevima kada bilo ko javno izrazi sumnju da je ova međunarodna finansijska institucija u svom postupanju prekršila vlastita pravila ili druge propise ili obaveze.

U izveštaju o zaključcima povodom ove žalbe stoji da je banka propustila da donese odluku o neophodnosti procene uticaja na životnu sredinu u slučaju MHE Komalj. Navodi da se nije konsultovala sa zainteresovanim stranama i da nije sprovela obaveznu dubinsku analizu sistema posredničkog finansiranja odbačeni su kao neosnovani.

U postupku u okviru žalbenog mehanizma je utvrđeno da su svi navodi za MHE Beli kamen neosnovani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

18. april 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

18. april 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

18. april 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

18. april 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika