Životna sredina

Vlada Federacije BiH odustala od namere da produži subvencije za MHE na još 33 godine

Vlada FBiH odustala od namere da isplatu subvencija za izgradjene MHE produzi jos 33 godine

Slika: Eko akcija

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je predlog izmena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim bi se omogućila isplata podsticaja vlasnicima malih hidroelektrana i posle isteka period od 12 godina u kojem su imali zagarantovane subvencije u vidu fid-in tarifa, saopštilo je udruženje Eko akcija.

Parlament Federacije BiH trebalo je da odlučuje o nameri Vlade FBiH da se nastavi isplata podsticaja vlasnicima MHE do kraja trajanja koncesije, tako što bi se finansiranje obezbedilo iz kase državnih elektroprivreda. Posle negodovanja ekoloških organizacija i protesta ispred Parlamenta, Vlada FBIH je odlučila da odustane od ovog rešenja, preneli su lokalni mediji.

Produžetak bi se odnosio na 17 MHE kojima ove godine ističe period od 12 godina u kojem su dobijali subvencije u vidu fid-in tarifa

Ova izmena je pokušaj da se za sedamnaest MHE, u vlasništvu 11 kompanija, kojima ove godine ističe period od 12 godina garantovane cene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja, saopštila je Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 ekoloških organizacija i čiji je član i Eko akcija.

Namera izvršne vlasti FBiH dolazi kao iznenađenje posle dve prošlogodišnje odluke nadležnih institucija u FBiH koje su išle u pravcu zaustavljanja gradnje i subvencija za MHE. Naime, prvo je u junu Predstavnički dom FBiH izglasao deklaraciju o zaštiti reka, a onda je u oktobru Vlada FBiH najavila ukidanje subvencija za MHE.

Vlada FBiH htela je da produži isplatu do kraja trajanja koncesije

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 NVO i čiji je član i Eko akcija, podsećaju da tokom prvih 12 godina proizvodnje vlasnici MHE primaju državne poticaje u vidu garantovane cene otkupa električne energije odnosno fid-in tarifa. Predlogom Vlade FBiH bi posle isteka ovog perioda nastavili da primaju podsticaje kroz, kako dodaju, referentnu cenu otkupa.

Cena je i dalje vrlo izdašna, a dobijali bi je do isteka koncesionog ugovora, dodatnih 18 do 33 godine, s mogućnošću dodatnog produženja koncesionog ugovora, saopštila je Koalicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

31. mart 2021. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

31. mart 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

31. mart 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

31. mart 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji