Životna sredina

Vlada Federacije BiH odustala od namere da produži subvencije za MHE na još 33 godine

Vlada FBiH odustala od namere da isplatu subvencija za izgradjene MHE produzi jos 33 godine

Slika: Eko akcija

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je predlog izmena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim bi se omogućila isplata podsticaja vlasnicima malih hidroelektrana i posle isteka period od 12 godina u kojem su imali zagarantovane subvencije u vidu fid-in tarifa, saopštilo je udruženje Eko akcija.

Parlament Federacije BiH trebalo je da odlučuje o nameri Vlade FBiH da se nastavi isplata podsticaja vlasnicima MHE do kraja trajanja koncesije, tako što bi se finansiranje obezbedilo iz kase državnih elektroprivreda. Posle negodovanja ekoloških organizacija i protesta ispred Parlamenta, Vlada FBIH je odlučila da odustane od ovog rešenja, preneli su lokalni mediji.

Produžetak bi se odnosio na 17 MHE kojima ove godine ističe period od 12 godina u kojem su dobijali subvencije u vidu fid-in tarifa

Ova izmena je pokušaj da se za sedamnaest MHE, u vlasništvu 11 kompanija, kojima ove godine ističe period od 12 godina garantovane cene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja, saopštila je Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 ekoloških organizacija i čiji je član i Eko akcija.

Namera izvršne vlasti FBiH dolazi kao iznenađenje posle dve prošlogodišnje odluke nadležnih institucija u FBiH koje su išle u pravcu zaustavljanja gradnje i subvencija za MHE. Naime, prvo je u junu Predstavnički dom FBiH izglasao deklaraciju o zaštiti reka, a onda je u oktobru Vlada FBiH najavila ukidanje subvencija za MHE.

Vlada FBiH htela je da produži isplatu do kraja trajanja koncesije

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH, koja okuplja 14 NVO i čiji je član i Eko akcija, podsećaju da tokom prvih 12 godina proizvodnje vlasnici MHE primaju državne poticaje u vidu garantovane cene otkupa električne energije odnosno fid-in tarifa. Predlogom Vlade FBiH bi posle isteka ovog perioda nastavili da primaju podsticaje kroz, kako dodaju, referentnu cenu otkupa.

Cena je i dalje vrlo izdašna, a dobijali bi je do isteka koncesionog ugovora, dodatnih 18 do 33 godine, s mogućnošću dodatnog produženja koncesionog ugovora, saopštila je Koalicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.