Životna sredina

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Slika: Brandenburška kapija u Berlinu (Paul Buske)

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Edi Rama je izjavio pred izbore u Albaniji da na reci Vjosi neće biti izgrađena nijedna hidroelektrana i dodao da je područje proglašeno zaštićenim.

Nakon koordinisanog vizuelnog nastupa u više evropskih prestonica povodom Svetskog dana voda kao i pritiska lokalnog stanovništva i zaštitnika i zaštitnica životne sredine, predsednik Saveta ministara Albanije Edi Rama ponovio je da su pokušaji da se na reci Vjosi instalira niz hidroelektrana sprečeni i to konačno. Nastavio je da se drži te pozicije dok obilazi tu balkansku zemlju tokom priprema za opšte izbore zakazane za 25. april.

Kontroverze oko jedne od poslednjih nedirnutih reka na kontinentu traju već celu deceniju, od vremena vladavine premijerovog prethodnika Salija Berishe. Rama je ponovo optužio bivšeg predsednika vlade za ekspanziju hidroelektrana i ukazao na sporove vezane za izgradnju takvih sistema na reci Valboni. On je još 2019. obećao da neće dozvoliti instaliranje nijedne hidrocentrale snage do dva megavata u Albaniji, uz tvrdnju da su „beskorisne i štetne“.

Aktivisti zahtevaju strožu zaštitu prirode na reci Vjosi i u njenoj okolini

Pred ovogodišnji Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, nekoliko nevladinih organizacija je izvelo akcije kod gradskih znamenitosti Pariza, Berlina, Brisela i Tirane uz zahtev da se Vjosa i područje oko nje proglase prvim nacionalnim parkom divlje reke. Takav potez bi poslužio zaštiti 300 kilometara reka i potoka, staništa za više od 1.100 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene, kažu u organizaciji kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Albanska Nacionalna agencija za zaštićena područja planira samo minimalnu zaštitu za Vjosu

„U septembru 2020, albanski premijer Edi Rama objavio je da namerava da učini Vjosu nacionalnim parkom. Međutim, vlada uopšte nije preduzela konkretne korake ka takvom proglašenju. Albanska Nacionalna agencija za zaštićena područja je u predatim planovima predvidela samo minimalnu zaštitu za Vjosu, što stvara dalju opasnost od gradnje hidrocentrala i ne odgovara nivou zaštite koji se podrazumeva pri proglašenju nacionalnog parka“, dodato je u objavi.

Rama Gotovo je s pokusajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi
Slika: Tirana University (Adrian Guri)

Leonardo DiCaprio je podržao inicijativu za uspostavljanje nacionalnog parka

U nedavnoj anketi, 94 procenta stanovnika zemlje je podržalo inicijativu. Kampanja Vjosa National Park Now je dobila i međunarodnu podršku, između ostalog i od zvezda među kojima je glumac Leonardo DiCaprio.

„Namerno smo za akciju izabrali ove kulturno-istorijske znamenitosti jer mogu da se uporede s onim koliko nama u Albaniji vredi Vjosa. Nezamislivo je da ovi spomenici u evropskim glavnim gradovima budu uništeni, pa zašto bismo drugačije razmišljali o našoj netaknutoj reci, koja je hiljadama godina deo naše kulturne istorije?“, izjavio je direktor organizacije EcoAlbania Olsi Nika i pozvao Evropsku uniju da prihvati tu ideju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

5. april 2021. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

5. april 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

5. april 2021. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

5. april 2021. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem