Životna sredina

Vlada Federacije BiH odustala od namere da produži subvencije za MHE na još 33 godine

Vlada FBiH odustala od namere da isplatu subvencija za izgradjene MHE produzi jos 33 godine

Slika: Eko akcija

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je predlog izmena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim bi se omogućila isplata podsticaja vlasnicima malih hidroelektrana i posle isteka period od 12 godina u kojem su imali zagarantovane subvencije u vidu fid-in tarifa, saopštilo je udruženje Eko akcija.

Parlament Federacije BiH trebalo je da odlučuje o nameri Vlade FBiH da se nastavi isplata podsticaja vlasnicima MHE do kraja trajanja koncesije, tako što bi se finansiranje obezbedilo iz kase državnih elektroprivreda. Posle negodovanja ekoloških organizacija i protesta ispred Parlamenta, Vlada FBIH je odlučila da odustane od ovog rešenja, preneli su lokalni mediji.

Produžetak bi se odnosio na 17 MHE kojima ove godine ističe period od 12 godina u kojem su dobijali subvencije u vidu fid-in tarifa

Ova izmena je pokušaj da se za sedamnaest MHE, u vlasništvu 11 kompanija, kojima ove godine ističe period od 12 godina garantovane cene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja, saopštila je Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 ekoloških organizacija i čiji je član i Eko akcija.

Namera izvršne vlasti FBiH dolazi kao iznenađenje posle dve prošlogodišnje odluke nadležnih institucija u FBiH koje su išle u pravcu zaustavljanja gradnje i subvencija za MHE. Naime, prvo je u junu Predstavnički dom FBiH izglasao deklaraciju o zaštiti reka, a onda je u oktobru Vlada FBiH najavila ukidanje subvencija za MHE.

Vlada FBiH htela je da produži isplatu do kraja trajanja koncesije

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 NVO i čiji je član i Eko akcija, podsećaju da tokom prvih 12 godina proizvodnje vlasnici MHE primaju državne poticaje u vidu garantovane cene otkupa električne energije odnosno fid-in tarifa. Predlogom Vlade FBiH bi posle isteka ovog perioda nastavili da primaju podsticaje kroz, kako dodaju, referentnu cenu otkupa.

Cena je i dalje vrlo izdašna, a dobijali bi je do isteka koncesionog ugovora, dodatnih 18 do 33 godine, s mogućnošću dodatnog produženja koncesionog ugovora, saopštila je Koalicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi