Životna sredina

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Foto: Boris Erg / IUCN

Objavljeno

16.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Reka Vjosa u Albaniji, jedan od poslednjih slobodnih vodotokova u Evropi, proglašena je nacionalnim parkom. Kao rezultat desetogodišnje kampanje organizacija za zaštitu prirode, slobodni i divlji tok Vjose dobio je najviši nacionalni stepen zaštite, što će doprineti očuvanju ekosistema, biodiverziteta i ugroženih vrsta, kao i dobrobiti lokalne zajednice.

Vlada Albanije je proglasila reku Vjosu nacionalnim parkom, pa je ona postala prva divlja reka u Evropi sa tim statusom – IUCN kategorijom 2. To je prvenstveno rezultat dugogodišnje kampanje koju je sprovodila koalicija organizacija za zaštitu prirode Save the Blue Heart of Europe (Sačuvajmo plavo srce Evrope), a zatim i uspešne saradnje državnog i civilnog sektora, započete prošle godine.

Uključeni su bili vlada, stručnjaci, civilno društvo, Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i kompanija Patagonija,

Država je prošle godine konačno odlučila da sarađuje sa međunarodnim organizacijama i obavezala se da će osnovati nacionalni park, napominju u IUCN-u.

Inicijativa za očuvanje slobodnog toka reke Vjose traje već skoro punu deceniju, dok je pokušaj da se u slivu izgrade hidroelektrane obustavljen.

Zaštita Vjose pokazuje kako država i civilni sektor mogu da sarađuju

Vjosa ili Vojuša je najveća divlja reka u Evropi. Zajedno sa pritokama slobodno teče u dužini od preko 400 kilometara od planinskog lanca Pind u Grčkoj, gde je zovu Aoos, do jadranske obale u Albaniji. S okolnim područjima sačinjava ekosisteme značajnog nivoa biodiverziteta, dom za preko 1.100 vrsta životinja, uključujući 13 globalno ugroženih, i dve takve biljne vrste, ističu u IUCN-u.

Foto: © Gernot Kunz

Osnivanje nacionalnog parka bi trebalo da olakša rešavanje pitanja kao što su zagađenost vode i zemljišta, krčenje šuma i upravljanje otpadom. Takođe, otvaraju se ekonomske mogućnosti za lokalne zajednice i ljude koje žive u blizini reke, kroz razvoj ekološki odgovornog turizma, što može da pomogne u zaustavljanju depopulacije područja, navodi se u zajedničkom saopštenju albanskog Ministarstva turizma i životne sredine, IUCN-a i Patagonije.

Vlada Albanije prihvatila inicijativu za zaštitu reke

Vjosa će biti zaštićena po najvišim međunarodnim standardima, što će osigurati njen ekološki integritet i očuvati populaciju autohtonih vrsta i održati prirodne procese u ekosistemima sliva reke, poručuju aktivisti i donosioci odluka.

Vjosa će biti očuvana, živa reka koja slobodno teče

Preko 30 domaćih i međunarodnih stručnjaka je devet meseci analiziralo eko-turizam, geomorfologiju, ekologiju, planiranje i upravljanje zaštićenim područjima te održivo finansiranje nacionalnih parkova.

„Albanska vlada donela je hrabru odluku da stvori nacionalni park od 12.727 hektara, uključujući 190 kilometara dugu Vjosu, gde je vekovima živelo po preko 60 hiljada ljudi“, rekla je ministarka turizma i životne sredine Mirelja Kumbaro Furdži.

IUCN poziva i druge vlade u regionu i šire da pokažu slične ambicije i pomognu u postizanju suštinskog cilja, da najkasnije 2030. bude zaštićeno 30 odsto planete

IUCN poziva i druge vlade u regionu i šire da pokažu slične ambicije i pomognu u postizanju suštinskog cilja, da najkasnije 2030. bude zaštićeno 30 odsto planete, kazao je Boris Erg, direktor evropske kancelarije te organizacije.

„Ova jedinstvena saradnja između vlade, civilnog društva i biznisa je svedočanstvo o moći kolektivne akcije i nadamo se da će inspirisati druge da se udruže i na smislen način zaštite divlja mesta koja su nam preostala”, rekao je Rajan Gelert, generalni direktor modnog brenda Patagonija.

Prirodna bogatstva Vjose donose dobrobit lokalnoj zajednici

Sliv Vjose je ogroman mozaik različitih tipova staništa, od uskih klisura u gornjem delu, preko širokih delova u srednjem toku do delte koja ulazi u Jadransko more. Oko reke je plodno zemljište za zemljoradnju i stočarstvo.

Foto: © Gregor Subic

Obilje i raznovrsnost ribe, uglavnom u donjem delu Vjose, od vitalnog su značaja za lokalne ribare. Ekoturizam na reci i njenim pritokama je u stalnom porastu, posebno poslednjih godin,a jer su entuzijasti počeli da uživaju u aktivnostima kao što su rafting, vožnja kanua i kajaka i plivanje, napominje se u saopštenju.

Osnivanje nacionalnog parka u dve faze

U prvoj fazi, nacionalni park će obuhvatiti 400 kilometara aktivnog kanala reke zajedno sa delom zemljišta i rečne vegetacije.

U drugoj fazi, koja je planirana u narednim godinama, planirano je proširenje zaštite na slobodne tokove pritoka i područja koja su sastavni deo rečnog ekosistema, navodi se u saopštenju.

Albanska vlada je sa grčkom vladom počela da radi na osnivanju prekograničnog parka Aoos-Vjosa najvišeg nivoa zaštite, od izvora do ušća.

U februaru je pokrenuta inicijativa da se reka proglasi za rezervat biosfere pod zaštitom Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

16. mart 2023. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

16. mart 2023. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

16. mart 2023. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine

Sakupljanje i hvatanje CO2: pokušaj postizanja klimatskih ciljeva putem tehnoloških rešenja

Efekat tehnologije zarobljavanja CO2 je upitan, a učinak još zanemariv

16. mart 2023. - Zagovornici kažu da je CCS neophodan za klimatsku borbu, dok kritičari tvrde da ta tehnologija najviše koristi industriji fosilnih goriva