Životna sredina

Padaju projekti hidroelektrana u Federaciji BiH

Padaju projekti hidroelektrana u Federaciji BiH

Foto: Robert Oroz / Save the Blue Heart of Europe

Objavljeno

31.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2022.

Komentari

0

Podeli

U Federaciji BiH je poništeno deset koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, a u toku je i javna rasprava o potpunoj zabrani njihove izgradnje na teritoriji entiteta, po predlogu Koalicije za zaštitu rijeka BiH. Razvojna banka Nemačke KfW odustala je od finansiranja hidroelektrane od 16 megavata na reci Bosni.

Nemačka razvojna banka KfW je potvrdila da odustaje od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na reci Bosni i dodele kredita u iznosu od oko 30 miliona evra, saopštio je Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Ukupna planirana investicija u to postrojenje iznosi oko 55 miliona evra.

KfW je odustao od finansiranja izgradnje hidrocentrale Janjići na reci Bosni

Ugovor o kreditu između KfW-a i javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH) za hidroelektranu Janjići snage 15,75 megavata potpisan je 2014. godine.

Bez tog kredita, EPBIH najverovatnije neće moći izgraditi hidroelektranu Janjići, naveli su podnosioci žalbe: Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Aarhus centar Sarajevo. Oni su pre godinu dana zatražili od nadležnog tela banke zatražili da preispita oduku o kreditiranju.

Podnosioci žalbe su mesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo

Hidroelektrana bi podrazumevala izgradnju brane visoke 16 metara koja bi poplavila jedan od najlepših delova reke Bosne sa nizom brzaka, uzvodno od grada Zenica, navodi se u saopštenju kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

Eko Forum Zenica ističe da je sledeći korak brisanje ove hidroelektrane iz prostornog plana i da je već podneo inicijativu nadležnom ministarstvu.

Poništeno deset koncesija za izgradnju malih hidroelektrana

Vlada Srednjobosanskog kantona je donela odluku o raskidanju ugovora o dodeli deset koncesija za male hidroelektrane. Razlog ovakve odluke je neplaćanje naknada i neispunjavanja uslova propisanih koncesijskim ugovorom ili istekom ugovora, navode iz vlade ovog kantona.

Razlog odluke je neplaćanje naknada i neispunjavanja uslova propisanih koncesijskim ugovorom

Ugovori su raskinuti za male hidroelektrane Bakovići 1, Luke, Željeznica 1 i 3, Toplice, Vileška, Majdan 2, Fojnica, Žica i Jaglinac.

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH

„Takve koncesije ne prepoznaju ni općine kroz odluke, niti prostorni plan, iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada podržala, raskidanje tih koncesija i one praktično neće ni postojati u našem Prostornom planu“ kazao je premijer kantona Tahir Lendo.

Kako prenisi Zenit.ba, odluku su pozdravile i Hrabre žene Kruščice. Mika Tibold iz te organizacije izjavila je da su srećni što su sačuvane reke u tom kantonu i da se nadaju da će uskoro biti poništeni i oni koncesioni ugovori koji se tiču reke Kruščice, s obzirom na to da među deset poništenih ugovora nema i onog koji se njih najviše tiče.

Javna rasprava o potpunoj zabrani malih hidroelektrana

U Mostaru je prošle nedelje u organizaciji Koalicije za zaštitu rijeka BiH održana javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na sednici održanoj u decembru odlučio da predlog izmena Zakona o električnoj energiji tog entiteta vrati u redovnu proceduru, te je zadužio predlagača, Koaliciju za zaštitu rijeka BiH da obavi javnu raspravu o i u roku od 60 dana o tome obavesti Dom naroda.

Zakon predstavlja početni i ključni korak u regulisanju problematike izgradnje malih hidroelektrana, ističu predlagači u koaliciji. Dom naroda je jednoglasno podržao nacrt zakona kojim se predviđa obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane.

Izmene zakona bi zaustavile izgradnju 100 do 150 malih hidroelektrana

„Navedene zakonske izmjene zaustavit će gradnju 100 do 150 malih hidroelektrana i spasiti stotine kilometara posljednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih rijeka. Male hidroelektrane donose korist isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su saglasne kako lokalne zajednice, tako i znanstvena i stručna javnost nezavisna od investitora“, istakli su predlagači iz koalicije.

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH

Naveli su da očekuju da vlada federacije i oba doma parlamenta u najkraćem mogućem roku usvoje izmene Zakona o električnoj energiji i tako „beskompromisno okončaju biznis s malim hidroelektranama, koji je prijetio da uništi hiljade kilometara rijeka“.

Koncesione naknade mizerne

Aktivisti iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine su ukazali na manjkavosti u proceduri za izgradnju malih hidroelektrana i druge razloge zbog kojih im se suprotstavljaju.

Male hidroelektrane ne donose dobit lokalnim zajednicama, a koncesione naknade su mizerne, navode u koaliciji

Ova koalicija pominje i da je 2020. u Bosni i Hercegovini svih 108 postojećih malih hidroelektrana učestvovalo u ukupnoj proizvodnji električne energije sa samo 2,2 procenta, odnosno 341,02 gigavat-sata. Ova postrojenja ne generišu radna mesta, jer ih karakteriše automatizovani način rada, zapošljavaju jednu do dve osobe u postrojenju, a takođe ne donose dobit lokalnim zajednicama, kažu u organizaciji i dodaju da su koncesione naknade mizerne i da u proseku iznose jedan do tri procenta od ukupno ostvarenih prihoda.

Prema tvrdnjama aktivista, na ukupno 244 reke u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja više od 500 malih hidroelektrana.

„U administrativnim postupcima ishodovanja dozvola za izgradnju malih hidroelektrana utvrđena su brojna gruba kršenja mnogobrojnih zakonskih propisa, poput Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH, Aarhuske konvencije kao i Zakona o prostornom uređenju nadležnih kantona“, ističu u koaliciji.

Male hidroelektrane ugrožavaju razvoj drugih potencijala, poput turizma, poljoprivrede i voćarstva, kažu aktivisti

Male hidroelektrane su štetni projekti i njihova realizacija mora biti zaustavljena, naglašavaju aktivisti i dodaju da bi se realizacijom ovakvih „ekocidnih projekata“ onemogućio razvoj gotovo svih drugih potencijala, poput turizma, poljoprivrede, voćarstva.

Korita reka su većim delom godine isušena zbog rada malih hidroelektrana, uprkos zakonskim odredbama o poštovanju takozvanog biološkog minimuma, odnosno ekološki prihvatljivog protoka, saopštila je koalicija i ocenila da je to mrtvo slovo na papiru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura