Životna sredina

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Slika: Brandenburška kapija u Berlinu (Paul Buske)

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Edi Rama je izjavio pred izbore u Albaniji da na reci Vjosi neće biti izgrađena nijedna hidroelektrana i dodao da je područje proglašeno zaštićenim.

Nakon koordinisanog vizuelnog nastupa u više evropskih prestonica povodom Svetskog dana voda kao i pritiska lokalnog stanovništva i zaštitnika i zaštitnica životne sredine, predsednik Saveta ministara Albanije Edi Rama ponovio je da su pokušaji da se na reci Vjosi instalira niz hidroelektrana sprečeni i to konačno. Nastavio je da se drži te pozicije dok obilazi tu balkansku zemlju tokom priprema za opšte izbore zakazane za 25. april.

Kontroverze oko jedne od poslednjih nedirnutih reka na kontinentu traju već celu deceniju, od vremena vladavine premijerovog prethodnika Salija Berishe. Rama je ponovo optužio bivšeg predsednika vlade za ekspanziju hidroelektrana i ukazao na sporove vezane za izgradnju takvih sistema na reci Valboni. On je još 2019. obećao da neće dozvoliti instaliranje nijedne hidrocentrale snage do dva megavata u Albaniji, uz tvrdnju da su „beskorisne i štetne“.

Aktivisti zahtevaju strožu zaštitu prirode na reci Vjosi i u njenoj okolini

Pred ovogodišnji Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, nekoliko nevladinih organizacija je izvelo akcije kod gradskih znamenitosti Pariza, Berlina, Brisela i Tirane uz zahtev da se Vjosa i područje oko nje proglase prvim nacionalnim parkom divlje reke. Takav potez bi poslužio zaštiti 300 kilometara reka i potoka, staništa za više od 1.100 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene, kažu u organizaciji kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Albanska Nacionalna agencija za zaštićena područja planira samo minimalnu zaštitu za Vjosu

„U septembru 2020, albanski premijer Edi Rama objavio je da namerava da učini Vjosu nacionalnim parkom. Međutim, vlada uopšte nije preduzela konkretne korake ka takvom proglašenju. Albanska Nacionalna agencija za zaštićena područja je u predatim planovima predvidela samo minimalnu zaštitu za Vjosu, što stvara dalju opasnost od gradnje hidrocentrala i ne odgovara nivou zaštite koji se podrazumeva pri proglašenju nacionalnog parka“, dodato je u objavi.

Rama Gotovo je s pokusajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi
Slika: Tirana University (Adrian Guri)

Leonardo DiCaprio je podržao inicijativu za uspostavljanje nacionalnog parka

U nedavnoj anketi, 94 procenta stanovnika zemlje je podržalo inicijativu. Kampanja Vjosa National Park Now je dobila i međunarodnu podršku, između ostalog i od zvezda među kojima je glumac Leonardo DiCaprio.

„Namerno smo za akciju izabrali ove kulturno-istorijske znamenitosti jer mogu da se uporede s onim koliko nama u Albaniji vredi Vjosa. Nezamislivo je da ovi spomenici u evropskim glavnim gradovima budu uništeni, pa zašto bismo drugačije razmišljali o našoj netaknutoj reci, koja je hiljadama godina deo naše kulturne istorije?“, izjavio je direktor organizacije EcoAlbania Olsi Nika i pozvao Evropsku uniju da prihvati tu ideju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

5. april 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. april 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. april 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. april 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage