Životna sredina

Vlada Federacije BiH odustala od namere da produži subvencije za MHE na još 33 godine

Vlada FBiH odustala od namere da isplatu subvencija za izgradjene MHE produzi jos 33 godine

Slika: Eko akcija

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je predlog izmena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim bi se omogućila isplata podsticaja vlasnicima malih hidroelektrana i posle isteka period od 12 godina u kojem su imali zagarantovane subvencije u vidu fid-in tarifa, saopštilo je udruženje Eko akcija.

Parlament Federacije BiH trebalo je da odlučuje o nameri Vlade FBiH da se nastavi isplata podsticaja vlasnicima MHE do kraja trajanja koncesije, tako što bi se finansiranje obezbedilo iz kase državnih elektroprivreda. Posle negodovanja ekoloških organizacija i protesta ispred Parlamenta, Vlada FBIH je odlučila da odustane od ovog rešenja, preneli su lokalni mediji.

Produžetak bi se odnosio na 17 MHE kojima ove godine ističe period od 12 godina u kojem su dobijali subvencije u vidu fid-in tarifa

Ova izmena je pokušaj da se za sedamnaest MHE, u vlasništvu 11 kompanija, kojima ove godine ističe period od 12 godina garantovane cene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja, saopštila je Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 ekoloških organizacija i čiji je član i Eko akcija.

Namera izvršne vlasti FBiH dolazi kao iznenađenje posle dve prošlogodišnje odluke nadležnih institucija u FBiH koje su išle u pravcu zaustavljanja gradnje i subvencija za MHE. Naime, prvo je u junu Predstavnički dom FBiH izglasao deklaraciju o zaštiti reka, a onda je u oktobru Vlada FBiH najavila ukidanje subvencija za MHE.

Vlada FBiH htela je da produži isplatu do kraja trajanja koncesije

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 NVO i čiji je član i Eko akcija, podsećaju da tokom prvih 12 godina proizvodnje vlasnici MHE primaju državne poticaje u vidu garantovane cene otkupa električne energije odnosno fid-in tarifa. Predlogom Vlade FBiH bi posle isteka ovog perioda nastavili da primaju podsticaje kroz, kako dodaju, referentnu cenu otkupa.

Cena je i dalje vrlo izdašna, a dobijali bi je do isteka koncesionog ugovora, dodatnih 18 do 33 godine, s mogućnošću dodatnog produženja koncesionog ugovora, saopštila je Koalicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

31. mart 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

31. mart 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

31. mart 2021. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

31. mart 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu